Kohtla-Järve tõhustab kontrolli toimetulekutoetuse maksmise üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arne Berendsen märkis, et sotsiaaltöötajal on õigus kontrollida inimese tulu- ja kuluandmete õigsust, et teha kindlaks, kas toetuse maksmiseks ka alust on.
Arne Berendsen märkis, et sotsiaaltöötajal on õigus kontrollida inimese tulu- ja kuluandmete õigsust, et teha kindlaks, kas toetuse maksmiseks ka alust on. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnavalitsus suunas linnavolikogule kinnitamiseks määruse eelnõu sotsiaaltoetuste määramise ja maksmise korra kohta, millega on muu hulgas määratletud toimetulekutoetust määrava töötaja volitused. Tal on näiteks õigus nõuda toetust taotlevalt isikult lisaandmeid perekonna kohta ning kontrollida nende andmete õigsust ka korterit külastades. 

"Toimetulekutoetuse maksmisel tekib hulk vaidlusküsimusi," ütles Kohtla-Järve sotsiaalhoolekandekeskuse direktor Arne Berendsen. "Näiteks esitab inimene andmed, et elab üksi, kuid selgub, et see ei ole nii, vaid tal on ühine sissetulek teise pereliikmega, kuigi viimane ei ole korterisse sisse kirjutatud."

Tema sõnul tuleb ette sedagi, et sotsiaaltöötaja tahab toetuse taotleja kodu külastada, kuid kuuleb tollelt tihtilugu nördinud küsimust: "Mis õigusega?"

"Sotsiaaltöötajal on selleks õigus, kui ta kontrollib inimese tulu- ja kuluandmete õigsust, et teha kindlaks, kas toetuse maksmiseks ka alust on," lausus Berendsen. "Ja kõik need protseduurid peavad olema linnavolikogu määruses ära märgitud," lisas ta.

Korteriarved tekitavad kahtlusi 

Sotsiaalküsimuste vaneminspektor Krista Pool ütles, et toimetulekutoetuse taotleja korterit ajendab külastama tavaliselt tema esitatud kommunaalmaksete arve. Selle andmeil elab inimene üksi või koos lapsega, arvete järgi on aga vee- ja elektrikulu suur.

"See tekitab kahtlusi, kas need andmed ka tõele vastavad, ning kontrollimisel selgub, et tegelikult elab korteris rohkem inimesi," märkis Pool. "Selliseid juhtumeid ei esine küll palju, kuid neid tuleb siiski ette. Enamik inimesi püüab mitte petta ja esitab õiged andmed."

Inspektori sõnul suhtuvad inimesed kontrollimisse erisuguselt ning vahel on neile väga raske selgeks teha, miks sotsiaaltöötaja nende juurde koju tuleb. "Kuigi seadusega on see lubatud, kergendab linna määrus, kus kõik täpselt kirjas on, meie tööd tunduvalt," ütles Pool.

Toetust saab 700 peret 

Kohtla-Järve sotsiaalhoolekandekeskuse andmeil saab linnas toimetulekutoetust iga kuu keskmiselt 700 peret; suvel on neid mõnevõrra vähem, talvel küttekulude tasumise tõttu rohkem.

Toimetulekutoetus on riigi abi puudusekannatajatele. 2014. aastal on toimetulekupiiri määr 90 eurot kuus üksi elavale inimesele või perekonna esimesele liikmele ning 72 eurot pere teisele ja igale järgnevale liikmele. Toimetulekutoetuse saajal, kelle kõik perekonnaliikmed on alaealised, on õigus saada koos toimetulekutoetusega täiendavat sotsiaaltoetust 15 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles