Eleringi alajaama avarii tõttu jäi Narva jaamades tööle vaid üks energiaplokk

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Eesti Energial on praegu Narva lähedal Auveres kaks õlitehast Enefit140 ja Enefit280. Sel aastal peaks algama veel ühe Enefit280 ehitus.
Eesti Energial on praegu Narva lähedal Auveres kaks õlitehast Enefit140 ja Enefit280. Sel aastal peaks algama veel ühe Enefit280 ehitus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Laupäeva õhtul toimunud Eleringi alajaama avarii tõttu jäi Narva jaamades Eestit elektriga varustama vaid üks enegiaplokk, kuna teise töös olnud ploki, nagu ka õlitehase oli Eesti Energia sunnitud hädaseiskama.

Eesti Energias energiatootmise eest vastutava juhatuse liikme Raine Pajo hinnangul oli intsident tõsine, kuna Eesti elektrijaamas oli sel hetkel töös vaid kaks plokki, millest üks lülitus välja. Samuti lülitus välja Enefit280, mis toodab nii õli kui ka elektrit.

Teistest turuosalistest sõltumatu süsteemioperaatori Eleringi alajaamas toimunud põlengu tõttu lülitusid välja trafod ja elektrita jäid ligikaudu tunniks ajaks Narva, Sillamäe ja Narva-Jõesuu tarbijad. Alajaama avarii tõttu lülitusid välja Eesti elektrijaama 8. energiaplokk ja õlitehas Enefit280.

„Miks konkreetselt tootmisseadmed välja lülitusid, selgitab uurimine, kuid fakt on, et osa toodangust jäi meil seetõttu tootmata,“ sõnas Raine Pajo.

Pajo märkis, et olukorra tekkepõhjuste uurimiseks ja kantud kahjude väljaselgitamiseks moodustab Eesti Energia spetsiaalse töörühma.

Eleringi alajaamas puhkes tulekahju Narvas Balti elektrijaama kõrval alajaamas asuvas transformaatoris, ütles Ida päästekeskuse pressiesindaja. Eleringi teatel tekkis Balti alajaama ühes seadmes avarii, puhkes väiksem tulekahju ning trafod lülitusid välja.

Elekter kadus kella 18.30 paiku ning päästjad said väljakutse 18.42. Elekter taastus umbes kella 19.35 paiku, lisas päästekeskuse esindaja. Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri sõnul sai firma kõikides alajaamades elektrivarustuse taastatud veidi enne kella 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles