Vaivara vald sai oma tahtmise

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabruses asuvatest linnadest mõjutatud Vaivara vallal tundub esmapilgul Peipsi-Alutaguse kandi omavalitsustega vähe ühist olevat.
Naabruses asuvatest linnadest mõjutatud Vaivara vallal tundub esmapilgul Peipsi-Alutaguse kandi omavalitsustega vähe ühist olevat. Foto: Ilja Smirnov

Maaelu arendamiseks euroraha jagava MTÜ Kirderanniku Koostöökogu juhatus arvas Vaivara valla oma liikmete hulgast välja.

Juba mullu kevadel Kirderanniku koostöökogust (KIKO) väljaastumise otsustanud Vaivara vallavolikogu sai lõpuks oma tahtmise - 20. märtsil otsustas KIKO juhatus valla taotluse rahuldada ja nad oma liikmete hulgast välja arvata.

"Õnneks läks see asi rahulikult," ütles Vaivara vallavolikogu esimees Veikko Luhalaid, et KIKO põhikirja järgi poleks selle otsusega enam kauem saanudki viivitada. "Oleme esitanud avalduse teise Leaderi grupi, Peipsi-Alutaguse koostöökojaga (PAK) liitumiseks; meilt küsiti, mismoodi näeme oma osalust uues strateegias ja kokkupuutepunkte teiste selle grupi omavalitsustega. Strateegia koostajaga oleme juba suhelnud, tegeleme meid huvitavate meetmete koostamisega."

Luhalaid ütles, et mõned Vaivara valla territooriumil tegutsevad ettevõtted ja organisatsioonid arvati KIKO liikmete seast välja juba enne valla väljaarvamist, neli seesugust on aga jätkuvalt seal liikmed. "Kuidas nad edasi toimivad, on nende endi otsustada," nentis ta.

Jäävad liikmeks edasi

OÜ K.S. Pimestiku juht ja ühtlasi KIKO juhatuse liige Kaido Seppar ütles, et kavatseb liikmeks edasi jääda.

"Ma arvan, et see asi pöörab veel teistpidi," arvas ta, et vald võib ju uuesti KIKOga liituda, kui selgub, et PAKist nad eriti raha ei saa. "Olen siin asutajaliikmena algusest saati asja juures olnud. Pärast valla lahkumist ma küll valla territooriumil tegutsemiseks enam siit raha taotleda ei saa, aga võin kirjutada projekte ja investeerida väljapoole," pidas ta silmas teisi KIKOsse kuuluvaid omavalitsusi.

Peaaegu sama meelt on ka MTÜ Sinimäe SK Sõnn juht Meelis Kaljurand: "Vaatame, millised on valla edasised sammud, kas nad liituvad PAKiga või jäävad üldse rongist maha. Kas meie PAKiga liituksime, on iseasi - võime ju ka praegu sealt oma projektidele raha taotleda, kui midagi sealses piirkonnas teha tahame."

Vaivara Sinimägede sihtasutuse juht Ivika Maidre ütles, et värskelt valitud uus nõukogu arutab seda teemat aprilli lõpus. "Ma ei saa ennustada, mida nad otsustavad, aga kuna meile on oluline saada raha just siinsesse piirkonda, siis loogiline oleks võtta valla eeskujul suund PAKile."

Üldkoosoleku otsustada

"Oleme Vaivara valla soovi arutanud ja küsisime nõu ka põllumajandusministeeriumist, sest Vaivara pole ju päris meie piirkond," ütles PAKi juhatuse esimees Andrus Aamer. "Ministeerium jättis meile otsustamiseks vabad käed ja lubas vajaduse korral uue strateegia kirjutamiseks lisaaega."

Aameri sõnul on tegemist keerulise olukorraga: "Kõik on praegu väga õhus, seegi pole veel teada, kas ja kui palju meile Vaivara liitumise puhul raha lisaks antakse. Raske on meist nii erineva ja teistsuguste probleemidega piirkonna puhul kokkupuutepunkte leida, samas oleks kurb, kui see vald Leaderi rahast hoopis ilma jääks. Häid lahendusi siin ei ole."

Vaivara valla võimalik vastuvõtmine PAKi liikmeks jääb tõenäoliselt suve hakul toimuva üldkoosoleku otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles