Narva tahab soetada tükikese Kreenholmi saart

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva poliitikutes huvi äratanud Kreenholmi saare põhjatippu on sellel fotol vasakul hästi näha. Eeldatakse, et kui vedada siia torustik ja kaablid linna ja eurofondide rahaga, siis on see investoritele signaaliks hakata aktiivsemalt tegutsema.
Narva poliitikutes huvi äratanud Kreenholmi saare põhjatippu on sellel fotol vasakul hästi näha. Eeldatakse, et kui vedada siia torustik ja kaablid linna ja eurofondide rahaga, siis on see investoritele signaaliks hakata aktiivsemalt tegutsema. Foto: Ilja Smirnov

Narva poliitikud võtsid nõuks soetada tükikese Kreenholmi kinnisvarast, kaasata Euroopa fondid ja ergutada Rootsi suurvalduse arengut euroliidu piiril. Euroopa parlamendi valimiste eel on seda ideed juba nimetatud Uus-Vasjukiks, millega sai kuulsaks kirjanduslik kuju Ostap Bender.

Endiste Kreeholmi vabrikute kruntide ja ehitiste omanik on Rootsi erakapitalile rajatud OÜ Narva Gate. Nimetatud firma kavatseb muuta tühjalt seisva ajaloolise tööstusterritooriumi piirilinna eliitkeskuseks. Esialgu pole eskiisidest kaugemale küll jõutud.

OÜ Narva Gate tegevjuht Jaanus Mikk ütles, et Narva linnalt oodatakse soovi seda kanti arendada. Firma ise töötab kogu aeg potentsiaalsete klientide ja partneritega.

"Näiteks eelmisel aastal käisid siin inglased, tänavu aga ootame itaallasi, kes võiksid olla huvitatud... Kuid praegu on küsimus ka poliitilises olukorras: plaanis oli, et nad tulevad aprillis, aga nüüd me ei tea, millal see aset leiab," ütles Rootsi omanike esindaja.

Kaval tükike Kreenholmi

Sel puhul nõupidamise kokku kutsunud riigikogu liige narvalane Mihhail Stalnuhhin ütles, et linn võiks soetada väikse krundi Kreenholmi saare põhjatipus või saada selle krundi hoonestusõiguse − "sadakonnaks aastaks", nagu väljendus poliitik.

Stalnuhhini sõnul saaks linn sel juhul õiguse sellesse paika investeerida ning anda krundile mingi avaliku funktsiooni. Mis aga peamine: eurofonde kaasates saaks vedada vajalikud kommunikatsioonid abiks naaberkruntide investoritele.

"Ühe säärase projekti abil saaks nagu kord ja kohus edendada Kreenholmi saare infrastruktuuri," ütles Stalnuhhin võimaluse kohta kiirendada Rootsi suurprojekti.

Jaanus Mikk kostis Põhjaranniku küsimuse peale, et loomulikult on Rootsi äril oma kapital ja investeerimisvõimalused. "Aga kui on võimalik kasutada Euroopa raha, siis tuleb seda kasutada − see on esimeseks tõukeks. Samuti on hea teha koostööd kohaliku võimuga, see on kasuks mõlemale poolele."

Stalnuhhin pooldas töörühma loomist võimaluste arutamiseks.

Projekt ei sobi plaanidega

Narva endine linnapea, praegune linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste leiab, et esmalt tuleb vaadata läbi need europrojektid, mis on juba linna arengukavas kirjas.

"Ei ole mõtet esitada uusi projekte, mis hakkavad võistlema nende projektidega, mille linn on juba ette valmistanud ja arengukavasse pannud," ütleb Tammiste, tuletades ühtlasi meelde, et tuleb mõelda ka Narva äärmuslikust võlakoormast, mis mõjutab uue algatuse kaasrahastamise võimalust. "Selleta ei hakkaks ma andma tühje lubadusi, et me hakkame midagi üheskoos tegema," ütles ta.

Kriitilist meelt oli Kreenholmi saarega seonduvate plaanide puhul Ober-Hausi Narva kontori kinnisvarahindaja Viktor Veevo, kes mõni aeg tagasi poliitikast tagasi astus.

"See on Uus-Vasjuki kategooriast," on kindel Veevo, kes hoiab linnaeelarvel silma peal. "Kuigi kui sellest asja saaks, siis annaks see tõuke kindlasti. Ma olen rohkem kui poole oma elust töötanud Kreenholmil; seal juhtunu pärast on väga valus, kuid ma nägin, mida Narva Gate teha tahab − väga ilusasti ja hästi. Ent ma kahtlen selles jätkuva kriisi ajal väga. Annaks jumal, et praegu saaks Narva bastionidega ühele poole. Linna laenuvõimalused on juba ammendumas."

Veevo tuletas Narva võimudele meelde sedagi, et hiljuti keeldusid nad toetamast elektrialajaama ehitust tööstuspargi tootmiste tarvis: "Kuigi seal on investorid lähemal kui Kreenholmil."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles