VKG paneb kaks õlivabrikut kinni

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Viru Keemia Grupis 2300 töökohta. Kahe vana õlivabriku sulgemisega jääb neid paarisaja võrra vähemaks.
Praegu on Viru Keemia Grupis 2300 töökohta. Kahe vana õlivabriku sulgemisega jääb neid paarisaja võrra vähemaks. Foto: Matti Kämärä

Viru Keemia Grupp pani eile madala nafta ja kalli põlevkivi hinna tõttu seisma kaks vanemat õlivabrikut ja koondamisohtu sattus 200 inimest.

Sulgemine puudutab VKG kolmest vanemast vabrikust kahte, kus õli tootmiseks saab kasutada vaid suurema energiaväärtusega tükipõlevkivi. VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa selgitas, et nendes vabrikutes töödeldakse aastas ligemale miljon tonni Eesti Energialt ostetavat põlevkivi, mille hind on viimase viie aasta jooksul kallinenud kaks ja pool korda.

Pikaajaline mõõn

"Kui 2009. aastal, mil nafta hind oli samal tasemel, kuhu ta on kukkunud ka praegu, maksime Eesti Energiale tonni eest 15 eurot, siis alates sellest aastast juba 35 eurot. Me peame sama põlevkivikoguse eest maksma aastas 20 miljonit eurot rohkem," kinnitas Rohumaa, lisades, et sellistel tingimustel töö jätkamine ei kataks isegi muutuvkulusid ja iga päevaga kasvav kahjum sööb kiiresti ära  aastatega kogutud reservid. "Tänase otsusega tahame kaitsta kogu kontserni hävingust."

Vabrikute sulgemise järsku otsust ajendas tegema naftat tootvate riikide ühenduse OPEC otsus mitte piirata nafta tootmismahte, mis on andnud viimastel päevadel nafta hinna vabalangusele kõvasti hoogu juurde. Eile hommikuks  oli nafta hind langenud juba alla 68 dollari barreli kohta. Veel tänavu juunis oli hind 115 dollarit.  "Kui siiani oli veel lootust, et tegu võib olla lühiajalise hinnalangusega, siis nüüd on selge, et peame olema valmis pikaajaliseks mõõnaperioodiks," ütles Rohumaa.

Tema sõnul püütakse osale kahe suletava vabriku 200 töötajale leida uus töökoht VKG teistes üksustes ja eelkõige valmivas Petroteri kolmandas õlivabrikus, mis kasutab peenpõlevkivi. "Meil on ääretult kahju tublidest oma ala asjatundjatest loobuda. Kuid selge on, et kõigile pole võimalik uut töökohta pakkuda," märkis Rohumaa, kes ei soovinud eile spekuleerida, kui palju inimesi võib mujal kontsernis tööd leida. Eeldatavalt poole aasta pärast käivitatavas kolmandas Petroteris on 70 töökohta ja osale neist kohtadest on inimesed juba leitud.

Tulutud läbirääkimised

Rohumaa sõnul on VKG pidanud  põlevkivi hinna üle Eesti Energiaga vaidlusi juba aastaid ja pöördunud väidetava ebaõiglase kohtlemise asjus ka konkurentsiametisse, kuid seni tulutult.

Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandrov tõdes, et VKG-le müüdava põlevkivi kallim hind tuleneb tema suuremast energiaväärtusest ja omahinnast. Kas nafta hinna järsku langust arvestades võiks Eesti Energia lähiajal VKG-le hinda alandada, polnud ta valmis eile ütlema.

Küll aga märkis  Aleksandrov, et kui VKG loobub vabrikute sulgemise tõttu põlevkivi ostust, ei tule kaevandustest inimesi koondada. "Me müüme selle koguse elektrijaamadele, seal on nõudlus endiselt kõrge," kinnitas ta.

Priit Rohumaa sõnul suudaks VKG vanade vabrikute  tükipõlevkivi vajaduse katta ka oma Ojamaa kaevandusega, kus see saadakse kätte kaks korda väiksema raha eest, kui tuleb maksta Eesti Energiale. Ent takistuseks on riigi seatud aastane kaevandamismaht, mis on 2,7 miljonit tonni. "Meie piirmäära suurendamise taotlusi pole rahuldatud. Nüüd on jube tobe lugu, kus põlevkivi justkui on, aga oleme sunnitud vabrikud kinni panema ja inimesed lahti laskma," sõnas Rohumaa, märkides, et riik kaotab kahe vabriku sulgemise tõttu aastas ligikaudu 15 miljonit eurot maksutulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles