Kutsekoolis rivaalitseb kaks ametiühingut

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeg näitab, kas Ida-Virumaa kutsehariduskeskusse mahub kaks ametiühingut ja kumb neist võidab töötajate suurema usalduse.
Aeg näitab, kas Ida-Virumaa kutsehariduskeskusse mahub kaks ametiühingut ja kumb neist võidab töötajate suurema usalduse. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ametiühingu esimees Juri Gerzanitš on pöördunud õiguskantsleri poole, et saada hinnang, kas teine koolis tegutsev ametiühing on õiguspärane.

Juri Gerzanitš kirjutas õiguskantsler Indrek Tedrele kutsehariduskeskuses tekkinud olukorrast:

"Meil on olemas registreeritud Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ametiühing, mida esindan mina. Olemas on ka rühm inimesi, kes tahavad end nimetada samuti Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ametiühinguks, viidates, et nad kuuluvad Kohtla-Järve haridustöötajate ametiühingute liitu ning sellepärast ei vaja eraldi registreerimist mittetulundusühingute ja sihtasutuste registris."

Gerzanitš palub õiguskantsleril vastata küsimustele, kas konkureeriv ametiühing peaks olema registris registreeritud, kas Jõhvi vallas asuva kooli töötajad võivad kuuluda Kohtla-Järve haridustöötajate ametiühingute liitu  ning kummal organisatsioonil on juriidiline õigus esindada ametiühingu institutsiooni kutsehariduskeskuses.

Gerzanitš ei soovinud anda ajalehele enne õiguskantsleri vastust lisakommentaare ega avaldanud ka, kui palju on tema juhitud organisatsioonis liikmeid.

Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ametiühingu veebilehelt võib lugeda, et ametiühingu lõid selle aasta jaanuaris töötajad, keda tegi murelikuks asjaolu, et  koolil puudus juriidiliselt registreeritud ametiühing. 18. veebruaril kanti ametiühing äriregistrisse.

Konflikt direktoriga

Kui uus töötajate esindusorganisatsioon pole veel jõudnud millegagi silma paista, siis ametiühing, mille usaldusisik on Lilia Domožilova, korraldas eelmisel aastal juhtkonnale korraliku raputuse. Nimelt pöördus ta haridus- ja teadusministeeriumi poole, et viimane korraldaks koolis järelevalve. Ametiühingu hinnangul rikkus juhtkond, eeskätt tollane direktor Margus Ojaots, jämedalt töötajate õigusi.

Ministeeriumi järelevalve käigus tuvastati kutsehariduskeskuse juhtimises seitse puudust. Ojaotsale tehti ettekirjutus, mis kohustas neid kõrvaldama.

Domožilova sõnul ongi uue ametiühingu sünni taga õpetajate konflikt Ojaotsaga. "Kaitsesime Eesti haridustöötajate liidu toetusel otsustavalt õpetajate positsiooni ja see tugevnes meie koolis tuntavalt. Pärast Ojaotsa lahkumist teatasid inimesed, kes kuulusid tema meeskonda, uue ametiühingu loomisest."

Domožilova lisas, et seaduse järgi võivad töötajad liituda ükskõik millise ametiühinguorganisatsiooniga. Ta pidas  kummaliseks, et uus ametiühing alustas oma tegevust sellega, et vastandas end juba tegutsevale organisatsioonile.

"Võimalik, et see on nende arusaam sellest, millised on ametiühingu ülesanded. Meie liikmed kuuluvad Kohtla-Järve haridustöötajate liitu ja mitme tuhande liikmega Eesti haridustöötajate liitu. Ametiühingusse, mis tegutseb meie koolis juba aastaid, kuulub 44 inimest - üle 50 protsendi täiskohaga töötavatest õpetajatest."

Nime taga on maine

Domožilova sõnul on kogu oma tegevuse jooksul nimetatud end Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ametiühinguks ja on meelitav, et nimi on ihaldusväärne ka uue ametiühingu loojatele.

"See on juriidiline küsimus ja selle lahendamisega hakkavad tegelema asjatundjad. Me ei näe probleemi selles, et end teisiti nimetada. Kui härrad Ander Sile, Juri Gerzanitš ja Timo Kukk, kes on ametiühingu registeerinud äriregistris Ida-Virumaa kutsehariduskeskusе ametiühingu nime all, leiavad, et see nimi aitab neil korraldada ametiühingu tööd, siis me ei hakka seda vaidlustama."

Domožilova lisas, et nime taga on alati teod ja maine. "Kuidas me ennast ka ei nimetaks, jääme alati nendeks, kes me tegelikult oleme. Seisame järjekindlalt oma liikmete õiguste eest."

Tema sõnul lähtutakse ka edaspidi põhimõttest, et kui rikutakse töötajate õigusi, peab ametiühing tegutsema otsustavalt ja julgelt. "Meie kooli mõningatele juhtidele see ei meeldi. Kahjuks pole nad harjunud pidama õpetajatega dialoogi, eelistades hirmutamist ja survestamist. Kuid meie oleme veendunud, et ühiskonnale üldiselt, sealhulgas meie koolile, on tarvis tugevaid ametiühinguid."

Küsimusele, kumma ametiühinguga suhtleb kutsehariduskeskuse täiendus- ja ümberõppe peaspetsialist direktori ülesannetes Irina Linde, vastas ta, et on täitnud juhi ülesandeid ainult kümme päeva ning see küsimus pole veel tal üles kerkinud. "Seaduse järgi võib olla rohkem kui üks ametiühing ja ootame, mida õiguskantsler vastab," ei soovinud ta teemal pikemalt peatuda.

Kutsehariduskeskuse nõunike koja, endise nimega nõukogu esimees Anneki Teelahk nentis, et kooli igapäevajuhtimisse nemad ei sekku. "Meie oleme rohkem nõuandev organ ja kojal pole mõtet enne kokku tulla, kui on uus inimene paigas."

Eile kukkus konkursi tähtaeg kutsehariduskeskusele uue direktori leidmiseks. Lähiajal selgub, kes saab märtsi alguses Valgamaa kutseõppekeskusesse läinud Margus Ojaotsa asemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles