Idapiirile ehitatakse eurovalimisteks Hiina müür

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
M Klubi tsivilisatsioonide piiril. Seisavad vasakult: Marssal (Jaan Rekkor),  Majesteet (Ain Lutsepp), Monsenjöör (Tõnu Kark) ja Markii (Raivo Rüütel). Fotol ka Mait Trink (istub) ja Kersti Heinloo.
M Klubi tsivilisatsioonide piiril. Seisavad vasakult: Marssal (Jaan Rekkor), Majesteet (Ain Lutsepp), Monsenjöör (Tõnu Kark) ja Markii (Raivo Rüütel). Fotol ka Mait Trink (istub) ja Kersti Heinloo. Foto: MARION PETTAI, Kanal2

Lavastaja Roman Baskin, stsenarist Toomas Kall, produtsent Raivo Suvise ja ülejäänud võttetiim vurasid sel esmaspäeval rongiga pealinnast Narva, et filmida seal 15 aastat tagasi lõppenud ja 100 osa najal 4 aasta jooksul populaarsust kogunud seriaali "M Klubi" võimaliku uue tuleku pilootosa.

1995-1998 jooksnud telesari "M Klubi" kõneles sarja režissööri Roman Baskini sõnul Eesti meestest, kes peavad klubi, soovivad olla kursis Eesti eluga, edendada seda maksimaalselt, kvaliteetselt ning hoida kätt elu tuiksoonel, ja ka lihtsalt elust rõõmu tunda: "M Klubi on tänapäeva meeste tänapäevane klubi."

Tippnäitlejad

Paari sõnaga öelduna oli tegu intellektuaalsemat sorti huumorit sisaldava looga, mis oli inspireeritud kaasaegses Eestis toimuvast.

Sarjas mängisid sellised tippnäitlejad nagu Marko Matvere, Tõnu Kark, Jüri Krjukov, Ain Lutsepp, Raivo Rüütel, Jaan Rekkor, Jaanus Rohumaa, Aarne Üksküla jt.

Baskini sõnul nägi tegusate meeste taaskohtumine  − Krjukov lahkus elavate kirjast juba 1997 ja Üksküla on lihtsalt pensioneerunud  − uue pilootosa puhul välja, nagu oleks alles eile lahku mindud. 15 vahepealset aastat poleks nagu olnudki! Uute osalistena teevad pilootosas kaasa Kersti Heinloo ja Mait Trink.

Miks otsiti võttepaigaks just Narva? Baskinit ja Narvat ühendab näiteks Frederico Fellini ainetel valminud "Orkestriproovi" etendus, mille ta lavastas 10 aastat tagasi Narva Aleksandri kirikus, mis nägi tollal eriti maaliline välja  − renoveerimata ning publiku pea kohal rippus võrk, mis pidi inimesi kaitsma võimalike laest langevate telliste eest. Veel mängis Baskin 2010. aastal sama pühakoja müüride vahel, mis olid seks ajaks juba paremas seisukorras ja kirikul oli vahepeal taastatud torn, Rainer Sarneti filmis "Idioot" Totskit.

Maailmarändur Narvas 

"Mul endal on jah Narvast ilusaid mälestusi. Aga ega nii väga tihti Narva ka ei satu  − päris põnev on alati sinna idapiirile minna," tunnistas Baskin Põhjarannikule. Samas ütles mees, et tema arvates pole Narva viimase kümne aastaga eriti kuhugi poole liikunud.

Kurioosumite kilda võib aga liigitada fakti, et maailmarändurist Marko Matvere sattus nüüd piirilinna "M Klubi" tõttu esimest korda. "Markole oli Narva küll väga põnev. Narva on vist mingi suure euroraha saanud − igal pool on üks auk augu otsas kinni, kõikjal kaevatakse ja pannakse nagu asfalti," rääkis Baskin.

"M Klubi" pilootosa "M Klubi kolib Brüsselisse" on eriti päevakajaline, sest seda näeb Kanal2s käesoleva reede õhtul kell 20.35 (korratakse laupäeval kell 19.35), aga pühapäeval on üle Euroopa Liidu selle parlamendi (EP) valimised. Värskes pilootosas otsustavadki kuus alles jäänud M Klubi liiget üksikkandidaatidena EPsse kandideerida. Et puudutada valija hingekeeli, otsustavad klubi mehed välja tulla suure, Narvaga seotud "narratiiviga" − ehitada Euroopa Liidu idapiirile suur Hiina müür.

Sõltub vaatajaarvust

Baskini sõnul pole see seotud ei Krimmi annekteerimise ega ka sellega, et mitmes välismaa meediaväljaandes on tõsiselt arutatud, kas Narvas võiks midagi Krimmi-taolist toimuda.

"Meie ei külva paanikat. See on M Klubi pikemaajaline strateegiline plaan, mis johtub kauaaegsest unistusest, "et Eesti piir käiks vastu Hiina müüri" − nad teevad selle müüri siia kohe ära, ei jää ootama. Nad teevad pika müüri − 300 kilomeetrit, nii et see ulatub kuni Lätini," seletas Baskin.

Tundub, et M Klubi avara silmaringiga mehed on ka Samuel Huntingtoni lugenud, kelle järgi jooksebki kahe tsivilisatsiooni piir piki Narva jõge − ses mõttes oleks "Hiina müür" õiges kohas...

"M Klubi" pilootosa nooruke režissööri abi Doris Tääker, kes mullu oli ka Narva kolledži peahoonest kõneleva arhitektuurifilmi "Maja, mis peegeldab ajalugu" autorina Kaljo Kiisa nimelise stipendiumi nominent, hoiab pöialt, et pilootosa saaks ikka pilootosaks, sest vähese vaatajahuvi korral saab temast vaid "M Klubi" viimane osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles