Solovjovi protsess takerdus Ossipenko terviseprobleemidesse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsel istungil olid Viru maakohtus kohal nii Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, osaühingu Värimal juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, endine Kohtla-Järve aselinnapea ja praegune volikogu liige Jüri Kollo kui kõik teised süüalused peale Nikolai Ossipenko.
Eilsel istungil olid Viru maakohtus kohal nii Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, osaühingu Värimal juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, endine Kohtla-Järve aselinnapea ja praegune volikogu liige Jüri Kollo kui kõik teised süüalused peale Nikolai Ossipenko. Foto: Peeter Lilleväli

Eile Viru maakohtus alanud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja temaga koos korruptsioonisüüdistusega kohtu alla läinud isikute protsessis tuli teha vähemalt kuu aja pikkune vaheaeg seoses ühe süüaluse - ettevõtja Nikolai Ossipenko terviseprobleemidega. 

61 päevale ajavahemikus eilsest kuni järgmise aasta veebruarini kavandatud protsessil tekkis esimene tõsisem tõrge juba esimesel istungipäeval, kui selgus, et üks süüalustest - ettevõtja Nikolai Ossipenko - ei saa tervislikel põhjustel istungil osaleda. Ossipenko poolt kohtule edastatud perearsti tõendi kohaselt ei võimalda tema tervislik seisund olla kohal ühelgi sel nädalal kokkulepitud ajagraafiku järgi toimuma pidanud istungil.

Ossipenko seisundit hindab ekspertiis

Prokurör Kalmer Kask tegi seepeale taotluse määrata Ossipenkole meditsiiniline ekspertiis, mis annaks vastuse, millised on tema tervislik seisund ja paranemise väljavaated. Kase sõnul on seda vajalik teada, et hinnata, kas ta on tulevikus üleüldse võimeline kohtuistungitel osalema ja kuidas protsessiga edasi minna. Juhul kui peaks selguma, et Ossipenko tervis ei luba tal kohtusse tulla, siis tuleb kaaluda tema süüasja eraldamist.

Ossipenko kaitsja, vandeadvokaat Monika Mägi ei pooldanud ekspertiisi tegemist. Ta märkis, et inimese tervis on ettenägematu ja muutuv. Mägi avaldas kahtlust, et ekspertiis suudaks anda vastust, kas ja kuidas on Ossipenko suuteline osalema protsessil, mis kestab ajaliselt kuni järgmise aasta veebruarini. Ta märkis kohtusaalis, et pigem võiks sellise küsimusega pöörduda ekstrasensside kui arstide poole.

Samas soovitas Mägi siiski mitte planeerida istungeid 24. märtsile, mil peaks kava järgi algama teine istungite tsükkel, pidades vähe tõenäoliseks, et tervis lubab Nikolai Ossipenkol siis kohtusaalis olla.

Kohtunik Astrid Asi pooldas siiski ekspertiisi tellimist ja määras selle läbiviimise tähtajaks 1. aprilli. Järgmine istung toimuks 2. aprillil ja kui eksperdid ei vaja Ossipenko seisundi hindamiseks lisaaega, siis on võimalik sel päeval otsustada, kuidas protsessiga edasi minna.

Eelmisel kevadel haigestus Ossipenko kahepoolsesse kopsupõletikku ja viibis Tartu ülikooli kliinikumis kunstlikus koomas. Mullu sügisel osales ta aga Jõhvi volikogu valimistel ja kogus Jõhvi - Meie Kodu esinumbrina 311 häält. Ent Ossipenko peatas oma saadikuvolitused kuni järgmise aasta 1. juulini.

Kõik teised olid kohal 

Lisaks Solovjovile ja Ossipenkole on selles kriminaalasjas süüdistatavad endine linnapea, praegu linnavalitsuses lepingulisi ülesandeid täitev Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, Ossipenkole kuuluv ettevõte N&V ning selle töötajad Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš. Kõik asjaosalised ja firmade esindajad peale Ossipenko olid eile kohtusaalis kohal.

Esialgu pidi kohtuprotsess kohtunike hõivatuse tõttu algama alles 2015. aastal, ent aastavahetuse eel õnnestus Viru maakohtul tööd ümber korraldada ja protsessi toimumisaega ettepoole tuua.

Kohtualused eitavad süüdistusi

Süüdistused puudutavad Kohtla-Järve linna varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumist, ametiseisundi kuritarvitamist, konkurentsikuritegusid, hangete teostamisnõuete rikkumist ja seonduvate dokumentide vormistamist, aususe kohustuse rikkumist ning sellega seonduvaid muid kuritegusid.

Süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teenuseid osutanud ettevõtte N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mida linnapoolne kontroll aktsepteeris. Peale selle vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte poolt Kohtla-Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.

2009. aastal viis Kohtla-Järve linnavalitsus eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus linnapea Jevgeni Solovjov süüdistuse järgi kuritarvitas oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas Värimalile ja N&V-le.

Samal aastal osutasid kolm ettevõtet Jevgeni Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele soodsaid tingimusi, ilmneb kriminaalasjast.

Jevgeni Solovjov, kes vahetult pärast 2009. aasta sügisel toimunud kohalike omavalitsuste valimisi linnapeaks saades lühikeseks ajaks ka kinni peeti ja arestimajja paigutati, on algusest peale oma süüd eitanud ning eitab seda siiani. Nagu ka ülejäänud kohtualused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles