Lüganuse vallas leiti Aafrika katku surnud metssiga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Eestis Aafrika katku diagnoositud õnneks üksnes metssigadel.
Seni on Eestis Aafrika katku diagnoositud õnneks üksnes metssigadel. Foto: Matti Kämärä

Lüganuse vallas Aa külas Aafrika katku surnud metssea leiukoha ümber kehtestati kaheksa kilomeetri raadiuses taudistunud ala, mille piiridesse jäävatele farmidele lisandusid uued piirangud. 

Neljapäeval diagnoositi sigade Aafrika katk Ida-Virumaal Lüganuse vallas leitud metsseal.

"Kuna uus leiukoht on varasemast leiukohast 220 kilomeetri kaugusel, siis on põhjust arvata, et viirus on jõudnud Ida-Virumaale inimtegevuse tagajärjel," ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Kolmele farmile lisapiirangud 

Ida-Virumaa veterinaarkeskuse juhataja Helgi Tepper ütles, et katku surnud sea leiukoha ümber moodustatud kaheksakilomeetrise raadiusega taudistunud alasse jääb OÜ Sigwar ja veel kaks väikest farmi - ühes kaks, teises kolm siga. Neile kõigile kehtestati lisaks senistele bioohutusmeetmete järgimise nõuetele lisakitsendused.

"Loomi tohib farmist välja viia ja sinna juurde tuua ainult veterinaar- ja toiduameti loal, kindlalt tuleb välistada farmis olevate loomade kokkupuude metssigadega, sissepääsude juures peavad olema desomatid, sigala töötajad peavad farmis olles kandma ainult seal kasutatavaid riideid ja jalanõusid ning jalanõud tuleb sisenedes ja väljudes kindlasti desinfitseerida," loetles Tepper uusi piiranguid.

Jahimehed peavad kõik taudistunud alal kütitud metssead laskma Aafrika katku suhtes uurida, loomulikult tuleb seda teha ka kõikide surnult leitud metssigade puhul.

Veel rohkem kontrolli 

OÜ Sigwar juhatuse liige Margo Jäger ütles, et uued kitsendused nendele eriti midagi ei muuda. "Tuleb lihtsalt veel rohkem katkuproove teha, õnneks see meile lisakulutusi kaasa ei too, sest riik maksab need kinni. Uued piirangud ei tähenda tegelikult muud kui seda, et jälgimist suurendatakse veelgi, kontroll muutub veel tõhusamaks. Samamoodi jälgime meie ise pidevalt, et farmitöötajad kõigist nõuetest kinni peaksid."

Jäger ütles, et rahulikult ta praegust olukorda muidugi ei võta: "Halvemal juhul võib elutöö vastu taevast lennata. Aga praegu on põllutöödel kiire aeg, tegemist palju ja pole väga aega muretseda."

Eile tegi Helgi Tepper maavanemale ettepaneku moodustada kohalik loomatauditõrjekomisjon. Tepperi juhitavasse komisjoni hakkavad kuuluma politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, keskkonnaameti, maavalitsuse, Lüganuse vallavalitsuse ja veterinaarkeskuse esindaja; komisjon koguneb esimest korda teisipäeval.

"Tänases kontekstis on komisjoni ülesanne teha ettevalmistusi selle arvestusega, et haigus võib jõuda kodusigadeni," ütles Tepper.

Esimesed Aafrika katku surnud metssead leiti eelmisel nädalal Valga- ja Viljandimaal, Lüganusel leitu oli järjekorras kolmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles