Skanska maksab Kiviõlile 137 000 eurot

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli 1. keskkooli uuenduskuuri poolelijäämine tekitas linnale oluliselt suuremat kahju kui need 137 000 eurot, mis nad tööd pooleli jätnud Skanskalt garantiisummana tagasi saavad.
Kiviõli 1. keskkooli uuenduskuuri poolelijäämine tekitas linnale oluliselt suuremat kahju kui need 137 000 eurot, mis nad tööd pooleli jätnud Skanskalt garantiisummana tagasi saavad. Foto: Matti Kämärä

2011. aastal Kiviõli 1. keskkooli rekonstrueerimistööd pooleli jätnud AS Skanska, kes vaidlustas kohtus Kiviõli garantiiraha nõude, peab linnale lepingu ennetähtaegse lõpetamise eest maksma 137 000 eurot ehk esialgsest nõudest 21 000 euro võrra vähem. 

AS Skanska EMV teatas sõlmitud lepingu tühistamisest Kiviõli linnavalitsusega 2011. aasta kevadel, pool aastat enne ehitustähtaja lõplikku kukkumist, kui töödest oli tehtud vaid osa. Ettevõte andis Kiviõli 1. keskkooli rekonstrueerimistööde lõpetamisest teada vahetult enne seda, kui linnavalitsus otsustas lepingu nendega peatada.

Jäi kohtuvaidluses alla

Kiviõli linn esitas kohe, kui leping lõpetati, nõude garantiisumma maksmiseks, mis on sõlmitud kokkuleppe järgi kümme protsenti kogu tööde mahust ehk siis Kiviõli 1. keskkooli renoveerimistööde puhul 159 000 eurot.

Skanska vaidlustas nõude kohtus, leides, et garantiinõudeks pole alust. Skansa kinnitusel jätsid nad ehitustööd pooleli ilmnenud projektivigade tõttu. Viimaste pärast ei saa nad nõuetele vastavat koolimaja ehitada ning kohtus püüdsid nad selgitada, et garantiinõudeks pole alust, kuna projektivigade kõrvaldamise nõudmine ei ole lepingu rikkumine.

Kohus leidis, et garantiinõue on suuremas osas siiski põhjendatud, ning vähendas 159 000 euro suurust esitatud nõuet 21 392,93 euro võrra, mis tähendab, et Skanska peab linnale maksma 137 614,96 eurot.

Juba toona kinnitas Kiviõli linn, et ehitustööde poolelijätmine läks neile maksma rohkem, kui garantiisumma katta suudab. Ehituse jätkamiseks kuulutati välja uus hange ning see oli pool miljonit eurot kallim kui kunagine Skanska pakkumine.

Investeerivad vene kooli

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul suunatakse nüüd, pärast paariaastast kohtuvaidlust, linnale määratud summa investeeringuteks. Kuna Kiviõli 1. keskkool sai toonastest takerdustest ja projekti kallinemisest hoolimata korda ning ka lasteaed on rahuldavas seisus, suunatakse vähemalt osa summast Kiviõli vene kooli remontimiseks.

Linn on viimasel kahel aastal andnud raha vene kooli uuendamiseks, sellest hoolimata on koolis kitsaskohti, mille kohta on terviseamet teinud ka ettekirjutusi.

Sellist toetusmeedet, millega saaks kogu koolihoone korda, praegu ei ole ning selle taotlemiseks poleks Dmitrijevi sõnul ka õige aeg, kuna enne peaks kool tegema selgeks, milliseid ruume ning missugusel otstarbel nad vajavad. "Nüüd, kus gümnaasiumiosa vene koolis ei ole, tuleb leida hoonele lisarakendusi," tõdes Dmitrijev, et kool on alustanud ruumide vajaduse ning ideede kaardistamist.

Üks funktsioon, mida koolile loodetakse lisada, on seotud selle kõrvale planeeritud kunstkattega jalgpalli- ja kergejõustikustaadioniga. Kool peaks toetama staadioni riietus- ja duširuumidega ning võimalik, et sinna planeeritakse ka majutuskohti, et tulevast staadioni saaks kasutada treeninglaagrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles