Kiviõli koolikonflikti lahendamise võti on vallavalitsuse väravas

Copy
17. detsembril tunni aja pikkuse hoiatusstreigi korraldanud Kiviõli koolipere püsib võitluses oma direktori Heidi Uustalu eest ühtsena: eile teatasid 42 õpetajat vallavalitsusele, et nad alustavad 13. jaanuarist püsivat streiki, kui vallavalitsus pole selleks ajaks direktorit tööle ennistanud.
17. detsembril tunni aja pikkuse hoiatusstreigi korraldanud Kiviõli koolipere püsib võitluses oma direktori Heidi Uustalu eest ühtsena: eile teatasid 42 õpetajat vallavalitsusele, et nad alustavad 13. jaanuarist püsivat streiki, kui vallavalitsus pole selleks ajaks direktorit tööle ennistanud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäevasel rahvakoosolekul Kiviõli koolis, kus vallavanem oli esimest korda silmitsi pahase kogukonnaga, hakkas jää pisut sulama: varem vallandamisotsuse õigsuses kindel olnud vallavanem Viktor Rauam tõdes, et tal on, mille üle mõelda. Et mõtlemine kiiremini toimuks, esitasid õpetajad eile ametliku streigiteate. 

Kui otsus Kiviõli 1. keskkooli direktori Heidi Uustalu ametist vabastamise kohta tuli juba rohkem kui kolm nädalat tagasi, siis laupäeval kohaliku kogukonna algatusel toimunud rahvakoosolek oli sisuliselt esimene kord, mil otsuse vastuvõtjad inimestega silmitsi seisid.

On, mille üle mõelda 

Varem oli koolis lastevanemate ja õpetajatega kohtumas käinud ainult vallavalitsuse liige Inno Naur. Toona survestati Nauri nii palju, et ta lubas juhul, kui õiguskantsleri seisukohast selgub, et nad on eksinud, ametist tagasi astuda. Nüüd lubas varem oma otsust sirgeseljaliselt kaitsnud Viktor Rauam, et nad vähemalt kaaluvad uuesti, kas otsus oli õige. "Ma ei saa praegu öelda otsust, kuid mul on, mida siit koosolekult kaasa võtta ning mille üle mõelda," tõdes ta. 

Ka volikogu ei hakka vallavanema otsust selles osas kallutama. Nii lubas inimestele volikogu esimees Dmitri Dmitrijev, kes lükkas kogu vastutuse ja otsustuse vallavanema peale. "See on vallavalitsuse ja seda juhtiva vallavanema otsustada," ütles ta, ehkki oli veidi aega varem tunnistanud, et koolijuhi tagandamise küsimus on olnud poliitilise maiguga ning selle taga on olnud koalitsiooni püsimajäämine. Viimast on nii kogukond, opositsioon kui ka kohalikud ettevõtjad kahtlustanud juba mõnda aega. 

Õpetajate esindaja Mariliis Randmer ütles Põhjarannikule, et Viktor Rauami lubatu võtta direktori küsimuses jaanuari lõpuni mõtlemisaega ei ole vastuvõetav lahendus. "15. jaanuarini kestab ju vallavalitsuse väljakuulutatud uue direktori konkurss. Kui Heidi Uustalu lahtilaskmise otsuse tegi vallavalitsus nii kiiresti, siis peab ka tema tööle ennistamine toimuma kiiresti," sõnas ta.

Randmer sõnas, et esmaspäeval edastasid õpetajad vallavalitsusele teate, et 14 päeva pärast algab koolis streik. "Praeguse seisuga on 47 õpetajast 42 teatanud, et nad ühinevad streigiga," ütles ta, lisades, et kui selle aja jooksul ennistatakse Heidi Uustalu direktori ametisse, võetakse streigiavaldus tagasi. 

Randmeri sõnul on näha, et vallavalitsus kasutab praegu venitamistaktikat. Tema hinnangul ei kuulnud õpetajad laupäeval toimunud rahvakoosolekul vallavõimudelt midagi uut. "Üllatava momendina tuli ehk välja see, et vallavalitsus ja volikogu juhid ei ole kokku leppinud, kes peaks toimuva eest vastutuse võtma," sõnas ta.  

Pange osapooled majja luku taha ning ärge tehke uksi lahti enne, kui korstnast hakkab tõusma valget suitsu.

Meelis Virkebau

Kohal olnud riiklik lepitaja Meelis Virkebau, kes on üksiti Kiviõli 1. keskkooli vilistlane, tõdes samuti, et otsuse uuesti ülevaatamine oleks mõistlik. "Ma ei saa küll ametlikult sekkuda," ütles ta koosolekul, kuid soovitas koolijuht tööle ennistada juba homsest ning teha temaga leping kooliaasta lõpuni. See annaks osapooltele pool aastat lepituse leidmiseks. "No ja kui selleks ajaks pole ühisele arusaamisele jõutud, siis soovitan ma teha nii nagu Rooma paavsti valimisel: pange osapooled majja luku taha ning ärge tehke uksi lahti enne, kui korstnast hakkab tõusma valget suitsu," soovitas ta. 

Viktor Rauam nii kiiret lahendust ei lubanud. Küll lubas ta otsust kuu aja jooksul. Kooli õpetajaid see aga ei rahulda. Nemad on valmis kahe nädala pärast streiki alustama ja just nii palju on vallavalitsusel aega oma otsuse tegemiseks. 

Kes on kooli omanik?

See, et Kiviõli koolitüli on kasvanud nii suureks, on paljuski kinni just selles, et lastevanemad, õpetajad, vilistlased ja kogukond ei ole saanud aru, miks selline otsus tehti. Neid vastuseid ei saadud ka nüüd, kui kohal olid nii vallavalitsuse kui ka volikogu esindajad. 

"Me räägiks nagu küll kõik eesti keeles, aga need oleks justkui kaks täiesti eri keelt," tõdes Kiviõli 1. keskkooli õpetaja ja lapsevanem Tiina Kilumets, kellega sama meelt olid ka teised, sealhulgas vallavalitsuse ning volikogu eestseisusega kohtumas käinud õpetajad Mariliis Randmer ja Anu Vau. 

Ettevõtjate esindaja Madis Olt tõdes, et kogu tekkinud olukorra fookus on paigast ära läinud. Nii näiteks räägib volikogu, et tegemist on vallavalitsuse kui kooli pidaja või kooli omaniku otsusega. "Aga kelle oma kool siis tegelikult on? Kas vallavalitsuse või ikkagi kogukonna oma?" küsis ta ning leidis, et selles peitubki selle tüli võti: kui lastevanemad, õpetajad ja õpilased on kooliga rahul, siis tuleb endine olukord taastada, et sealt saaks mõistlikult edasi minna. Seda, kas ollakse rahul, on lihtne teada saada väikese küsitlusega. 

Kuna need argumendid, mis olid avalikult välja öeldud ja mis olid vallandamisel aluseks, on ümber lükatud, tuleks vallavalitsusel tõdeda, et nad on eksinud, ning võtta vastutus. "Me kõik eksime. Mina juhina eksin iga päev ja seisan nende eksimustega silmitsi kas telefonikõnede või meilide näol ning ma pean sellega tegelema," ütles ta ning soovitas sedasama ka vallavalitsusele. 

Saali kogunenud vilistlased, lastevanemad ja lapsed andsid valjul häälel teada ka sellest, et kui valima peaks vallavalitsuse ja kooli direktori vahel, valivad nemad viimase. Saalis kõlanud ettepanekud vallavalitsuse tagasiastumiseks võeti vastu tormilise aplausiga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles