Kohtla-Järve asus kärpima kulusid

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbete kirves tabab ja loob minoorseid meeleolusid ka Kohtla-Järve linnaorkestris, kes peab oma napist eelarvest loovutama 5000 eurot.
Kärbete kirves tabab ja loob minoorseid meeleolusid ka Kohtla-Järve linnaorkestris, kes peab oma napist eelarvest loovutama 5000 eurot. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve volikogu võttis eile vastu negatiivse lisaeelarve, millega kärbiti tulumaksu laekumise plaani ja mitmeid kavandatud kulutusi.

Tulumaksu plaanitust väiksema laekumise tõttu tänavu esimesel poolaastal vähendas volikogu linna tulusid 602 000 euro võrra ja tõmbas kriipsu peale kavandatud kulutustele 476 000 euro ulatuses.

Palgata puhkused ja koondamised

Kärped puudutavad põhiliselt linna sotsiaalasutusi, lasteaedu, huvikoole, kultuuri- ja spordiasutusi ja vähesemal määral ka linnavalitsust. Aselinnapea Ljudmila Jantšenko selgitas volikogu ees, et kokkuhoid hõlmab suures osas nende asutuste töötajate palgakulusid ja majanduskulusid.

Osa inimesi läheb palgata puhkusele kuni üheks kuuks. Mõnes asutuses on koondatud töökohti. Lasteaedades tuleb aga loobuda jõulutoetuse ootusest, mis varem oli võimalik tänu palgaraha kokkuhoiule, mis tekkis suviti rühmade kokkupanemisel. 80 000 eurot säästu kinkis linnale tavapärasest soojem talv, kuna selle võrra tuli vähem maksta soojamajanduse dotatsiooni.

Eelmisel volikogu istungil oli päevakorras ka linnavalitsuse tööaja lühendamine, ent siis võeti see plaan päevakorrast linnapea Jevgeni Solovjovi ettepanekul maha. Mõned nädalad tagasi rääkis ta Põhjarannikule, et kuna maikuus hakkas tulumaksu laekumine paranema, siis ei näe ta põhjust kärpeid tegema asuda, ning ta oli seda meelt, et aasta lõpuks õnnestub puudujääk korvata.

Heitlik maksude laekumine

"Kuni praeguseni olin ka mina samasugusel seisukohal," ütles Jantšenko, kelle sõnul olid aga just eile tulnud andmed juunikuu maksulaekumise kohta kõike muud kui rõõmustavad.

Tänavust eelarvet vastu võttes planeerisid Kohtla-Järve linnavõimud, tuginedes Jantšenko sõnul rahandusministeeriumi prognoosidele, et tulumaksu laekub 8,3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Ent aasta esimese viie kuuga oli see tõus vaid 6,4 protsenti. Positiivseid ootusi sisendas maikuu, kus linnaelanike maksudest tuli 11,6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samas kuus. Ent äsjane juunikuu tulemus oli mullusest sootuks väiksem 0,8 protsendi võrra, mis sulatas poolaasta kasvu 5,1 protsendile.

Ljudmilla Jantšenko tõdes volikogu ees, et ei oska sedavõrd heitlikku maksude laekumist praegu millegagi seletada. "Järelduste tegemiseks, kuivõrd tõsiseks võib olukord muutuda,  peame ootama ära pikema perioodi laekumised," sõnas ta.

Volikogu revisjonikomisjoni esimehe Svetlana Skorobogatova sõnul tuleks linnavalitsusel 1. septembriks teha tegevuskava ja hinnata, milliste ametikohtade ja ka dotatsioonide säilitamine on edaspidi otstarbekas.

Komisjonid isegi ei arutanud

Negatiivse eelarve vastu hääletasid kolm opositsioonis olevat sotsiaaldemokraatide saadikut. Kaks Keskerakonna saadikut Irina Putkonen ja Zaur Abbassov jäid erapooletuks.

Opositsiooni kuuluv Eduard Odinets ütles, et hääletas vastu, kuna ei jaga linnavalitsuse väljapakutud kärbete valikuid. "Need puudutavad suuremas osas niigi madalapalgalisi sotsiaalasutuste töötajad. Samal ajal mitmetest muudest palju raha neelavatest valdkondadest, nagu näiteks teede ja tänavate remondid ja hooldamine, ei kärbita midagi. Linnavalitsus tahab raha ära võtta kõige nõrgematelt," sõnas ta.

Samuti pidas Odinets arusaamatuks, et niivõrd olulist ja erakordset küsimust nagu negatiivset eelarvet ei ole enamikus volikogu komisjonides isegi arutatud. "Volikogu istungil ka keegi midagi ei küsi. Kõik on nõus, ainult Odinetsil lubatakse esitada kaks küsimust," oli ta hämmingus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles