Kolinal kukkunud rubla tühjendab hotelle

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spaahotell on traditsiooniliselt aastavahetustel pilgeni täis olnud. Tänavu on Vene turistid osa broneeringuid tühistanud ja vabanenud kohti pakutakse välja Eesti elanikele.
Toila spaahotell on traditsiooniliselt aastavahetustel pilgeni täis olnud. Tänavu on Vene turistid osa broneeringuid tühistanud ja vabanenud kohti pakutakse välja Eesti elanikele. Foto: PEETER LILLEVÄLI/ARHIIV

Drastilise languse läbi teinud Vene rubla kurss võimaldab keskmist palka teenival idanaabril veeta mõnes Ida-Viru spaahotellis 3-4 ööd. Seetõttu pole ime, et aastavahetuseks tehtud broneeringuid üksteise järel tühistatakse.

Toila spaahotell oli aastavahetuseks täielikult välja müüdud, kuid viimastel päevadel on üles öeldud umbes 10 protsenti broneeringutest. Suuremast hävingust päästab see, et enamik paketiostjaid olid varem teinud ettemaksu. Äraütlejate seas ongi põhiliselt need, kel oli see veel tegemata.

"Jõulude ajal on hotell küll täis, aga aastavahetusel on esimest korda üle pika aja olukord, kus meile saavad tulla ka Eesti elanikud. Muidu oleme pidanud kogu aeg ütlema, et kohti ei ole. Nüüd loodame, et Vene turistid, kes tulla ei saa, asenduvad eestimaalastega," rääkis müügijuht Kärt Purga.

Uusaastapidu, kuhu on veel vabu kohti, säästuprogrammiga ei tule, kinnitas Purga. "Saab kärtsu ja mürtsu, katame uhke peolaua ning laseme taevasse vägeva ilutulestiku." Müügijuht lisas, et programm on küll venekeelne, aga ka eestlaste seas on neid, kes soovivad näha, kuidas venemaalased pidutsevad. Peol saab osaleda nii ööbimiseta kui soodushinnaga majutust ostes.

Hinnasõda on alanud

Venemaa majandusministeeriumi andmetel oli oktoobris keskmine palk 32 408 rubla, mis võrdub praegu natuke rohkem kui 300 euroga. Arvestades, et Toila spaahotellis maksab nädalavahetuse pakett neljapäevast pühapäevani 210 eurot, võib aru saada, et puhkus Eestis jääb üha rohkematele idanaabritele kättesaamatuks.

Narva-Jõesuu spaahotelli Meresuu tavahinnakirja järgi saaks Venemaa keskmise palga eest puhata kolm ööd. "Oleme pidanud hindu alla laskma ja müüme praegu tube 65 euroga," tunnistas müügi- ja turundusdirektor Jevgeni Timoštšuk.

Tema sõnul pidi hotell täituma aastavahetusel venemaalastega, aga praeguse rubla kursiga loobuvad inimesed järjest tulekust. Hullemast päästab samuti tingimus, et 1. novembriks pidi olema tasutud ettemaks.

"Need, kes paketi eest ära maksid, on nüüd rõõmsad, sest nad said puhkuse parema kursiga. Aga inimesed, kes maksid paketi eest osaliselt, mõtlevad praegu, kas tulla või mitte. Meile on oht olemas, kuna Venemaa turg on meile number 1. Kui selline kurss jääb püsima ka tuleva aasta jaanuaris ja veebruaris, tuleb ümber orienteeruda Eesti turule," rääkis Timoštšuk.

See pole aga niisama lihtne, sest spaasid on arvukalt ja siseturistide hulk piiratud. Seetõttu võib Eesti kliendi nimel ennustada suurt hinnasõda, mis on juba alanud. "Keskmised hinnad Eesti spaades on juba 60 eurot tuba, mõned müüvad lausa 49 euroga. Eesti elanikele on see päris tore, aga äri jaoks suur risk," rääkis Meresuu müügijuht.

Vene programmiga uusaastapidu ei jää Timoštšuki kinnitusel kõigest hoolimata pidamata. "See sobib ka osale sisturistidele."

Murelikumaks teevad teda hoopis jaanuari lõpp ja veebruar, mis on traditsiooniliselt madalhooaeg. "Vene turistid on selleks ajaks lahkunud ja siseturistid veel ei tule, sest teevad tööd."

Selgus saabub lähipäevil

Mäetaguse spaahotell Meintack küsib kahese toa eest 70 eurot. "Meil on praegu kaks tühistamist ja üks broneering," tutvustas juhataja Tiina Luts langenud rubla dikteeritud töörütmi. "Broneeringute tühistamine algas esmaspäeval ja kõik toovad põhjenduseks rubla languse."

Järsult muutunud olukord sunnib üle vaatama ka kavandatud vene uusaastapeo. Võimalik, et see tuleb plaanitust tagasihoidlikum. "Praegu on veel palju lahtisi otsi ja suurem selgus peaks saabuma lähipäevil. Kui vaja, tuleb vastu võtta radikaalne otsus ja pidu üldse ära jätta."

Hotelli hoiavad praegu vee peal Eesti inimesed, kes tulevad Mäetagusele seminari pidama. "Eile nutsin, aga täna tulin tööle ja vaatasin, et olukord ei olegi nii hull," rääkis Luts kolmapäeval.

Rahandusminister Maris Lauri arvas, et rubla drastiline nõrgenemine tekitabki probleeme esmajoones turismi- ja majutusfirmadele.

"Tõenäoliselt tõmbab see tagasi Vene turistide kulutusi Eestis. Samas võime loota, et vähemalt osaliselt on ostud juba tehtud ja külalised siia ikkagi saabuvad. Arvan, et laiemad mõjud on tagasihoidlikud, sest Eesti ettevõtted kauplevad Venemaaga väga tagasihoidlikult, eriti pärast sanktsioone," ütles Lauri eile riigikogus, vastates küsimusele, kuidas mõjutab rubla drastiline kukkumine Eesti riigi rahandust.

Venemaa turistidele orienteeritud Ida-Virumaa spaahotellid pidid kahjusid kokku lugema ka sügisel, kui Venemaa koolivaheajal tekkisid Narva piiripunkti ehitustööde pärast hiiglaslikud piirijärjekorrad ning ümberkaudsetes hotellides tühistati kümneid broneeringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles