Sõnajalad pöörduvad abi saamiseks siseministri poole

Põhjarannik
Copy
Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalg leiavad, et nende põhiseaduslikke õigusi on rikutud, ning ootavad siseministri sekkumist.
Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalg leiavad, et nende põhiseaduslikke õigusi on rikutud, ning ootavad siseministri sekkumist. Foto: SCANPIX

Aidu tuulepargi arendusega toppama jäänud Andres ja Oleg Sõnajalg tegid siseministrile avaliku kirja, milles nad leiavad, et tuulepargis kehtestatud viibimiskeeld rikub nende põhiseaduslikku omandiõigust, ettevõtlus- ja liikumisvabadust. 

Aidu tuulepargis kehtestati viibimiskeeld alates 19. aprillist. Esialgu tehnilise järelevalve (TTJA) ameti ettekirjutuse alusel tehtud lühiajalist keeldu on pikendatud tähtajatult kuni ohu kõrvaldamiseni, mis TTJA korralduse kohaselt tähendab ebaseadusliku ehitise ehk tuuliku lammutamist. 

Politsei- ja piirivalveameti korralduse aluseks on Sõnajalgade sõnul TTJA ja kaitseministeeriumi seisukohad, kuid keegi pole küsinud seisukohta omanikult ega ole püüdnud neid ka ära kuulata. "Samas olete rakendanud isiku suhtes äärmiselt ebaproportsionaalses ulatuses isiku põhiõiguste piiramist − piiratud on põhiseadusest tulenevat omandiõigust, liikumisvabadust ning ettevõtlusvabadust. Niivõrd ulatuslikult isiku põhiõiguste piiramine ilma isikult seisukohta üleüldse küsimata ning asjaolusid sisuliselt hindamata on ilmselgelt lubamatu ja vastuolus õigusriigi põhimõtetega," seisab avalikus pöördumises siseminister Mart Helme poole. 

Avalikus pöördumises leiavad arendajad, et põhiõigusi on võimalik piirata üksnes juhul, kui see tugineb seaduses sätestatud õiguslikule alusele, on kooskõlas menetlus- ja materiaalõigusega ning on demokraatlikus ühiskonnas vajalik, st proportsionaalne. Sõnajalgade seisukoha järgi selliseid aluseid ei ole, mistõttu paluvad nad ministri sekkumist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles