Õunaaed asendub viljapõlluga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Küsijaid, mis toimub, on käinud küll, aga pahandama pole veel keegi tulnud," ütles Aleksander Janus järgmise puu kallale asudes.
"Küsijaid, mis toimub, on käinud küll, aga pahandama pole veel keegi tulnud," ütles Aleksander Janus järgmise puu kallale asudes. Foto: Peeter Lilleväli

Reedel alustas OÜ Revino kunagise Tammiku kolhoosi 1950. aastatel rajatud õunaaia mahavõtmist, et sealne ja ümbruskonna maa ettevõttele tulutoovaks muuta. 

"See aed rajati 1954. või 1955. aastal, minu isa oli siin üks istutajaid," rääkis õunaaiast üle tee elav Matti Uustal. "Mina olin siis poisike, ise istutamas ei käinud. Õunad läksid kõik müügiks, Leningradi veeti neid. Alguses oli see õunaaed palju suurem, kolhoosi lõpuajal võeti suurem osa maha, vahest veerandi jagu jäi alles."

Viimati hooldati seda aeda Uustali jutu järgi kolhoosi lõpuaastatel: "Üks kõva mees tuli ja võttis selle aia käsile. Haris need õunapuud ära, lõikas kuivanud oksad välja. Plaanid olid tal suured, pidi hakkama arbuuse ja viinamarju kasvatama, kaevas kasvuhoonete jaoks augudki valmis. Õunapuudele tegi võrkaia ümber, suured väravad olid siin tee ääres. Aasta aega see mees siin tegutses, siis kadus ära."

Aiast pole enam jälgegi, see leidis kähku jupikaupa uued omanikud. Õunapuid pole sestsaati keegi hooldanud. Õunu käidi sügiseti korjamas küll − nii kohalikud inimesed kui linnaelanikud.

"Autodega käidi siin õunte järel päris palju, mõni tuli veel minult küsima, kas ikka tohib neid võtta. Küllap arvati, et kui ma siin üle tee elan, siis äkki on minu omad."

Puud kandsid hästi, eelmisel sügisel olnud "Antoonovkad" kohe eriti suured.

"Kuuskümmend aastat pole õunapuu jaoks ju miski vanus, mul omal aias saavad õunapuud varsti saja-aastaseks − 1925. aastal on see maja ehitatud − ja kannavad nii, et..."

Sügiseks põld valmis

"Täna hommikul hakkasime siin pihta, kolm rida on juba maha võetud, neljandaga just alustasime," rääkis eile lõuna paiku üks kahest saemehest, Revino põllutööline Aleksander Janus.

Kui palju seal õunapuid kokku võiks olla, ei osanud ta pakkuda. Ei teadnud umbkaudsetki numbrit öelda ka Matti Uustal: "Umbes kakskümmend puud on reas, kui palju neid ridu võib olla, pole kokku lugenud. Sadu puid on siin kindlasti."

Janus ütleb, et ajakirjanik pole sel päeval sugugi esimene, kes toimuva kohta aru tuli pärima.

"Mitu autot on siin kinni pidanud, kohalik rahvas on käinud murelikult küsimas ja mõned linnainimesed ka. Küsisid, kas meil ikka luba on siin puid maha võtta."

Tegelikult ei saagi lubadest rääkida, sest tegemist on juba hulk aastaid OÜ Revino kasutusvalduses oleva maaga ja viljapuude mahavõtmiseks pole mingit luba vaja.

"Kokku on meil seal maad paarikümne hektari ringis," ei osanud Revino juhatuse liige Margo Pärtna peast öelda, kui suur osa sellest õunapuude all on. "Seni pole me jõudnud seda maad aktiivsesse kasutusse võtta, ainult makse oleme selle pealt maksnud. Nüüd tekkis võimalus see korda teha."

Pärtna tunnistas, et sellise maatüki kordategemine tähendab ettevõttele päris suurt kulu: puude mahavõtmine, kändude juurimine − selleks tuleb ekskavaator rentida − ja kokkuvedu, maa ülesharimine ja umbrohutõrje...

Kui hästi läheb, külvatakse sinna juba sügisel talivili. Kui kändudega mässamine kavandatust kauem aega võtab, jääb külv kevadeks, ent korda tehakse see maa sügiseks igal juhul.

Kohalikel valus vaadata

"Seal oli "Valge klaar", see on juba maas, "Kuldrenett" on ka maas, praegu võetakse "Sügisjoonikut"," teadis Matti Uustal täpselt, kus millised sordid kasvasid.

"Eks ta ole valus vaadata, see on nagu vihmametsade hävitamine," ütleb ta teoksil oleva kohta. "Maad ju ümberringi jagub..."

"Kindlasti on nende õunapuude mahavõtmine kellelegi emotsionaalselt valus, aga meie eesmärk on see maa tootma ja tulu tooma panna. Usun, et tulevikus on ka sealsetel elanikel ja möödasõitjatel ilusam vaadata viljapõldu kui praegu lokkavat kõrget rohtu, mis pealegi on kevaditi ka tuleohtlik," märkis Pärtna.

"See aed on aastakümneid hooldamata olnud − veerand puudest on juba surnud − ja nägi võrdlemisi räämas välja," ütles Jõhvi vallavalitsuse majandusvaldkonna koordinaator Aivo Tamm. "Tegemist on Revino maaga ja neil on õigus toimetada seal nii, nagu nad vajalikuks peavad. Vallavalitsusel pole selle vastu midagi − hea, kui sinna tuleb nüüd ilus viljapõld. Revinole pole meil ses mõttes midagi ette heita, nende põllud on alati hooldatud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles