Kiviõli võib uuendada oma liitumisettepanekut naabritele

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõli volikogu arutas eile võimalust teha naaberomavalitsustele ettepanek ühise liitumiskomisjoni moodustamiseks, kuid lükkas otsustamise järgmisesse kuusse, et ettevalmistamisaega pikendada.

Kiviõli volikogu arutas eile ühinemisläbirääkimiste alustamist naabritega, sealhulgas Sondaga, kes on juba algatanud läbirääkimised Rägavere vallaga. Kuna Kiviõli piirkonnas on Lüganuse vald just liitumisprotsessi läbi teinud, Aseri aga vaatab pigem oma läänenaabrite - Kunda ja Viru-Nigula ning Sonda Rägavere suunas, võib Kiviõli jääda liitunud omavalitsuste vahele üksinda.

Alustavad uuesti 

"Meie näeme, et praegu oleks mõistlik aeg moodustada uuesti komisjon ja hakata tegema eeltööd liitumiste ettevalmistamiseks, et mitte rongist maha jääda," põhjendas volikogu liige Risto Lindeberg IRLi fraktsiooni algatatud eelnõu, mille kohaselt pandaks Kiviõli poolt kokku 4-8-liikmeline meeskond, kes hakkaks liitumise plusse ja miinuseid kaaluma.

Kuna Kiviõli on juba varem teinud kõigile regiooni omavalitsustele ettepaneku liitumiseks, kuid edasine protsess on jäänud soiku, leidis volikogu, et mõistlik oleks alustada uut liitumisprotsessi ja uuesti regioonipõhiselt, kaasates komisjoni ka teised piirkonna omavalitsused - Lüganuse ja Aseri.

"Selge on see, et Kiviõli peaks olema regiooni keskusena selle eestvedaja," leidis volikogu liige Kaja Kreisman.

Ühinemisprotsesside algatamist peavad mõistlikuks ka teised volikogu liikmed ning Kiviõli, kes on praegu Kiviõli regiooni omavalitsuste koostööorganisatsiooni eestvedaja, teeb eeltöö, et saaks selgeks, kes ja kui laiaulatuslikult võiksid läbirääkimiste laua taha istuda, kui suur võiks olla komisjon ning kes võiksid sinna kuuluda.

Läbi rääkima on valmis

Sonda vald tutvus volikogus oma IRLi liikmete kaudu Kiviõli võimaliku komisjoni moodustamise ettepanekuga ning oli seda meelt, et läbirääkimine ei tee kurja kellelegi ja sarnaselt Rägaverega liitumisele tuleb maha istuda ning plussid ja miinused kõrvuti seada.

"Küll on selge, et Sonda eelistaks läbirääkimiste laua taga suuremat ringi omavalitsusi ning üksinda Kiviõliga liituma ei kipu - suure ja väikese liitumisel on kerge tekkima olukord, kus väiksem jääb opositsiooni ja tema ettepanekutega ei arvestata," ütles Sonda vallavanem Andrea Eiche.

Aseri volikogu esimehe Gaido Kentemi sõnul on Aseri kindlasti huvitatud liitumisläbirääkimiste laua taha istumisest. Küll ei ole neil Kiviõliga otsepiiri ning Lüganuse ja Sonda jäävad nende vahele. Liitumisvalmidus on Aseris aga pigem olemas. Kas see võiks tulla Viru-Nigula ja Kunda, Rägavere ja Sõmeru või Kiviõli regiooni poole, oleneb juba rahva tahtest. "Aga ma olen oodanud, et Kiviõli suure omavalitsusena selle protsessi algataks," ütles ta.

Alles liitumisprotsessi järel valda käivitav Lüganuse tunnistab, et uuesti läbirääkimiste laua taha istumisest pole praegu küll mõeldud ning sellest on veidi vara rääkida. "Nii suure regiooni puhul peaks selgeks saama, mis oleksid liitumise eesmärk ja sellest saadavad plussid," ütles Lüganuse vallavanem Allar Aron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles