Kohtla-Järve puhastusseadmetel algasid haisu vähendamise katsetused

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Seadmest välja võetud sette kuivust kontrollivad Watropuri esindaja Walter Uetz (vasakul) ja Järve Biopuhastuse lukksepp Raido Sepp.
Seadmest välja võetud sette kuivust kontrollivad Watropuri esindaja Walter Uetz (vasakul) ja Järve Biopuhastuse lukksepp Raido Sepp. Foto: Andra Pärnamäe

OÜ Järve Biopuhastus käivitas teisipäeval Kohtla-Järve puhastusseadmetel jääkmuda kuivatamise pilootseadme, leidmaks parimat varianti mudakäitlusel tekkiva haisu vähendamiseks.

Sel nädalal paigaldati Kohtla-Järve puhastusseadmete territooriumile Austria firma Watropur mudakuivatamise pilootseade, et seda kahe nädala vältel katsetada.

“Proovime sellega muda kuivatamist läbi mängida; alguses oma seadmete mudaga, tuleval nädalal tuuakse meile katsetamiseks ka Võru ja Tartu puhastusseadete muda, sest nemad otsivad ka lahendusi, mida mudaga teha. Tartus tahetakse põhiliselt mudakoguseid vähendada, aga Võrus on sarnaselt meiega haisuprobleem,” rääkis Järve Biopuhastuse tootmisdirektor Andra Pärnamäe.

Reoveesette termilise kuivatamise projekteerimishanke võitnud OÜ Aqua Consult Baltic ja OÜ Eesti Veeprojekt võrdlevad alternatiive, sealhulgas pilootseadmega saadud tulemusi, ning koostavad poole aasta jooksul projektlahenduse.

Pärnamäe sõnul kohapeal teisi kuivatusseadmeid katsetama ei hakata.

“Watropuri pilootseadme valisime katsetamiseks sellepärast, et kui Austrias vaatamas küisime, tundus see hästi lihtne, töökindel ja kõige väiksemaid investeeringuid nõudev. Madalad temperatuurid ja lihtne opereerida;  seade kasutab elektrienergiat ja selle kulu on teistega võrreldes peaaegu kõige väiksem. Me muidugi nüüd kontrollime, kui palju kõik see müügimehe jutt tõele vastab.”

Watropuri seadme olulise plussina märkis Pärnamäe veel, et sellel puudub heitõhk: “Kui teistel tehnoloogiatel on kirjas, et kuivatuse käigus tekib näiteks viis tuhat kuupmeetrit reostunud õhku, siis selle seadme puhul on emissioon väidetavalt lõhnavaba. Aga kui see seade praegu meil töötab, siis on hais ruumis päris korralik. Firma esindaja, kes eile ise kohapeal oli, ütles, et hais tuleb mitte seadmest, vaid selle täitmisest – sedasama räägiti meile ka Austrias, kus samuti oli vänge hais. Tahamegi nüüd kontrollida, kui palju mingeid aineid tekib, võtame õhuproove. See ei ole tegelikult probleem - saame õhu ruumist kokku koguda ja läbi puhastuse lasta; vaja on aga teada, mida selles õhus on ja milliste puhastusseadmetega tuleb arvestada.”

Riigilt Järve Biopuhastus selle ettevõtmise jaoks sentigi toetust ei saa.

“Meie riigiabi limiit on täis,” tõdes Pärnamäe. “Saame küll järgmise kolme aasta peale viissada tuhat eurot, aga selle kasutame muda veetustamise renoveerimiseks – see on kuivatamisele eelnev väga oluline protsess.”

Kui projektlahendus valmis, asutakse järgmise hankega ehitajat otsima.

“Praegu oleme oma asjaajamisega graafikus,” kinnitas Andra Pärnamäe.

Uus mudakäitlus, mis asendab praeguse haisu tekitava kompostimise, peab tööle hakkama 2022. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles