Sillamäe kuulutas välja Vanalinna kooli arhitektuurivõistluse

Põhjarannik
Copy
Praegune koolihoone tuleb täies ulatuses lammutada ning asendada uuega.
Praegune koolihoone tuleb täies ulatuses lammutada ning asendada uuega. Foto: arhiiv

Sillamäe linnavalitsus koostöös Eesti arhitektide liiduga kutsub arhitekte osalema Sillamäe Vanalinna kooli hoone arhitektuurivõistlusel. Võistlustööde esitamise tähtaeg on 17. detsember 2019.

Arhitektuurivõistluse eesmärk on leida Sillamäe Vanalinna kooli uuele hoonele parim lahendus nii linnaehituse ja arhitektuuri kui ka kasutusfunktsioonide vaatenurgast.

"Sillamäe Vanalinna kooli õpilaste arvu prognoos 2022/23. õppeaastaks oli 440 õpilast, tegelikult on õpilaste arv vähenenud veelgi ning uus hoone peab arvestama keskmist õpilaste arvu, milleks nüüd on 382 õpilast," selgitas Sillamäe arhitekt-linnaplaneerija Anatoli Špakovs. "Olemasolev koolihoone ei vasta enam õpilaste arvule ning selle infrastruktuur on samuti vananenud. Praegune koolihoone tuleb täies ulatuses lammutada ning asendada uuega."

Eesti arhitektide liidu presidendi Katrin Koovi sõnul on tervitatav, et uute koolihoonete planeerimisel korraldavad kohalikud omavalitsused arhitektuurivõistlusi, otsimaks parimaid lahendusi, mis arvestavad nii kooli vajaduste ja nüüdisaegse õpikäsitusega kui ka ümbritseva linnaruumiga. "Tänu võistlusele on Sillamäe koolil ja linnal suurem kindlus, et tulemuseks on nüüdisaegne, funktsionaalne ja kvaliteetne kooliruum, mis pakub õpilastele tänapäevast õpikeskkonda. Samas on kooli juurdepääs ja selle sidumine linnaruumiga arhitektidele huvitav väljakutse, sest krunt asub looduslikult kauni koha peal, aga on ülejäänud linna suhtes veidi varjus," ütles Koov.

Uus koolihoone peab arhitektuurselt ja linnaehituslikult sobima asukohaga, olema rajatud optimaalsete kuludega, olema mugav ja funktsionaalne lõppkasutajale ning energiasäästlik. Hoone teenindamiseks ja kooli pidamiseks vajalik maa-ala peab olema lahendatud, pidades silmas õppetöö vajadusi, aga ka vajadust kasutada ruume õppetöövälisel ajal huvitegevusteks.

Sillamäe Vanalinna kooli ala asub Sillamäe linnas ja hõlmab V. Tškalovi 6 asuvat kinnistut. Krundi pindala on 12 911 ruutmeetrit, õppehoone eeldatav suletud netopind on umbes 3834 ruutmeetrit.

Sillamäe Vanalinna kooli arhitektuurivõistluse preemiafond on 20 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles