Järve Biopuhastus leidis haisu vähendamiseks parema võimaluse

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Järve Biopuhastuses keskkonnaminister Rene Kokk oma ninaga haisu nuusutama ei jõudnud, küll aga tutvus järgmisena otse sündmuspaigal Purtse jõe puhastamisega.
Järve Biopuhastuses keskkonnaminister Rene Kokk oma ninaga haisu nuusutama ei jõudnud, küll aga tutvus järgmisena otse sündmuspaigal Purtse jõe puhastamisega. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Seni kavandatud jääkmuda kuivatamise asemel uuendatakse puhastusseadmel kahe haisu eritava hoone õhupuhastussüsteemi ning kompostitav muda saadetakse kas täielikult või pooles ulatuses ladestamisele.

"Kohtla-Järve elanikud tunnevad puhastusseadme poolt ebameeldivat lõhna ja arvavad, et see tuleb jääkmuda kompostimisest. Sellest kindlasti ka, aga tegelikult on meie territooriumil kaks hoonet, millest eraldub samasugust lõhna − ja oluliselt rohkem kui kompostimisväljakult," selgitas OÜ Järve Biopuhastus juhatuse liige Vladislav Korzanov ettevõtet väisanud keskkonnaministrile Rene Kokale ja tema kaaskonnale linlasi aastaid häirinud haisu põhjusi.

Arvude keeles eraldub kompostimisväljakult aastas 125 000 lõhnaühikut, võrehoonest (seal võetakse reovett vastu) 150 000 ja settetahendushoonest koguni 240 000 lõhnaühikut. Ehk siis kompostimisväljak annab kogu haisukogusest vaid veerandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles