Kartulisaak jäi meie kandis kesiseks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel kaks aastat tagasi võis Vendi aiandustalu saadusi osta ka Jõhvi turul, nüüd neil seal enam oma müügikohta pole ning kes tallu kohapeale suuremat kogust ostma ei lähe, peab piirduma Selveris pakutava valikuga.
Veel kaks aastat tagasi võis Vendi aiandustalu saadusi osta ka Jõhvi turul, nüüd neil seal enam oma müügikohta pole ning kes tallu kohapeale suuremat kogust ostma ei lähe, peab piirduma Selveris pakutava valikuga. Foto: Peeter Lilleväli

Vendi aiandustalus kartulikasvatusest tänavu tulu ei tõuse, ent teiste köögiviljade head saagid aitavad seda tasakaalustada.

"Varajane ja keskvalmiv kartul andsid ilusa saagi, aga hiline jäi viletsaks, nagu ma juba varem ennustasin - kuu aega põuda langes just sellele ajale, kui kartul õitses. Mugulaid on all küll, aga palju on peenikest, suure kartuli osakaal on väike. Järgmisel nädalal hakkame seda sorteerima, siis on täpsemalt näha, mis välja tuleb. Aga see on juba praegu selge, et kartul tiksub meile tänavu miinust," rääkis Vendi aiandustalu peremees Aare Vent.

Kehvapoolne kartulisaak oli tema sõnul rohkem Põhja-Eesti mure: lõuna pool tuli põua vahele pisut vihma ka ja seal on kartul kopsakam. Viljandis jäi aga koristuse eel maha sadanud vihm nädalaks vagude vahele seisma ja sealne kartul ei pruugi väga hästi säilida.

Teised köögiviljad aitavad

Mullu soetas Vent endale kastmissüsteemi, millest tänavu juba palju kasu oli.

"Kartulit me muidugi ei kastnud. Ühte uut sorti küll üritasime kasta, vedasime vee pütiga põllule - ühe päeva proovisime, siis lõime käega. Köögivilja jaoks saame vett jõest võtta, seda kastsime küll iga paari päeva tagant," rääkis ta. "Just tänu kastmisele ei läinud näiteks kapsataimi peaaegu üldse välja ja kapsast saime ikka hästi palju. Ka porgandi-, peedi- ja kaalikasaak on väga hea. Eks need kõik aitavad nüüd meil viletsapoolse kartulisaagi ära katta."

Küüslaugu- ja sibulapõld jäid kaugemale ning pidid kastmiseta läbi ajama.

"Küüslauk oleks võib-olla natuke kastmist tahtnud, aga võtsime selle juba põua alguses üles, kui pealsed kuumaga ära läksid, nii et midagi hullu ei olnud. Sibulale aga selline poolpõuane ilm just meeldibki, nii et mõlema saak oli korralik. Tõsi, sibula kuivatamine oli keeruline, sest pärast ülesvõtmist läks kohe pikemalt vihmale ja niiskust oli palju."

Kartulit süüakse vähem

"Rasket füüsilist tööd on hakatud vähem tegema, jõudu andvat toitu süüakse vähem," ütles Vent, et kunagi tavapärase kartuli-sousti asemel eelistatakse nüüd midagi kergemat ja lihtsama vaevaga valmivat. "Põllumehe töö on muidugi samuti oluliselt kergemaks muutunud, aga minu toidulaual on kartul ikka pidevalt olemas."

Ka talvekartuli varujaid on aasta-aastalt vähemaks jäänud. Olgu põhjuseks hoiukoha olematus või miski muu, aga pigem ostetakse kartulit 25kiloste võrkude kaupa kui suurte kottidega.

Selveri keti kauplustes, kus Vendi talu toodangut juba kuuendat aastat müüakse, pole ostjate vähenemine veel tunda andnud - kauplused tellivad ikka enam-vähem sama suuri koguseid.

"Aga vaadates seda, kuidas Eestis kasvatatava kartuli pind aasta-aastalt väheneb, on selge, et kartulit süüakse aina vähem," tõdes ta.

Rakveres parem minek

Aare Vendi sõnul hinnatakse tema talu toodangut Rakveres hoopis rohkem kui kodumaakonnas.

"Nädalavahetusel käisid mul kaks inimest Rakveres laadal hapenduskapsast müümas ja müüsid nii, et selg oli märg. Kui võrrelda näiteks Kohtla-Järve ja Rakvere Selveri tellimusi, siis homme läheb mul porgandit Kohtla-Järvele kümme ja Rakverre 70 kilo, sibulat vastavalt üks ja kümme võrku. Kaalikat võtab Kohtla-Järve väga vähe, Rakvere ikka 200 kilo nädalas. Ja Narva Selver ei taha kaalikat üldse. Tundub, et rahvuseti on toitumisharjumused erisugused, eestlased söövad köögivilju rohkem ja võib-olla ka eelistavad lähikonnas kasvatatut."

Kartuli hind ei kerki

Kuna Eestis tervikuna polnud kartulisaagil häda midagi, pole Aare Vendi hinnangul ka hinnatõusu oodata. Nagu ikka, on kartul sügisel odavam - siis tahavad saagist lahti saada need kasvatajad, kel endil häid hoiuvõimalusi pole -, ent viimaste aastate keskmisest kõrgemaks ei tõuse see ilmselt ka talvel, mil kaugemalt sissevedu külma tõttu keerulisemaks muutub.

"Mina müün ikka sama hinnaga, 20-30 senti kilo; ega sellest saa lähtuda, et minul sel aastal saak viletsam oli, ikka turuhinnaga peab arvestama."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles