Ida-Virumaale tulevad lõpuks raamatupoed

Ingela Virkus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõlemad Ida-Virumaal avatavad raamatukauplused hakkavad pakkuma nii eesti- kui venekeelset lugemisvara. Pildil Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein.
Mõlemad Ida-Virumaal avatavad raamatukauplused hakkavad pakkuma nii eesti- kui venekeelset lugemisvara. Pildil Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein. Foto: SCANPIX

Üle kolme aasta raamatukaupluseta olnud Ida-Virumaa raamatusõpradel on põhjust rõõmustada, sest eeloleval suvel avatakse Kohtla-Järve Vironia keskuses Apollo ning Narva Astri keskuses Rahva Raamatu raamatupood.

2011. aasta jaanuaris suleti Jõhvis maakonna viimane raamatukauplus Valgus, mis tekitas inimestes muret, kuna lähim raamatupood, kust saab eestikeelseid teoseid leida, asub Rakveres. Tänavu suvel saavad valmis nii Kohtla-Järve Vironia keskuse kui ka Narva Astri laiendused ning sinna on otsustanud lõpuks kolida kaks Eesti suurema valikuga raamatupoodide ketti.

Pikad läbirääkimised

Vironia Keskuse turundusjuhi Priit Seäski sõnul on Apollo juhtidega varemgi vesteldud ning huvi raamatupoe Kohtla-Järvele toomise vastu on olnud mõlemapoolne. Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank leidis, et laienev Vironia keskus on Apollo jaoks väga sobilik, sest Kohtla-Järve on linnana suur tööandja ning sinna käib inimesi tööle ka mujalt. Kuna vahepeal on Apollo esindus avatud ka Viljandis, Tallinna Järve keskuses ja Pärnu keskuses, siis just seetõttu on läbirääkimised Vironiaga veninud.

Lai valik

Peale mitmekesise raamatuvaliku pakuvad mõlemad ketid hulgaliselt põnevaid filme, muusikat, mänge ja palju muud. Eha Pank usub, et iga kohalik tarbija leiab poest endale midagi meelepärast. ,,Suurem osa elanikkonnast on venekeelne. Oma sortimendis tuleb meil sellega kindlasti arvestada. Samas ei ole Kohtla-Järvel praegu ka korralikku eestikeelsete raamatute valikut, rääkimata filmidest ja muusikast,'' lisas ta. Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein ütles, et kuna neil on väga head kontaktid Venemaa raamatukirjastajatega, siis on Narva kindlasti Rahva Raamatu jaoks hea koht. Rahva Raamatu turundusjuhi sõnul on peagi avatavas kaupluses peamiselt venekeelset kirjandust, kuna tuleb arvestada lugejaskonnaga ja seda on venekeelset rohkem kui eestikeelset. Samas rõhutab Vagenstein, et raamatupood mõtleb ka eestikeelsele lugejale. "Teame nende soove ja mõtteid ning meie poodi saab alati ka tellida raamatut, kui seda ei ole, sest nii suurt eestikeelset valikut kindlasti panna ei saa,'' lausus ta. Rahva Raamat avab oma uksed uuenenud Astri keskuses 20. juunil ning Apollo Vironias 1. augustil. Astri Rahva Raamatus on pinda 429 ruutmeetrit. Apollo pood Vironia keskuses tuleb väiksem ja mahutab end 180 ruutmeetrile. Nii Apollo kui ka Rahva Raamatu Ida-Virumaale jõudmine on eriti märkimisväärne just siinsetele eestikeelsetele lugejatele, kuna pärast viimase raamatupoe sulgemist Jõhvis on eestikeelseid raamatuid peamiselt võimalik leida ainult toidukauplustest. Valik neis on aga kesine. Samas sai 1962. aastast tegutsenud Jõhvi raamatukauplusele Valgus saatuslikuks just nimelt konkurents Selverite raamatulettide, internetimüügi ja kirjastuste odavmüükidega. Pood pidi oma tegevuse kolm aastat tagasi lõpetama, kuna osaühingu Valguse Sõna kahjum kasvas iga päevaga ning kommunaalkulude ja töötajate palkade tasumine hakkas käima üle jõu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles