Kiviõli tahab tondikvartali maha lammutada

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli linn on sihiks võtnud korrastada ala, mis jääb Kalevi ja Soo tänava vahele ning kus praegu kõrguvad kolm tühja neljakorruselist kortermaja ja garaažikompleks.
Kiviõli linn on sihiks võtnud korrastada ala, mis jääb Kalevi ja Soo tänava vahele ning kus praegu kõrguvad kolm tühja neljakorruselist kortermaja ja garaažikompleks. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli linn, kes ei ole hädas mitte üksikute tühjade majadega, vaid terve kvartaliga, on võtnud sihiks lammutada tühjad majad Kalevi ja Soo tänava vahel, kuulutades eraomandusse kuuluvad Soo 6 ja 8 ekspluatatsioonikõlbmatuks.

Kiviõli, kes on elanike vähenemise tõttu aastate jooksul lammutanud terve rea tühjaks jäänud korterelamuid - neist viimase Viru tänaval veel sel aastal -, kuulutas viimasel volikogu istungil ekspluatatsioonikõlbmatuks hooned Soo 6 ja 8, millest lõviosa kortereid kuulub likvideerimisel olevale osaühingule Destoral Grupp.

Korstnasse kirjutatud investeering

Destoral Grupp soetas endale Kiviõli linnas Soo 6. ja 8. majas terve rea kortereid, millest praeguseks on alles 59. Ettevõtte äriplaan nägi ette, et korterid, aga ka majad tehakse korda ning müüakse siis uuesti maha. Mõned üksikud korterid endale ka uued omanikud leidsid, kuid teised, tühjana seisvad, rüüstati.

"Sisuliselt tuleb meil 3 miljonit krooni korstnasse kirjutada," tunnistas ettevõtte juhatuse liige Taavi Raidmets, et tegemist oli ebaõnnestunud investeeringuga. "Meil olid head eesmärgid, aga me ei arvestanud sealset kuritegevuse tausta. Meil Pärnus jätad jalgratta õue ja võib juhtuda, et see varastatakse ära. Tuli välja, et Kiviõlis võid koju tagasi tulles leida, et sul on aken eest varastatud," rääkis Raidmets.

Ettevõte jõudis ühel majadest ära vahetada katuse, panna uued aknad nii korteritele kui trepikojale, panna ette metalluksed, sisustada köögid uue mööbliga ning teha korda vannitoad. Üksikud korterid jõuti ka maha müüa. Siis tuli majanduslangus, vaibus ostjate huvi ning pangad karmistasid oma laenutingimusi. Äri soikus ning peamiselt tühjalt seisnud majad jäid vandaalide pärusmaaks.

Keeruliseks teeb kahe maja saatuse see, et need on koormatud erisuguste laenude ja hüpoteekidega. "See on tõeline juriidiline sasipundar, mille lahendamiseks läheb meil ilmselt aasta," tunnistas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev, et raha leidmine majade lammutamiseks on alati lihtsam kui omandisuhete viimine niikaugele, et lammutamiseni jõutaks. Ekspluatatsioonikõlbmatuks tunnistamine on esimene samm selle sasipuntra lahendamisel.

Linnapea sõnul on ka pangad aru saanud, et tegemist on liiva jooksnud investeeringuga, ning nad ei taha teha takistusi ala korrastamisele. Ka Destoral Grupp ei tee lammutamisele mingeid takistusi. Küll on nad valmis panustama ainult allkirjadega korterite loovutamiseks või muuks otstarbeks. Rahalist panust lammutamisse neilt ei tule.

Eesmärgiks terve kvartal

Koos kahe Soo tänava majaga ootavad lammutamist veel kortermaja aadressil Kalevi 3 ning sinna vahele jääv kasutuseta garaažikompleks. "Oleme endale eesmärgiks seadnud Soo ja Kalevi tänava vahelise ala korrastamise, sest tondirajoon näeb õõvastav välja ning on ka ohtlik."

Lisaks jääb sellele alale veel eraomanduses olev maja aadressil Kalevi 5, kus omanik on aknad kinni löönud ning korrastab nõudmise peale paar korda aastas oma kinnistut. Linn näeks aga, et hoonega võetaks midagi ette, mitte ei lastaks sel linnapilti risustada. Tühja kortermaja vastas asub ASi Svarmil õmblustööstus, kus töötab üle 250 inimese ning mis tihti võõrustab väliskülalisi. "Head muljet selline maja kindlasti ei jäta," tunnistas Dmitrijev.

Nagu Kalevi 5, seisab tühjalt ja kinnilöödud akendega ka maja aadressil Pargi 1, mille kunagi omandas Kiviõli eduka seikluskeskuse käivitamise taga seisev Madis Olt.

"Need kaks maja pole meile nii suureks pinnuks silmas kui Soo tänava majad, sest need pole otseselt kesklinna lähedal," tunnistas Dmitrijev.

Kas elamukvartalist, mis jääb Keskpuiestee ning Viru ja Soo ning Pargi tänava vahele, läheb lammutamisele veel mõni maja, pole praegu selge. Osas neist on rohkem, osas vähem tühje kortereid. Küll on aga selge, et linnavalitsusele kuuluv korterite hulk, mis küünib 300 ligi, on ülemäära suur ning korterite arv Kiviõlis suurem kui nõudlus.

"Usun, et optimaalne oleks, kui meil oleks 100 korterit," pakkus linnapea, kelle sõnul peavad nad kaaluma, millised lahendused oleksid linna korterite arvu vähendamisel mõistlikumad - kas üleliigsete majade lammutamine või korterite müük.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles