Vaivara ja Kohtla valla maaelu võib eurorahast ilma jääda

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaivara valla soov Peipsi-Alutaguse koostöökojaga liituda on suurem kui viimaste huvi uut liiget vastu võtta.
Vaivara valla soov Peipsi-Alutaguse koostöökojaga liituda on suurem kui viimaste huvi uut liiget vastu võtta. Foto: Peeter Lilleväli

Eelmisel aastal tekitas kahe omavalitsuse soov vahetada maaelu edendamise euroraha vahendavat Leaderi koostöögruppi paraja sasipuntra, mida pole siiani päriselt lahti harutatud.

Vaivara vallavolikogu otsustas MTÜst Kirderanniku Koostöökogu väljaastumise juba mullu kevadel; aasta hiljem rahuldas KIKO selle taotluse. Kohe esitas vald avalduse teise Leaderi grupi, Peipsi-Alutaguse koostöökojaga (PAK) liitumiseks. Juttu oli sellest PAKi juhtidega juba varem olnud ja grupi uue strateegia koostamisel sai Vaivaragi pisut kaasa rääkida.

Tänavu aprillis hindas PAKi juhatuse esimees Andrus Aamer olukorra keeruliseks ja ütles, et Vaivara valla liikmeksvõtmine jääb PAKi üldkoosoleku otsustada.

Üldkoosolek ütles "ei".

"Juhatuse seisukoht oli Vaivara vald liikmeks võtta," rääkis Aamer. "Meie otsus tugines kahele argumendile: esiteks näitab see, et meiega liituda tahetakse, et meil on tugev organisatsioon; teiseks jääks Vaivara vald muidu ripakile. Üldkoosoleku jaoks polnud need argumendid ilmselt piisavad ja olulisemaks sai ainuke vastuargument: kartus, et äkki jääb supp lahjemaks."

Supi tummisuse kohta uuel eelarveperioodil pole selgust tänini, sest raha jagamist otsustav põllumajandusministeerium pole seni kinnitanud, et uue omavalitsuse liitumisel kasvab proportsionaalselt ka organisatsiooni rahastamine.

"Kuna üldkoosolekul osalesid peamiselt lõunavaldade esindajad, siis jätsime juhatuse otsusega Vaivarale siiski tagaukse lahti. Kui nad väga hätta jäävad, anname nende liikmeksvõtmise eranditult kõigi praeguste liikmete hääletada. Milline tulemus võiks tulla, ei oska muidugi ennustada."

Aameri sõnul on kolm Vaivara valla äriühingut avaldanud samuti soovi PAKi liikmeks astuda − vaatamata sellele, et valda ennast liikmeks ei võetud. "Nende vastuvõtmist ei takista miski. Ja nende tegevustele, mis toimuvad meie piirkonnas, võivad nad ka toetust küsida ja saada."

Vaivara vaeb mitut võimalust

Vaivara vallavolikogu esimees Veikko Luhalaid ütles, et mõistab PAKi üldkoosoleku otsust: "Me oleme nendele suhteliselt võõrad. Ja kuna uue eelarveperioodi rahastamispõhimõtted pole isegi praegu veel selged, siis on eitav seisukoht loogiline."

Luhalaiu sõnul on vald sel teemal praegu aja maha võtnud, kuni põllumajandusministeerium selgelt ütleb, mismoodi hakatakse uuel perioodil rahastama. PAKiga liitumise mõtet pole sugugi maha võetud, aga arutusel olevat ka teine võimalus, millest praegu veel avalikult rääkida ei taheta. Päriselt võimatuks ei pea Luhalaid ka maakonna kolmanda Leaderi tegevusgrupi, Virumaa koostöökoguga (VIKO) liitumist. Ja kui mõelda sellele, et maakonna kolmest tegevusgrupist koguni kahe − VIKO ja PAKi tegevuspiirkonna elanike arv jääb alla  kümne tuhande, mis on määrusega ette nähtud miinimum, tuleks võib-olla tegevusgrupid üldse ümber korraldada.

KIKOga uuesti liitumine on Luhalaiu sõnul praeguse seisuga päevakorrast maas. "Ja maas on see nii kaua, kuni seal ei tegelda nende probleemidega, mis ajendasid nii meid kui Kohtla valda lahkuma."

Kohtu otsuse ootel

Kohtla vallavolikogu soov Kirderanniku koostöökogust lahkuda takerdus samasse organisatsiooni kuuluva Kohtla-Nõmme valla vastuseisule ning jõudis lõpuks kohtusse. Nimelt pelgas Kohtla-Nõmme, et kuna neil pärast Kohtla valla lahkumist kaob ühine piir KIKOga, on nemadki sunnitud sealt lahkuma.

Tartu halduskohus leidis, et Kohtla valla otsus KIKOst lahkuda ei ole õigusvastane ega riku Kohtla-Nõmme valla seadusest tulenevaid õigusi; Kohtla-Nõmme kaebas kohtuotsuse edasi. Tartu ringkonnakohus ei ole kaebuse menetlusse võtmist veel otsustanud.

"Oleme praegu maa ja taeva vahel − ühes kohas me ei taha osaleda, teises ei saa osaleda," tõdes Kohtla vallavanem Hannes Lumiste.

Arvestades töögruppides käimas olevat uue strateegia väljatöötamist, saatis Kohtla vald põllumajandusministeeriumile pöördumise, milles anti teada ka oma soovist liituda MTÜga Virumaa Koostöökogu (VIKO).

"VIKO on nõus strateegia koostamisel meiega arvestama, ehkki meil ei ole seal praegu veel hääleõigust," märkis Lumiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles