Narva uue õlitehase töötsükkel jäi lühikeseks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus õlitehas (pildil vasakul) peaks tarbima 280 tonni põlevkivi tunnis, praegu on talle jõukohane umbes 70 protsenti sellest kogusest.
Uus õlitehas (pildil vasakul) peaks tarbima 280 tonni põlevkivi tunnis, praegu on talle jõukohane umbes 70 protsenti sellest kogusest. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Pärast pikka viivitust tööd alustanud Eesti Energia Vaivara vallas asuva uue õlitehase käikuandmisest esialgu ametlikult ei räägita, kui arvata välja Sandor Liive säutsud Twitteris ja kommentaarid pressis. Enefit 280 seade on praeguseks taas peatatud.

ASi Eesti Energia Õlitööstus juhatuse esimees Igor Kond viibib selle töönädala lõpuni Jordaanias. Seal on Eesti energiakontsernil 2014. aasta teisel poolel kavas hakata ehitama põlevkiviõlil töötavat elektrijaama ning aasta hiljem õlitehast ennastki. Kondi kõrval juhatusse kuuluv ja tehniliste küsimustega tegelev Aleksandr Kaidalov kinnitas aga Põhjarannikule, et õlitehas on tööle pandud ja töötab stabiilselt.

Tehas on peatatud

Esimene õlitehas Enefit 280 Auvere külas Vaivara vallas töötab 2013. aasta lõpust, ent seadistustöid tehakse seal siiani.

Aleksandr Kaidalov ütles, et vedela toodangu - õlide osas enam märkusi ei ole, gaasitoodang peab aga alles tarbijateni - valminud Eesti ja ehitatava Auvere elektrijaamani jõudma. Vajalik gaasijuhe on juba olemas, enne seda põletati gaas lihtsalt ära.

Eelmisel nädalal, kui Eesti Energia juht Sandor Liive kaunistas oma nägu uhkelt Auverest pärineva põlevkiviõliga, oli tehas Enefit 280 testprogrammi kohaselt juba töötanud ettenähtud 72 tundi. Kontrolliti selle toodangu kvaliteeti ja seejärel peatati tehas sujuvalt.

Selle nädala lõpuks pannakse tehas taas tööle. Sellest, kui kaua ja millises režiimis seade edasi töötab, keeldus Aleksandr Kaidalov rääkimast.

Samas sai teatavaks, et kui tehas praegu ajuti töötabki, siis mitte täisvõimsusel: toorme etteande osas on see koormatud umbes 70% maksimumist (läinud sügisel oli koormus umbes 50% kavandatust).

Saamata jäänud kasum kompenseeritakse

Enefit 280 ehitus ja jätkuv seadistamine läksid energiakontsernile maksma ligi 250 miljonit eurot. Käivitusprotsess - seadistamine ja etapiline koormuse tõstmine - on veninud juba enam kui aasta. Igor Kond rääkis sügisel Põhjarannikule, et käivitamisega kaasnevad kulud ei ole nii suured, et kogu projekti kõikuma lööksid, ning ettevõte püsib muu hulgas ka moderniseeritud Nõukogude seadmete Enefit 140 edukal tööl: "Vanad seadmed toodavad küllaltki hästi kasumit ning toetavad nii vana kui uue tehase tööd."

Lisaks sellele ulatasid 2013. aastal Eesti Energia õlitehasele majanduslikus mõttes abikäe elektrienergia korralikud müüginumbrid.

"Kuigi uues tehases jätkub esialgu tootmisprotsessi stabiliseerimine, võimaldas edukas elektrienergiaga kauplemine täies mahus kompenseerida sel põhjusel saamata jäänud tulu, Eesti Energia aga täitis oma eesmärgid nii käibe kui ka ärist saadava kasumi osas," võttis Sandor Liive märtsis kokku möödunud aasta.

Tuletame meelde, et Eesti Energia edasise arengu kontseptsioon näeb ette uute õlitehaste ehitamist ja sealt saadavat elektrit nii Eestis kui ka välismaal (Jordaanias 2018. aastaks, USAs Utah´ osariigis 2020. aastaks). Eestisse veel ühe põlevkivil töötava elektrijaama ehituse kavast - kolmanda, Auvere jaama valmimise järel - energiakontsern esialgu loobus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles