Jõhvi vallavalitsus jäi ametisse, umbusaldusavaldus esitati volikogu esimehele

Erik Gamzejev
Copy
Kui alles nädal aega tagasi esitas Jõhvi vallavanemale Max Kaurile umbusaldusavalduse 11 volikogu liiget, siis täna ei soovinud keegi teda umbusaldada ning vallavalitsus, kuhu peale tema kuuluvad ka Natalja Abel ja Aleksei Naumkin, jätkab tööd.
Kui alles nädal aega tagasi esitas Jõhvi vallavanemale Max Kaurile umbusaldusavalduse 11 volikogu liiget, siis täna ei soovinud keegi teda umbusaldada ning vallavalitsus, kuhu peale tema kuuluvad ka Natalja Abel ja Aleksei Naumkin, jätkab tööd. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi vallavanemale Max Kaurile esitatud umbusaldusavalduse poolt ei hääletanud ükski tänasele volikogu istungile kohale tulnud 12 saadikust. Samal istungil esitatati umbusaldusavaldus volikogu esimehele Eduard Eastile. 

21kohalises Jõhvi volikogus on tekkinud segane seis, kus vana koalitsioon on lagunemas ja uus kujunemas. Tänane istung, kuhu 9 saadikut jätsid kohale tulemata, andis aimu muutuvast jõudude vahekorrast.

Eelmisel neljapäeval esitasid 11 koalitsiooni kuuluvat volikogu liiget, 4 keskfraktsioonist ja 7  Nikolai Ossipenko valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu, umbusaldusavalduse keskerakondlasest vallavanemale Max Kaurile. Selle ette lugenud keskerakondlane Arthur Seppern kinnitas, et on ise nõus asuma vallavanema kohale. 

Kohe seejärel alustas Kaur koos riigikogu liikme ja Keskerakonna Jõhvi osakonna juhi Martin Repinskiga volikogu opositsiooni ja osa Ossipenko valimisliidu saadikutega läbirääkimisi Jõhvis uue koalitsiooni loomiseks. 

Kolmapäeva hommikul heitis Keskerakonna juhatus erakonnast välja Sepperni ja volikogu esimehe Eduard Easti selle eest, et nad tahtsid Kauri ametist tagandada. 

Kolmapäeval jõudis volikogu kantseleisse avaldus, milles  8 volikogu liiget, kes olid varem pannud oma allkirja Kauri umbusaldusavaldusele - Tamara Luigas, Andrei Ojamäe, Velli Naber, Tamara Põlevina, Jelena Bezvoditskaja ja Dmitri Smirnov fraktsioonist Jõhvi - Meie Kodu ning Eduard East ja Irina Šulgina Keskerakonna fraktsioonist -, teatasid, et nad võtavad allkirja tagasi. 

Vollikogu esimees Eduard East kutsus kokku volikogu eesseisuse ja teatas, et neljapäevaks kavandatud istung jääb ära, kuna enamik umbusaldajatest on sellest loobunud ja päevakorras pole midagi arutada.

Velli Naber: "Alguses väideti meile, et [vallavanemat] on vaja vahetada, aga siis hakkasime ise mõtlema."

Istungi ärajätmisega mitte nõustunud 12 volikogu liiget tulid neljapäeval siiski kohale. Senisest võimuliidust olid kohal Jekaterina Vassiljeva keskfraktsioonist, Roman Graf, Dmitri Smirnov, Aleksandr Romanovitš ja Velli Naber valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu. Opositsioonist osalesid istungil Aivar Surva ja Maris Toomel Reformierakonnast, Niina Neglason, Kaia Kaldvee, Ilmar Aun ja Liina Mihkelson valimisliidust Jõhvi Eest ning sõltumatu saadik Teet Enok. 

Ükski neist ei olnud vallavanem Max Kauri umbusaldamise poolt, ka mitte need, kes olid alles nädala aega tagasi umbusaldusavaldusele oma allkirja pannud.  

Üks nendest Velli Naber tunnistas, et vallavanem Max Kaurile umbusaldusavalduse esitamine oli vale. "Ma olen Maxiga rahul. Aga alguses väideti meile, et [vallavanemat] on vaja vahetada, aga siis hakkasime ise mõtlema," tõdes ta, lisades, et ei mäleta, kes rääkis Kauri väljavahetamise vajadusest. 

Teet Enok esitas tänase volikogu istungi alguses umbusaldusavalduse volikogu esimehele Eduard Eastile, kellega nad koos kandideerisid volikogusse valimisliidus Jõhvi, ent kes liitus hiljem keskfraktsiooniga. 

"Ma usun, et meil kõigil on villand juba sellest seadusetusest, millega East meil siin tegeleb," ütles Enok, süüdistades teda ka "piirideta omavolitsemises".

Easti umbusaldusavaldusega olid ühinenud 9 saadikut, peale Enoki veel Aivar Surva, Niina Neglason, Maris Toomel, Roman Graf, Jekaterina Vassiljeva, Aleksandr Romanovitš, Liina Mihkelson ja Kaia Kaldvee. 

Eduard Easti umbusaldushääletus tuleb 18. juuniks määratud volikogu istungil.

Põhjaranniku küsimusele, kas senine Jõhvi koalitsioon on veel koos, vastas Velli Naber: "Ei saa enam olla, vist."

Naber ei osanud öelda, kas ta ühineb Eduard Easti ametist tagandamisega või mitte. "Ma olen praeguses olukorras otsustanud, et siin ei tule võtta mitte päev, vaid tund korraga, sest iga minut muutub midagi," tõdes ta.

Max Kaur kinnitas Põhjarannikule, et uue loodava koalitsiooniga on praeguse seisuga ühinemas vähemalt 13 volikogu liiget ning tal on kavas praegust vallavalitsust "tugevdada".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles