VKG seljatas kohtus keskkonnaministeeriumi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maidlas peeti enne Eesti Energia Kaevandustele kaevandamisloa andmist arvukalt rahvakoosolekuid, mille pinnalt sündis ka koostöölepe kaevandajaga.
Maidlas peeti enne Eesti Energia Kaevandustele kaevandamisloa andmist arvukalt rahvakoosolekuid, mille pinnalt sündis ka koostöölepe kaevandajaga. Foto: MATTI KÄMÄRÄ/ARHIIV

Tallinna halduskohus tühistas Eesti Energia Kaevandustele välja antud kaevandamisloa Uus-Kiviõli kaevanduses, jättes rahuldamata VKG Kaevanduste kaks teist sama kaeveväljaga seotud taotlust.  

"Seda me ju taotlesimegi, et Eesti Energia Kaevandustele välja antud kaevandamisluba õigustühiseks tunnistataks," oli VKG arendusdirektor Jaanus Purga kohtu otsusega rahul.

Kaks olulist asja selgusid tema sõnul otsusest veel: "Kohus võttis seisukoha, et käskkiri, millega aastaid tagasi põlevkivi kaevandamise mahud ettevõtete vahel ära jagati, peegeldas hetkeolukorda, aga seda ei saa kanda automaatselt edasi kõigile järgnevalt välja antavatele kaevandamislubadele. See seisukoht annab tulevikus kaevandamislubade taotlemisel hea aluse. Kolmandaks märkis kohus, et maapõueseaduse paragrahvi 30 ebaõnnestunud sõnastus, mis annab Eesti Energiale kaevandamislubade taotlemisel pidevalt eelise, võib olla konkurentsiõigusega vastuolus. Kuna praegu on nagunii maapõueseaduse muutmine käsil, siis tõenäoliselt sõnastatakse see nüüd ümber."

Eesti Energia kaalub edasikaebamist

Kohus põhjendas Eesti Energia Kaevandustele välja antud kaevandamisloa tühistamise otsust sellega, et täidetud ei olnud maapõueseadusega ette nähtud tingimus, mille kohaselt menetletakse kehtiva kaevandamisloa omaniku uue loa taotlust uuele mäeeraldisele eelisjärjekorras üksnes siis, kui kehtiva loaga antud maavaravaru jätkub kuni viieks aastaks.

"Uus-Kiviõli kaevandamisloa andis keskkonnaministeerium Eesti Energia Kaevandustele 2011. aastal. Lihtsustatult võib öelda, et saime selle loa kahe suletava kaevanduse - Aidu karjääri ja Viru kaevanduse aastaste kaevandamismahtude arvelt," rääkis Eesti Energia Kaevanduste juht Veljo Aleksandrov. "Oleme teinud loa saamiseks vajalikud uuringud ja keskkonnamõjude hindamise, loa tingimuste alusel täpsustatakse praegu eri uuringuid, tehakse keskkonnaseiret ning viimases etapis on Uus-Kiviõli kaevanduse tööstusterritooriumi detailplaneering."

Aleksandrov tunnistas, et kuna kohtuotsus jõudis ettevõtte juristide lauale alles äsja, ei ole jõutud sellega veel süvitsi tutvuda. "Eeltoodu põhjal kaalume aga otsuse edasikaebamist ringkonnakohtusse. Esialgu ootame ära, millised sammud astub keskkonnaministeerium. Emotsionaalselt tundub, et see otsus ei ole õiglane, aga kindlasti tuleb seda enne seisukoha võtmist väga põhjalikult analüüsida."

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp ütles, et ministeerium vajab kohtuotsusesse süvenemiseks aega ega soovi seda praegu veel kommenteerida.

Kaevandajad võrdses seisus 

Sama otsusega jättis kohus tühistamata keskkonnaministeeriumi käskkirja selle osa, millega keelduti kaevandamisloa andmisest VKG Kaevandustele. Samuti ei rahuldanud kohus taotlust tühistada käskkirja osa, millega tühistati ministeeriumi üheksa aasta tagune otsus müüa Uus-Kiviõli kaeveväljal asuva põlevkivi kaevandamisõigus enamapakkumisel.

"Kui kaevandamisloa väljaandmise tühistamise otsusega on meile asi selge, siis ülejäänud osa, mis puudutab meile loa mitteandmist, peame põhjalikult lugema, et  otsustada, kuidas ja milliste argumentide alusel edasi toimida," ütles Jaanus Purga. "Kindlasti tuleb seda vaadata ka uue maapõueseaduse kontekstis. Kui kohtuotsus praeguse seisuga jõustuks, siis oleksime Eesti Energiaga võrdses seisus - kaevandamisõigust ei ole Uus-Kiviõlis kummalgi."

Vallale keeruline olukord

Uus-Kiviõli puhul pole küsimus üksnes kaevandamisfirmade omavahelises "võistluses", vaid see mõjutab Eesti Energia ja endise Maidla valla koostööleppe kaudu väga  oluliselt nüüdset Lüganuse valda. Leppega lubatud 3,5 miljonist laenueurost on Maidla ühe miljoni juba ära kasutanud. Mida kaugemale uue kaevanduse avamine ja sealt ressursitasu laekumine lükkub, seda suuremaks kasvavad valla jaoks laenuintressid.

"Sellist võimalust, et Eesti Energia Kaevandused seal kaevandama ei hakka, pidasime leppe sõlmimise ajal väga vähe tõenäoliseks," tunnistas Maidla endine vallavanem Hardi Murula. "Omavalitsusel tuleb nüüd eri stsenaariumid läbi mõelda ja prognoosida, kuidas võimalikke riske minimeerida. Kuna keskkonnaministeerium aktsepteeris koostöölepet kaevandamisloa tingimusena, siis tuleb nüüd kindlasti ka riigiga aktiivselt läbirääkimisi pidada."

"Mida kiiremini lahendus tuleb, seda parem," ütles Lüganuse vallavanem Allan Aron. "Uus-Kiviõli kaevandus tuleb nagunii, küsimus on ainult selles, kes ja millal seal kaevandama hakkab. Valla jaoks on praegune olukord muidugi keeruline; lähiajal hakkame seda põhjalikult arutama."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles