"Station Narva" toob kohale Vene kino elava legendi Aleksandr Sokurovi

Põhjarannik
Copy
Vene kuulsamaid elavaid režissööre Aleksandr Sokurov on 17 mängu- ja 35 dokumentaalfilmi autor, kelle mängufilm "Faust" võitis 68. Veneetsia filmifestivali peaauhinna Kuldlõvi.
Vene kuulsamaid elavaid režissööre Aleksandr Sokurov on 17 mängu- ja 35 dokumentaalfilmi autor, kelle mängufilm "Faust" võitis 68. Veneetsia filmifestivali peaauhinna Kuldlõvi. Foto: Station Narva

Järgmisel nädalal toimuva "Station Narva" festivali raames reedel, 20. septembril loomeinkubaatoris OBJEKT aset leidev ettevõtluspäev keskendub produtsentide ja juhtide rollile ning tehnoloogiliste uuenduste mõjule loomesektorile. Teiste seas esinevad ettevõtluspäeval Vene kaasaegse kino klassik Aleksandr Sokurov, auhinnatud filmitegija Johanna Schwartz, punkmuusik ja ajakirjanik John Robb ning Ida-Viru ettevõtjad ja Narva kultuuripealinna kandideerimise eestvedajad.

Konverentsi avavad Riias asuva Stockholmi majanduskooli professor Peter Zašev, kes esineb ettekandega "Kultuuride kokkupõrge ehk Väikeste ideede ellujäämisvõimalused suures maailmas", ning Suurbritanniast pärit ajakirjanik ja muusik John Robb, kes räägib teemal "Popkultuur ja tehnoloogia: uue raputus".

John Robbi tuntakse kriitikute ülistatud postpunkansambli The Membranes juhtfiguurina. Bändi 2015. aastal ilmunud universumit, elu ja surma käsitlev topeltalbum "Dark Matter/Dark Energy" kogus maailmas kiitvaid arvustusi. Robb on ka kirjanik, ajakirjanik, DJ ning Ühendkuningriigi ühe juhtiva ja tegusaima muusikat ja kultuuri käsitleva veebilehe "Louder Than War" juht. Ta intervjueeris esimesena ansamblit Nirvana ning on väidetavalt ühtlasi termini "Britpop" autor.

Robb on regulaarne raadio- ja telesaadete juht, valmistab praegu ette multimeediakanalit nimega Lush ning korraldab UK üht peamist muusika- ja kirjandusfestivali "Louder Than Words". Samuti on ta kirjutanud mõned bestselleriks tõusnud teosed punkrokist ja Manchesteri bändist Stone Roses. Robb on regulaarselt kajastanud ka Eesti muusikat Maarja Nuudist Zahirini ja Mart Avist Trad.Attackini.

Seejärel arutletakse nii regionaalse, üleriigilise kui ka rahvusvahelise loovmajanduse ning selle ärimudelite ja koostöövõimaluste kaardistamise üle. Narva loomingulise arenguhüppe potentsiaali analüüsib Prototroni rahastu juht ja OBJEKTi asutaja Jana Pavlenkova ning tööstuse ja loomevaldkonna kokkupuutepunkte IVIA turundusjuht Vadim Orlov.

Ülevaate Vene telesarjadest kui uue ajastu ekspordiartiklitest teeb Anna Gudkova Peterburi riiklikust kino ja televisiooni ülikoolist ning filmi, muusika, kunsti ja teatri sümbioosist kogukondlikus loomes räägib Rotterdami WORMi keskuse pressijuht ja kultuuriajakirjanik Richard Foster.

Lõunapausile järgneval paneelarutelul "Narva on järgmine" võtavad Narva kui rahvusvahelise loov- ja koostöökeskuse võimalused luubi alla Narva linnaarhitekt ja "Narva 2024" projektijuht Ivan Sergejev, politoloog, endine TÜ Narva kolledži juht Kristina Kallas ning Arvo Pärdi keskuse tegevjuht ja Euroopa Komisjoni hindamiskomisjoni liige Anu Kivilo. 

Filmiloo vestmise võimsast jõust räägib auhinnatud filmiprodutsent ja -režissöör Johanna Schwartz, kes 2015. aastal arvati muide ajakirja Foreign Policy Magazine poolt maailma 100 mõjukama mõtleja hulka, ning Eesti filmi instituudi juhataja Edith Sepp jagab värsket kogemust Lasnamäe kanali − ja Tallinna üldse − muutmisest filmiproduktsiooni tandriks − seoses režissöör Christopher Nolani uue filmi "Tenet" äsjaste võtetega.

Tehnoloogia transformeerivat väge kinokunstis tutvustab Vene kino elav legend Aleksandr Sokurov, kes on lisaks rahvusvahelistel filmifestivalidel kümneid peapreemiaid noppinud uuenduslikele linateostele tuntud ka oma otsekoheste − ja vahel vastuoluliste − kommentaaride poolest poliitika ning kultuuri teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles