Kiviõli keskkooli õpetajad nõudsid streigiga direktorit tagasi

Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänasel tunniajasel hoiatusstreigil kinnitasid Kiviõli 1. keskkooli õpetajad veelkord, et neil on ainult üks soov: saada tagasi oma direktor Heidi Uustalu. 

"Meil on ainult üks soov. See pole ju nii suur. See on ainult üks inimene," tõdes tunniajasel hoiatusstreigil õpetajate eestkõneleja Mariliis Randmer.

Seda soovi on kooli esindajad kinnitanud nii meedias kui kahel kohtumisel, mis on toimunud vallavalitsuses. "Me räägime, aga keegi ei saa aru. Nagu oleks õpilaste ees, kus sa ühte asja kordad ja kordad, et sellest aru saadaks," tõdes ta. 

"Äge!"

Üks oluline asi, millest vallavalitsus õpetajate hinnangul kuidagi aru ei taha saada on see, et kool on üks meeskond. Just selle kinnitamiseks tegeleti tund aega kooli visiooni paberilepanemisega. See nõudmine oli ka juba välja kuulutatud uue koolijuhi konkursi üks tingimus ning nii lasid kooli õpetajad oma fantaasial lennata. 

Kiviõli kooliperele on sellised rühmatööd, kus pannakse paika kooli tulevikuplaane, tavaline. Iga kooliaasta alguses valitakse välja teema, millele keskendutakse. Sellel aastal on see näiteks hea tugisüsteemi loomine. 

"Äge," iseloomustas õpetaja Anu Vau tänaste mõttetubade tulemusi. See on omadussõna, mida Kiviõli 1. keskkooli iseloomustamisel kasutatakse väga tihti. "Meil käib palju külalisi, kes uudistavad meie ettevõtlikku kooli või lõimumist. Nad kiidavad alati meie sõbralikku ja sundimatut õhkkonda," ütles ta. 

Õpetaja Anu Vau ütles, et kool on läbi sellest faasist, kus igaüks tiris oma suunda. "Me oleme kasvanud üheks meeskonnaks ja oleme ühe mütsi all," tõdes ta ning lisas, et nad teevad kõike südamega, sest just siis sünnib tulemus. 

Ka oma sõnumi edastamisel on õpetajad südamega asja juures ning kinnitavad jätkuvalt, et nende soov üks: et ebaõiglaselt ja rutakalt ametist vabastatud Heidi Uustalu, kes on nende meeskonna oluline liige, tööle ennistataks. 

Üks pool peab taganema

Lüganuse valla haridusnõunik Arne Piirimägi ütles meeleavaldusel, et tegemist pole mitte hoiatus- vaid pigem toetusstreigiga. "Õpetajad ei hoiata praegu millegi eest ja pole esitanud ka oma nõudmisi," ütles ta. See ainus nõudmine, Heidi Uustalu tööle ennistamine, on tema sõnul võimatu. 

"Tegemist on tööandja ja töövõtja vahelise konfliktiga," tõdes ta, et seda ei ole võimalik tööle ennistamisega lahendada. Lahenduse peab pealekauba pakkuma välja kohus, kes tõenäoliselt samuti ei ennista koolijuhti tööle, vaid võib talle välja nõuda rahalise kompensatsiooni. 

Olukorra lahenemiseks peaks üks pool taganema. "Kindlasti ei ole see vallavalitsus," ütles ta.

Küsimisele, miks saab vallavalitsus asjadest teistmoodi aru, kui õpetajad, kogukond, teiste haridusasutuste juhid ja teadlased, Piirimägi ei vastanud. "Ma ei saa seda kommenteerida," ütles ta. 

Olid liiga leebed

Õpetajate hoiatusstreigil kohal olnud Eesi haridustöötajate liidu juht Reemo Voltri ütles, et liit on omalt poolt õpetajate streigi kohta küsinud hinnangut juristidelt ning kõik, mis Kiviõlis tehakse, on seadusega kooskõlas. 

Küll ei pea õpetajad streigi ajal tagama seda, et õpilased oleksid järelevalve all. "Te olete olnud liiga head," tõdes ta ning soovitas, et kui hoiatusstreik ei anna soovitud tulemust ning kool otsustab päris streigi kasuks, ei pea õpetajad selle pärast, mida lapsed teevad, muretsema. 

"Sellisel juhul on lastega tegelemine vallavalitsuse või volikogu asi ning nemad peavad korraldama siis kas õppetöö või muretsema selle eest, et lapsed oleksid hoitud," ütles ta ning lisas, et streigi eesmärk on teha elu vastaspoolele võimalikult ebamugavaks. 

Kiviõli kooli hoiatusstreik on Eesti ajaloos esimene, kus õpetajad korraldavad lokaalse streigi. Varem on korraldatud üldeiigiline streik oma palganõudmise toetamiseks. 

"Aga mul on hea meel, et te olete välja tulnud ning seisate ebaõigluse vastu," ütles ta. Voltri sõnul on see kahetsusväärne, et olukord on nii kaugele läinud, sest vallavalitsus on teinud oma otsuseid rutakalt ning põhjused, miks koolijuht ametist vabastati, ei ole veenvad. 

Rahvast peavad esindama parimad

Heidi Uustalu vallandamise, aga ka vallavalitsuse seisukoha osas, et koolijuht peaks olema poliitiliselt neutraalne, on sõna võtnud ka võrdõigusvolinik Liisa Pakosta. 

"Kui tööandja kuulutab, et ta otsib poliitiliselt neutraalset kandidaati, kes ei osale kohalikus poliitikas, siis tähendab see, et see tööandja tõrjub neid kandidaate, kellel on poliitiline maailmavaade olemas või kes on näiteks volikogu või mõne selle komisjoni liikmed. Niisugust piirangut ei ole lubatud panna," seisis Pakosta pöördumises. 

Võrdõigusvoliniku sõnul tahame me kõik, et rahvast esindaks parimatest parimad ja just seetõttu ei tohi tööandjad piirata inimeste töötamist ja tööle saamist poliitikas osalemise tõttu.

"Poliitilise maailmavaate olemasolu tõttu ei tohi mitte kedagi tõrjuda - see oleks diskrimineerimine ja nii võrdse kohtlemise seadusega kui ka põhiseadusega keelatud ning karistusseadustiku alusel karistatav," ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles