Narva kärbib kultuuriürituste eelarvet

Ilja Smirnov
Copy
Narva linnapäevad 2018. aastal. Praegu võib säärasest tihedast suhtlusest ja külg külje kõrval pidutsemisest vaid unistada.
Narva linnapäevad 2018. aastal. Praegu võib säärasest tihedast suhtlusest ja külg külje kõrval pidutsemisest vaid unistada. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva on asunud vähendama linnaeelarves kultuuriürituste läbiviimiseks mõeldud kulutusi ja toetusi. Piirilinna suurürituste, korraldajad vaatavad aasta teisele poolele siiski üsna optimistlikult.

Narva linnapäevad ja nendega traditsiooniliselt seotud rahvusvaheline nüüdiskunsti festival "Sõpruse sild" lükatakse tänavu juuni algusest augustisse, ehkki tegelikult puudub ka augusti puhul täielik kindlus.

"Praeguses ebamäärases olukorras ajab linnavalitsus ettevaatlikku poliitikat, kuna raske on prognoosida, millal avaneb taas võimalus massiüritusi läbi viia," sõnas Narva linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Viktoria Lutus.

Rahastatakse minimaalselt

Omavahel tihedalt seotud, traditsiooniliselt juunis toimuvate linnapäevade ja kunstifestivali "Sõpruse sild" läbiviimiseks nähti detsembris linnaeelarves ette 60 000 eurot. Märtsis plaanis linnavalitsus lisada sellele summale veel 25 000 eurot, ent lisaeelarve vastuvõtmist segas alanud koroonakriis.

Narva linna eelarve muutmist arutab Narva linnavolikogu 13.-15. aprilli elektroonilisel istungil; linnapäevade ja festivali "Sõpruse sild" toetus on plaanis välja maksta kavandatud mahus.

See-eest on kavas tõmmata eelarvest maha jaanipäevaürituste finantseerimine ning hoida nõnda kokku 15 000 eurot.

Jäävad toetusest ilma

Märtsis plaanisid Narva linnajuhid eraldada veidi eelarveraha eraisikute korraldatavate kultuuriürituste kaasfinantseerimiseks, ent nüüd pole see enam võimalik. Nõnda jäävad toetuseta augustisse planeeritud muusikafestival "Go Narva!" (20 000 eurot) ja septembris kavas olevad Narva ooperipäevad "ContempArt" (5000 eurot).

"Mis puudutab plaanis olevate ürituste finantseerimist ja kaasfinantseerimist, siis praegu pole selge, kas ürituste läbiviimine saab üldse võimalikuks: kriis venib ja linna tulubaas väheneb. Praegu pole mõistlik lähituleviku selgusetust arvestades mingeid finantskulutusi teha. Me hoiame olukorral silma peal ning reageerime võimalikele muutustele," sõnas Viktoria Lutus.

Samas väljendas ta lootust paremale tulevikule.

"Loodame, et soodsa prognoosi korral nende summade tagastamist arutatakse, ent praegu puudub selles suhtes igasugune kindlus. See sõltub muidugi ka sellest, milline on tolleks hetkeks üldine finantsolukord."

Suurürituste korraldajad otsivad variante

Helen Sildna
Helen Sildna Foto:  Ilja Smirnov

Muusika- ja linnakultuurifestivali Station Narva  peakorraldaja HELEN SILDNA:

- Station Narva 2020 toimub kindlasti. Selleks on kaks varianti - kas augusti lõpus, Tallinn Music Weekiga samal nädalal, või hiljem sügisel. Lõplikult otsustame me selle kui valitsus on edastanud juhtnöörid karantiinipiirangute lõppemise osas. Kogu me tiim igatseb Narvat - ootame festivali ja kõigi sõprade-kollegidega kohtumist.

Narva ooperipäevade "ContempArt" korraldaja ja kunstiline juht JULIA SAVITSKAJA:

Meil kulgeb kõik plaanipäraselt. See tähendab, et kui koroonakarantiin katastroofiliselt pikaks ei veni, siis viiendad Narva ooperipäevad toimuvad 4.-13. septembrini.

Nagu varemgi juttu on olnud, võivad eriliselt rõõmustada klassikalise muusika austajad: Kreenholmi laval saab kuulata-vaadata "Figaro pulma" ja "Fideliot" ning tutvuda barokkmuusikaga.

Augustis Narva linnuses kavas oleva festivali "Go Narva!" peakorraldaja ja ideeline juht JURI NOVIKOV:

Muidugi on "Go Narva!" võimalused nüüd kõvasti piiratud − ja mitte ainult sellepärast, et Narva linn ei saa meile arusaadavatel põhjustel toetust maksta. Inimestel ei ole praegu enam endisi võimalusi pileteid osta, eriti veel säärasel hulgal, nagu meie arvestasime: keskmiselt 20eurose piletihinna juures ligikaudu 3000 inimest.

Meil olid juba plakatid valmis, kõikide esinejatega olid kokkulepped saavutatud. Olime valmis alustama piletite müüki 16. märtsil, ent pidime selle edasi lükkama. Sellest hoolimata me esialgu alla ei anna. 

Kindlasti ei tule festivali mastaap samasugune, nagu see oli 2019. aastal ning pidi olema tänavu. Võimalik, et see toimub suhteliselt väikesel, kuid väga sõbralikul Ro-Ro klubi platsil mõningate kollektiivide osalusel.

13. juunile kavandatud Narva energiajooksu peakorraldaja MATI LILLIALLIK:

Praegu ei oska eriti midagi öelda, sest eriolukord kestab edasi. Eks ootame mai alguse ära ning siis vaatame, mida teha.

Üks variant on, et energiajooks siiski toimub juba kindlaksmääratud päeval. Teine variant on see, et teeme selle veidi hiljem, näiteks sügisel. Kolmas variant: energiajooks toimub järgmisel aastal.

Seekord oleks ju tegemist juubeliüritusega − järjekorras kümnenda energiajooksuga −, seetõttu on meil väga raske otsustada, kuidas oleks õigem ja parem teha. Tahaks väga, et kõik, kes soovivad, saaksid Narva jooksma tulla. Selleks aga on vaja, et eriolukord läbi saaks ja koroonaviirus taanduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles