Narvast sai pühapäeval taas Eesti sügispealinn

Copy
Sügispealinna tiitli üleandmise tseremoonial osalesid traditsiooniliselt ka suvepealinna Pärnu, kevadpealinna Türi ja talvepealinna Otepää ning Tallinna linna esindajad.
Sügispealinna tiitli üleandmise tseremoonial osalesid traditsiooniliselt ka suvepealinna Pärnu, kevadpealinna Türi ja talvepealinna Otepää ning Tallinna linna esindajad. Foto: Jelizaveta Gross

Astronoomilise sügise saabudes sai Narvast kolmeks kuuks taas Eesti sügispealinn. Sügispealinna tiitli ja sellega kaasas käiva sümboolse valitsemissaua võttis Rugodivi kultuurimaja laval vastu Narva linnapea Jaan Toots.

Sügispealinna tiitli üleandmise tseremoonia ning kultuuri- ja meelelahutusprogrammi avamine toimus 22. septembril Rugodivi kultuurimajas, kus Briti viiuldaja Michael Foyle esitas Narva sümfooniaorkestri saatel Antonio Vivaldi tsükli "Aastaajad". Traditsiooniliselt olid tseremoonial kohal ja laususid tervitussõnu ka suvepealinna Pärnu, kevadpealinna Türi ja talvepealinna Otepää esindajad ning samuti Tallinna abilinnapea Margot Roose.

Sügispealinna ürituste programmi kuulub rohkelt mitmesuguseid kontserte, teatrietendusi, näitusi, festivale ning muid meelelahutus- ja spordiüritusi. Ürituste kavaga saab lähemalt tutvuda Narva linna veebilehel www.narva.ee.

Astronoomiline talv algab Eestis 21. detsembril kell 11.21. Sel päeval annab Narva hooajapealinna tiitli ja selle juurde kuuluva valitsemissaua üle Eesti talvepealinnale Otepääle.

Eesti hooajapealinnade traditsioon pärineb aastast 2000, ent sügispealinna tiitel ei kuulunud 2009. aastani mitte kellelegi. 2008. aastal ilmutas Narva linnavalitsus ise selle vastu huvi ning neid toetas toonane Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Tegelikult sai Narvast esimest korda Eesti sügispealinn juba 1999. aastal − üheks nädalaks septembri keskel −, kuid toona see traditsioon veel ei juurdunud.

Tartust pärit Jaan Tootsile oli see esimene selline tseremoonia, kuna temast sai piirilinna juht alles mullu oktoobris.

Tagasi üles