Terane Odinets jättis Tsventarnaja lahkumishüvitiseta

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Odinets oli ainus volikogu liige, kes pani tähele, et volikogu enda aasta tagasi kinnitatud palgajuhend ei võimalda omal soovil ametist lahkuvale linnavalitsuse liikmele lahkumishüvitist maksta.
Eduard Odinets oli ainus volikogu liige, kes pani tähele, et volikogu enda aasta tagasi kinnitatud palgajuhend ei võimalda omal soovil ametist lahkuvale linnavalitsuse liikmele lahkumishüvitist maksta. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnavolikogu opositsionääri Eduard Odinetsi tähelepaneliku linna õigusaktide lugemise tõttu jäi omal soovil ametist lahkuv aselinnapea Viktoria Tsventarnaja ilma kolme kuupalga suurusest hüvitisest ja säästis nõnda linnale 10 000 eurot. 

Linnavolikogu rahuldas eile aselinnapea Viktoria Tsventarnaja lahkumispalve alates 2. juunist. Linnapea Jevgeni Solovjov tegi samas ettepaneku maksta Tsventarnajale pikaajalise, üle 16 aasta kestnud tulemusliku töö eest linnavalitsuses kolme kuupalga suuruse lahkumishüvitise.  Ettepanekut toetas esialgu ka volikogu esimees Riina Ivanova.

"Avaldage umbusaldust!"

Volikogus opositsioonis olev Eduard Odinets sõnas, et Kohtla-Järve ametiasutuste palgajuhend ei võimalda Tsventarnajale hüvitist maksta. Linnavalitsuse liikmetele võib ametist vabastamisel  kuni kolme kuu ametipalga ulatuses hüvitist maksta vaid kolmel juhul: kui ametiaeg saab täis, ta pole võimeline teenistuskohustusi täitma terviseprobleemide tõttu või tema umbusaldamise korral. Volikogu poolt alles eelmisel aastal vastu võetud palgajuhend sätestab selgelt, et oma soovil ametist lahkumise korral, juhul kui see pole tingitud tervisest,  hüvitist ei maksta.

"Kehtiva korra puhul oleks ainus võimalus Viktoria Tsventarnajale hüvitise maksmiseks talle umbusaldust avaldada, sest terviseprobleemidele ta oma avalduses ei viita ja ametiaeg samuti veel täis pole," tõdes Odinets, kes lisas, et praegusel juhul hüvitise maksmise poolt hääletades rikuks linnavolikogu iseenda kinnitatud korda.

Seejärel tehti volikogu istungil vaheaeg, et leida, kas on mingeid variante seaduslikul moel Tsventarnajale hüvitise maksmiseks. Pärast vaheaega tunnistas volikogu esimees Riina Ivanova, et kontrollimisel ei leitud mingit õiguslikku alust hüvitise maksmiseks. Sellele vaatamata hääletasid mitmed saadikud Tsventarnajale kolme ametipalga maksmise poolt, ent kuna enamik oli vastu, jääbki ta sellest rahast ilma.

Viktoria Tsventarnaja tänas volikogu liikmeid tema ametist vabastamise eest. "Kuigi mul on kahju, et te just sellise otsuse vastu võtsite," viitas ta lahkumishüvitisest ilmajäämisele. Sellele vaatamata kinkis Tsventarnaja kõigile saalisolnutele tänutäheks koostöö eest külmkapimagnetid, millel on kujutatud Kohtla-Järve linna sümbolit monumenti Au Tööle.  "Ma loodan, et kui see sümbol on silme ees, siis ühendab see meid koos tegutsema Kohtla-Järve linna arengu nimel," sõnas ta.

Tsventarnaja ütles, et kavatseb taastada oma saadikuvolitused. Aselinnapea kohast loobumist põhjendas ta sellega, et arengu valdkond, mida ta asus juhtima pärast mullu sügisel toimunud valimisi, ei sobi kõige paremini tema iseloomuga, kuna seal ilmnevad töö tulemused alles aastate pärast.

Ta ütles, et praegu kaalub ta viie tööpakkumise vahel ja suure tõenäosusega jätkab ta tööd ühes eraettevõttes.

Linnal rahaga kitsas

Et Tsventarnaja lahkub linnavalitsusest hüvitiseta, jääb linnakassasse alles ligikaudu 10 000 eurot, kui arvestada tema kolme kuu ametipalka koos kõigi maksudega.

Kohtla-Järve linna tulude laekumine on sel aastal osutunud plaanitust väiksemaks.  Eilsel volikogu istungil oli algselt päevakorras linna raske majandusliku olukorra tõttu linnavalitsuse liikmete töönädala lühendamine neljale päevale kuni aasta lõpuni. Eelnõu võeti enne istungit siiski tagasi.

Linnapea Jevgeni Solovjov selgitas, et esimese nelja kuu jooksul oli tulumaksu laekumine Kohtla-Järvel 400 000 euro võrra plaanitust väiksem. Kui sama trend peaks aasta lõpuni jätkuma, kasvaks eelarveauk miljonist eurost suuremaks. "Kuna muid kulutusi on peaaegu võimatu kärpida, siis jäävadki üle linnavalitsuse palgad. Kaalume, kas teha nelja päeva pikkune töönädal või vähendada palkasid kümme protsenti," sõnas ta, lisades, et enne otsustamist tahetakse ära oodata, milliseks kujuneb maksude laekumine mais ja juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles