Uikala prügilasse rajatakse koostootmisjaam

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügila ladestamisega tekib käärimise käigus kahjulik ja plahvatusohtlik gaas, mis saastab praegu keskkonda. Järgmisest aastast on kavas hakata seda gaasi kütusena põletama rajatavas koostootmisjaamas.
Prügila ladestamisega tekib käärimise käigus kahjulik ja plahvatusohtlik gaas, mis saastab praegu keskkonda. Järgmisest aastast on kavas hakata seda gaasi kütusena põletama rajatavas koostootmisjaamas. Foto: Peeter Lilleväli

Prügilagaasil töötav koostootmisjaam hakkab tootma nii elektrit kui soojust - esimene müüakse elektrivõrku, teisega köetakse prügila hoonete kompleksi.

Prügila ladestusalal toimuva käärimise käigus tekkiva kahjuliku ja plahvatusohtliku prügilagaasi võib lihtsalt kokku koguda ning ära põletada, nagu seda Uikalas tänini tehakse. Otstarbekam on see gaas aga koostootmisjaamas elektriks ja soojuseks muundada.

Ligi pool miljonit eurot

Juuni lõpus sõlmis AS Uikala Prügila lepingu OÜga ICP Solutions, kes rajab prügilasse 350kilovatise konteinertüüpi koostootmisjaama ning projekteerib ja ehitab liitumispunkti elektrivõrguga.

"Gaasikogumissüsteem ehitati prügila ladestusaladele juba varem, see oli esimene etapp. Teises etapis rajati põletussüsteem ning nüüd oleme jõudnud kolmanda etapini ehk koostootmisjaama rajamiseni," rääkis ettevõtte juhatuse liige Vladimir Tužilkin.

Tema sõnul võiks prügilagaasi ka vedeldatult ja konserveeritult balloonides turustada, sõidukite kütusena kasutada või sellest üksnes sooja toota. Uikala Prügilas tehtud arvestuste kohaselt on kõige otstarbekam sellest soojust ja elektrit koos toota.

"Kui toodaksime ainult soojusenergiat, tekiks seda meie jaoks liiga palju ja ülearusest poleks meile mingit kasu. Koostootmisjaama puhul saame soojuse aga oma hoonete kütmiseks - ja suvel jahutusseadmetes - ära kasutada, elektrit aga - seda peaks jaam tootma 1600 megavatti - võime müüa," põhjendas Tužilkin valikut.

470 000 eurot maksev ettevõtmine peaks end ära tasuma kahe aastaga.

Prügilagaasi kasutamise projekti toetas ka keskkonnainvesteeringute keskus (KIK), eraldades sellele 183 000 eurot.

Plaanis ka kasvuhooned

KIKile esitatud projektis nähti ette ülearuse soojusenergia kasutamist prügila naabrusse rajatavate kasvuhoonete kütmiseks.

"See on praegu ainult idee, aga tulevikus võiks see kõne alla tulla küll," ütles Tužilkin.

Koostootmisjaam peaks lepingu järgi hakkama tööle jaanuari keskpaigas; prügilast õhku paisatavate saasteainete hulk väheneb siis rohkem kui kolmveerandi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles