Keskerakond seadis Ossinovskile vastu Yana Toomi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom oli mai lõpus toimunud Euroopa parlamendi valimistel Ida-Virumaal suurim häältekoguja, saades kokku üle viie tuhande hääle.
Yana Toom oli mai lõpus toimunud Euroopa parlamendi valimistel Ida-Virumaal suurim häältekoguja, saades kokku üle viie tuhande hääle. Foto: SCANPIX

Keskerakond toob eelseisvatel riigikogu valimistel Ida-Virumaale kandideerima europarlamendi valimistel hiilgava tulemuse teinud Yana Toomi.

Keskerakonna juhatus kinnitas eile europarlamendi liikme Yana Toomi oma esinumbriks Ida-Virumaa valimisringkonnas.

Toom üllatas europarlamendi valimistel 25 251 häälega, mis oli Eestis Andrus Ansipi, Indrek Tarandi ja Marju Lauristini järel neljas tulemus. Ligemale viiendiku oma häältest kogus Toom Ida-Virumaalt. Teiste seas edestas ta siin maakonnas ülipopulaarset erakonnakaaslast Mihhail Stalnuhhinit ja ka Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart.

Keskerakond vajas tugevdamist

Keskerakonna Ida-Viru piirkonna esimees Eevi Paasmäe ütles, et kuigi Keskerakond on mitmetel viimastel riigikogu valimistel kogunud Ida-Virumaal ülekaalukalt kõige rohkem hääli, tugevdab Yana Toomi lisandumine valimisnimekirja Keskerakonna positsioone maakonnas veelgi.

Tema sõnul ei tohiks suureks probleemiks osutuda ka asjaolu, et Toom tuleb suure tõenäosusega koguma vaid Keskerakonnale hääli ega kavatse vahetada praegust Euroopa parlamendi liikme kohta riigikogu vastu. "Ega seda salgama ei hakata, aga usun, et paljud inimesed hääletavad sellegipoolest tema poolt," sõnas Paasmäe, lisades, et kohalikele keskerakondlastele tulevad kindlasti kasuks ka Toomi kogemused valimiskampaania läbiviimisel.

Piirkonnajuhi sõnul pole valimisnimekiri veel koos, kuid peale Toomi peaksid seal olema ka praegused riigikogu liikmed Mihhail Stalnuhhin ja Valeri Korb, aga samuti Paasmäe ise.

Ta tunnistas, et Keskerakonda ajendas oma Ida-Viru nimekirja tugevdama praegu haridus- ja teadusministri ametis oleva sotsiaaldemokraadi Jevgeni Ossinovski kasvav populaarsus − ta võib võita endale osa seniseid Keskerakonna toetajaid. "Samas on ikka vaja ka värsket verd. Stalnuhhin ja Korb on olnud tublid, kuid eks osa valijaid ole ka nendest väsinud ja seetõttu ei ole neil enam nii kerge oma endisi väga häid tulemusi korrata," sõnas Paasmäe.

Sotside esinumber Ossinovski

Asendusliikmena praegu riigikogusse kuuluv sotside Kohtla-Järve osakonna esimees Etti Kagarov ütles, et Ossinovskist saab suure tõenäosusega nende erakonna esinumber  Ida-Virumaal. Tema enda kõrval peaks taas Ida-Virumaal kandideerima ka Jaak Allik. Kagarovi arvates ei tohiks Toomi kandideerimine Ida-Virumaa valimistulemusi väga tugevasti mõjutada. "Ossinovskil on oma toetajad, Toom võtab hääli ära pigem teistelt keskerakondlastelt," arvas ta.

Varem Keskerakonda kuulunud Reformierakonna Ida-Virumaa organisatsiooni esimees, riigikogu liige Deniss Boroditš leidis, et Toomi Ida-Virumaale suunamisega kõrvaldas erakonna esimees Edgar Savisaar ohu, et Toom kogub taas rohkem hääli kui ta ise. "Teiseks ei olnud Keskerakonnal enam piisavalt usku, et Stalnuhhin, Korb ja Efendijev, kes on praegu riigikogus, suudavad nüüd jälle sama edukad olla nagu varem," ütles ta.

Reformierakonna valimisnimekiri selgub Boroditši sõnul umbes kuu aja pärast. "Meil ei ole nagu Keskerakonnas, et juhatus määrab. Kandidaadid sõelutakse välja sisevalimistel, kus saavad hääletada idavirulastest reformierakondlased. Erakonna valimistoimkond võib hiljem teha muudatusi järjestuses," selgitas ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu valimisnimekiri peaks selguma 10. novembri paiku.

Eelmistel riigikogu valimistel kogus Keskerakond Ida-Virumaal ligemale 58 protsenti kõigist häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles