VIDEO Eesti Energia hakkas õlitootmisel kasutama vanu rehve

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo ja rahandusminister Martin Helme katsuvad oma käega rehvipuru, mis mõned minutid hiljem rändab punkrisse, kus see seguneb põlevkiviga ning toimetatakse seejärel kõrvalasuvasse õlitehasesse, kus see kuumutatakse õliks.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo ja rahandusminister Martin Helme katsuvad oma käega rehvipuru, mis mõned minutid hiljem rändab punkrisse, kus see seguneb põlevkiviga ning toimetatakse seejärel kõrvalasuvasse õlitehasesse, kus see kuumutatakse õliks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Teisipäeva pärastlõunal rändasid esimesed tonnid vanade sõidukite purustatud rehve Eesti Energia õlitehasesse, kus neist saab segatuna põlevkiviga õli. 

Põlevkivi kõrval jääb rehvipuru, kui tooraine osakaal, Narva lähedal Auveres asuvas Eesti Energia kahes õlitehases vedelkütuste tootmisel esialgu alla ühe protsendi. Kuid nüüd on loodud võimaluse taaskasutada ära kümned tuhanded tonnid aastate jooksul Eestis kogunenud vanu rehve, mille utiliseerimiseks pole seni head lahendust olnud. 

Juba mitu aastat tagasi tehtud katsetused näitasid, et rehvide osaline kasutamine õli tootmisel on põhjendatud nii keskkonna kui ka efektiivuse seisukohast.  Rehvide õlisaagis on põlevkivist kolm korda suurem. Tehnoloogiliselt võiks rehvide osakaal vedelkütuste tootmisel Auveres ulatuda kuni kümne protsendini. Kuid selle saavutamiseks on Eesti Energial arendada rehvide purustamisvõimet ja soetada rehve ka naaberriikidest. 

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul tuli rehvide kasutamiseks õli tootmisel saada jäätme lakkamise luba. "Selleks pidid olema nõus kõik Euroopa Liidu riigid," sõnas Sutter, kelle sõnul saadi see luba "maailmarekordilises kiirusel", lisaks tuli muuta keskkonnaluba. "Nüüd oleme sealmaal, et saame alates tänasest alustada tööstuslikku rehvihakke kasutamist koos põlevkiviga meie vedelkütuste tootmises."

Sutteri sõnul tekib Eestis ligikaudu 12 000 tonni vanu rehve. "Siiamaani pole olnud väga head ideed, mida nendega teha. Vahel näeme musta suitsu, kuidas nad kusagil põlevad. Tartus Raadi lennuväljal on neid päris palju."

Keskkonnaminister Rene Kokk soovis, et nüüd ei jõuaks vanad rehvid Eestis enam loodusesse vaid Eesti Energia õlitehasesse. "Meil on aastakümneid olnud see mure, et vanad rehvid kogunevad loodusesse. Igal aastal veetakse "Teema ära" kampaania ajal metsast ära suuri hunnikuid vanu rehve. Mul on küll tõsine lootus, et saame nüüd Eesti järgnevate aastate jooksul kasutatud rehvidest puhtaks," sõnas ta Põhjarannnikule. 

Vaata videost, kuidas esimene partii purustatud vanu rehve jõudis teisipäeval Eesti Energia õlitehase punkrisse. Selgitusi jagavad rahandusminister Martin Helmele ja keskkonnaminister Rene Kokale ning ajakirjanikele Enefit Energiatootmise juhatuse liige Mart Proos ja Eesti Energia juhatuses suurenergeetika eest vastutav Raine Pajo.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles