Ehitajad alistasid kohtus Sillamäe linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud kultuurikeskus on Ida-Virumaa üks kaunimaid, ehitajad ja linn käivad aga ikka veel kohut.
Renoveeritud kultuurikeskus on Ida-Virumaa üks kaunimaid, ehitajad ja linn käivad aga ikka veel kohut. Foto: Peeter Lilleväli

Ehitusfirma VET Ehitus Grupp esitas kohtule hagi Sillamäe linnavõimude otsuse vastu, kes katkestasid ettevõttega sõlmitud kultuurikeskuse remondilepingu ja nõudsid enam kui 77 000 euro suuruse tagatisraha väljamaksmist. Kohus rahuldas hagi.

Sillamäe kultuurikeskus oli plaanis renoveerida linna 55. aastapäevaks, mida peeti 2012. aasta suvel, ent remont lõpetati alles 2013. aastal. Ligemale aasta olid tööd hoones külmutatud ning peapõhjuseks oli töövõtja vahetus.

"Kui linn poleks seda teinud, oleksime hoone kasutusse andnud juba 2012. aasta märtsis, mitte aga poolteist aastat hiljem, nagu juhtus," kinnitab firma VET Ehitus Grupp juht Boriss Voronovski.

Linn ei olnud rahul

Sillamäe kultuurikeskuse renoveerimisleping sõlmiti riigihanke konkursi võitnud OÜga VET Ehitus Grupp jaanuaris 2010. Muuhulgas nägi see ette, et lepingukohustuste täitmatajätmise korral maksab ehitaja tagatist 10 protsenti lepingu hinnast.

Novembris 2011 lõpetas linn kui tellija ühepoolselt lepingu, nõudes seejärel ehitajalt enam kui 77 000 euro suuruse tagatisraha väljamaksmist. Linna arvates ei olnud VET Ehitus Grupp suuteline täitma kultuurikeskuse hoone remondiga seotud lepingukohustusi.

"Me olime teinud suurema osa töödest, veel oli jäänud vaatesaal, kus paljud küsimused vajasid lahendamist," räägib Boriss Voronovski. "Tekkis mitmeid probleeme, millega ei olnud projektis arvestatud, kuid need tuli lahendada ning seetõttu kasvas tööde maksumus ja pikenes nende täitmise tähtaeg. Aga linn otsustas, et me tahame sel moel lisaraha saada."

Ta märkis, et firma pidas silmas umbes 100 000 euro suurust lisasummat, lõpptulemusena kujunes aga remondi lõpetamine pärast töövõtja vahetust mitu korda kallimaks.

Ei olnud õigust nõuda

VET Ehitus Grupp keeldus tagatisraha maksmast, pidades seda nõudmist alusetuks, ning pöördus kohtusse. Viru maakohus rahuldas firma hagi Sillamäe linna vastu ning jõudis järeldusele, et linnavalitsusel ei olnud õigust nõuda ehitajalt pärast kultuurikeskuse remondilepingu katkestamist enam kui 77 000 euro suuruse tagatisraha väljamaksmist.

Kohtu hinnangul saanuks ehitusfirma võimetusest täita lepingutingimusi rääkida juhul, kui tööd oleksid täielikult läbi kukkunud või firma oleks pankrotistunud ja sulgemisohus. Kuna aga ei juhtunud üht ega teist, võinuks VET Ehitus Grupp rekonstrueerimist jätkata. Ja seda, et tellija antud olukorras lepingu katkestas ja sellega kulutused kaasnesid, ei saa tagatisrahaga katta. Tagatisnõuet esitades rikuti antud juhul lepingut.

Esimese astme kohtu otsus ei ole veel jõustunud, seda saab kuni 20. jaanuarini edasi kaevata. Sillamäe linnavalitsuse õigusnõunik Deniss Iškin ütles neljapäeval Põhjarannikule, et esialgu ei ole apellatsiooni esitamine veel otsustatud ning kas kohtu otsus edasi kaevatakse, selgub esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles