Rajaleidja keskus aitab noortel teha elutähtsaid valikuid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Rajaleidja Ida-Virumaa keskuse juht Maire Merioja ütles, et emakeelne teenus on klientidele väga oluline, mistõttu on võetud tööle nii eesti kui vene emakeelega spetsialistid.
Rajaleidja Ida-Virumaa keskuse juht Maire Merioja ütles, et emakeelne teenus on klientidele väga oluline, mistõttu on võetud tööle nii eesti kui vene emakeelega spetsialistid. Foto: Matti Kämärä

Kolmapäeval Jõhvis avatud Rajaleidja keskus pakub nii eesti- kui venekeelset nõustamist õpiraskuste korral, kooliküpsuse määramisel ja tulevase elukutse valikul.

Septembris käivitas sihtasutus Innove üle Eesti maakondlikud Rajaleidja keskused, mis koondavad ühe katuse alla senise õppenõustamiskeskuse, maakondliku nõustamiskomisjoni ja karjäärikeskuse − kolm teenust, mida seni jagati eri kohtades.

Innove juhatuse liikme Robert Lippini sõnul pakutakse hariduse tugiteenuseid Eestis lõimituna esimest korda ning need on klientidele tasuta.

"Fakt, et vast avatud keskustes on õppenõustamis- ja karjääriteenused ühe katuse alla toodud, teeb need kliendile paremini kättesaadavaks, tõstab kvaliteeti ja loob parema töökeskkonna. See omakorda motiveerib pädevamaid spetsialiste meiega liituma. Just töötajad on need, kellest sõltub lastele ja noortele suunatud teenuste tase."

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski märkis, et iga inimene vajab aeg-ajalt tuge ning eriti käib see noorte kohta.

"Noorte toetamisel on oluline roll perel ja koolil, aga ka kohalikul omavalitsusel ja riigil. Rajaleidja keskuste loomine on riigi panus laste ja noorte toetamise süsteemi. Loodud keskuste kaudu on õppenõustamis- ja karjääriteenused kättesaadavad kõigile lastele ja noortele, sõltumata sellest, kas nad elavad linnas või maal."

Jõhvis ja Narvas

Rajaleidja Ida-Virumaa keskus avas uksed Jõhvis Tsentraali kaubanduskeskuse kolmandal korrusel. Narva filiaal töötab Kerese keskuses. Kuigi ametlik avamine toimus eile, on spetsialistid ametis 1. septembrist.

"Meie meeskond on suur − 24 spetsialisti − ja esimesed kliendid on meid juba üles leidnud," ütles Rajaleidja Ida-Virumaa keskuse juht Maire Merioja. "Vanemad on toonud oma lapsi logopeedi ja psühholoogi vastuvõtule. Oleme kohtunud partneritega ja otsinud võimalusi koostööks näiteks Ida-Viru keskhaiglas äsja avatud laste vaimse tervise keskusega. Homme (täna - toim.) tutvustame oma teenuseid ja spetsialiste maakonna koolidirektoritele," loetles ta.

Jõhvis on eripedagoogi, psühholoogi, logopeedi ja sotsiaalpedagoogi, aga ka karjäärispetsialistide ja -nõustajate teenus nii eesti kui vene keeles, Narvas vene keeles. "Jõhvis võtsime teadlikult tööle nii eesti kui vene emakeelega spetsialistid. Ei piisa sellest, kui logopeed või psühholoog valdab keelt kesktasemel. Emakeelne teenus on klientidele väga oluline," märkis Merioja.

Õppenõustamise meeskond nõustab õpi- ja käitumisraskustega lapsi, nende vanemaid ja õpetajaid nii keskuses kohapeal kui koolides ja lasteaedades.

"Nõustame nii õppimise kui õpetamisega seotud küsimustes. Vastuseid otsime kõigepealt üksi, siis koos kolleegidega, tehes sealjuures koostööd haridusasutuste, lastevanemate ja kohalike omavalitsustega. Siinkohal piire ei ole − kui on vaja probleem lahendada, siis tuleb seda teha," rääkis eripedagoog Ave Ojasalu.

Õppenõustamise spetsialistid kuuluvad ühtlasi maakonna nõustamiskomisjoni, kes annab soovitusi koolikohustuse täitmise edasilükkamiseks, alla seitsmeaastase lapse kooli vastuvõtmiseks või hariduslike erivajadustega laste õppe korraldamiseks.

"See on oluline, et otsust ei tehta ainult paberite põhjal. Kui lapsele palutakse näiteks koolipikendust, siis ta kohtub kõikide spetsialistidega ning ümarlauda kutsutakse nii lapsevanem kui kohaliku omavalitsuse esindaja. Nii ei sünni otsus kergekäeliselt," rääkis Merioja.

Peale tasuta nõustamise saavad väikevallad võimaluse tellida psühholoogi, logopeedi ja eripedagoogi teenust. "Väikestel koolidel on soodsam teenust sisse osta kui spetsialiste ise palgal hoida," selgitas Merioja.

Õigele rajale

Karjäärispetsialistid Merike Teelahk ja Stella Müsler märkisid, et näevad karjääri mitte ainult karjääriredelina, vaid paljude ristmikega lookleva teena, pakkudes elukestva õppe teel vajalikku teavet.

Karjäärinõustaja Heddy Uustal lisas, et aitab noorel inimesel suurendada teadlikkust iseendast, orienteeruda õppimis- ja tööturumaailmas ning teha teadlikke karjäärivalikuid.

Ida-Viru ettevõtluskeskuse nõukogu esimehe Vello Juhkovi hinnangul on Eestis selleks liiga vähe inimesi, et võiks teha elukutsevalikuid katse-eksituse meetodil. "Rajaleidja keskus on koht, kus aidatakse leida kohe õige rada. Südamelähedase ja inimesele sobiva töö leidmine on väga tähtis."

Märksõnad

Tagasi üles