Piima kokkuostuhinna langus veel poelettidel tunda ei anna

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karja vähendamisest piimatootjad praegu veel ei räägi, esialgu püütakse kulutusi muul moel kokku tõmmata.
Karja vähendamisest piimatootjad praegu veel ei räägi, esialgu püütakse kulutusi muul moel kokku tõmmata. Foto: Matti Kämärä

Piima kokkuostuhinna alandamine sunnib tootjaid piimatoodangut vähendama ja paneb tarbijad lootma, et piimatooted ka poes odavamaks muutuksid.

Venemaa kehtestatud toidukaupade sisseveo keelu järel soovitas põllumajandusminister Ivari Padar Eesti inimestel rohkem kodumaiseid tooteid tarbida. Märkimisväärselt järgijaid pole see soovitus leidnud. Nagu ka üleskutse juua päevas klaas piima rohkem.

"Ega inimesed oma toitumisharjumusi ei muuda," pole OG Elektra omanik Oleg Gross märganud, et tema poodidest midagi rohkem ostma oleks hakatud. "Võib-olla oodatakse, et tooted odavamaks muutuksid? Arvan, et see odavnemine on lähemate päevade küsimus. Midagi peab kohe-kohe juhtuma, ega vett tammi taga kaua kinni ei hoia. Pean silmas just piimatooteid, sest need toovad ostjad poodi."

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles, et Eesti tootjad viisid Venemaale peamiselt pikema säilivusajaga piimatooteid, piima Venemaale ei eksporditud.

"Tootjad suutsid kiiresti reageerida ja uute oludega kohaneda, mistõttu n-ö odavate pakkumiste laviini Eesti turul ei tekkinud. Piimatoodete hinnad praeguse seisuga alanenud pole, samuti ei ole tulnud turule uusi pakkujaid. Piima ja piimatoodete müük on püsinud stabiilsena, hüppelist kasvu pole toimunud."

Piimatööstust mõjutab hinnasurve

Maag Piimatööstuse müügiportfellis on eksport Venemaale marginaalse tähtsusega.

"Loomulikult on meil sellest kahju, kuid elame selle üle," ütles ettevõtte tegevjuht Valdis Noppel "Pigem võib meid mõjutada kogu Euroopas Venemaa sanktsioonide tõttu tekkiv hinnasurve piimale ja piimatoodetele."

Noppeli sõnul  oli tänavune esimene poolaasta  Maag Piimatööstuse jaoks väga edukas;  Farmi kaubamärk kinnitus Eesti jaekaubanduse mahulise turuosa arvestuses kindlale teisele kohale. Venemaa sanktsioonide mõjust on aga veel vara rääkida. Kindlasti vaadatakse üle kavandatud investeeringud ja vajaduse korral lükatakse need edasi, praegu aga midagi kindlat öelda ei saa.

"Kõige suuremat mõju võib avaldada meedia ja kaubanduse surve piimatoodete jaehinna alandamiseks," ütles Noppel. " Oleks väga hea, kui inimesed suhtuksid sellesse terve mõistusega: ettevõte peab ära katma oma kulud, tegema tulevikku suunatud investeeringuid ning maksma konkurentsivõimelist palka. Samuti oleme väga mures oma koostööpartnerite − piimatootjate pärast. Piima ületootmine võib viia hinna tasemele, kus tootmise jätkamine pole enam mõistlik. Loodame, et nii ELi meetmed kui ka inimeste terve mõistus aitavad rasketest aegadest üle saada."

Piimatootmine väheneb

"Piima hind on üsna kõvasti kukkunud," tõdes OÜ Revino juhatuse liige Margo Pärtna. "Vaatame oma söödaratsioonid üle ja püüame piima odavamalt toota, seega ka toodang langeb. Kõik oleneb sellest, kui kaua praegune olukord kestab; kui paari-kolme kuuga midagi ei muutu, siis vaatame, mis edasi saab.  Kindlasti me piimatootmist ei lõpeta, aga võib-olla praagime rohkem loomi välja; uut tehnikat soetada ei saa, mitmed plaanid lükkuvad edasi... Selle taha jääb kogu ettevõtte areng seisma."

Ingli talu peremees Kunnar Kuusmik muigas, et piima kokkuostuhind langes septembris ja septembri eest laekub raha arvele alles oktoobris, nii et praegu tundub veel kõik ilus.

"Eks see kukkumine muidugi mõjutab − varem maksti 32 senti liitrist, nüüd 26 senti; talus on iga sent ja euro arvel. Kui sööt odavamaks läheks, siis see aitaks natuke, aga teravilja kasvatame ise ja eriti sisse ei osta ning mineraalid ja muud lisandid vaevalt odavamaks lähevad."

Kuusmiku sõnul ta jõusööta enam ostma ei hakka, mistõttu toodang väheneb.

"Noorkari hakkab kannatama, starterit vasikatele enam osta ei saa, aga pole midagi parata," tõdes ta. "Kõige suurem kulu on energia − nii elekter kui küte −, aga selle pealt eriti palju kokku hoida ei anna. Pool aastat ehk kannatab sellise hinnaga ära, siis peab midagi muutuma."

Eesti põllumeeste keskliidu juht Kalev Kreegipuu ütles Maalehele, et kohapealne tööstus on ilmselt sunnitud toorpiima hinda veelgi langetama. Piima hind on tema sõnul kukkunud tunduvalt alla omahinna ning pikemat aega tootjad nii vastu ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles