Vana-Narva makett sai uue kodu

Põhjarannik
Copy
Papist ehitatud Narva makett asub nüüdsest endise mööblikombinaadi haldushoone saalis.
Papist ehitatud Narva makett asub nüüdsest endise mööblikombinaadi haldushoone saalis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Alates läinud nädalavahetusest on Narvas taas võimalik näha Fjodor Šantsõni loodud Vana-Narva maketti, mis sai uue kodu Tiimanni tänaval asuva endise mööblikombinaadi ruumides. 

Haldushoone kolmandal korrusel asuvas ruumis on makett osa näitusest "Vana. Uus. Narva. 1684/1984 2034". 

Näituse kokkupanijad Ivo Posti ja Denis Jatsenko ning kuraator Mairo Rääsk seavad linna kahe kunagise hiilgeaja kõrvutamisel keskmesse tuleviku. Näitusele valitud aastad 1684 ja 1984 sümboliseerivad Narva kunagist õitsengut ning 2034 linna lähitulevikku. 

Mööblikombinaadi kunagistes esindussaalides eksponeeritakse Narva kahe hiilgeaja säravamaid hetki koos rootsiaegse linna paberist maketi ning erilahendusena valminud filmiprogrammiga.  

Narvalane Fjodor Šantsõn on ehitanud sõjaeelse Narva 1:100 mõõtkavaga maketti maja maja järel alates 1995. aastast ja see paiknes varem raekojas, kust see tuli aga rekonstrueerimistööde tõttu 2019. aasta alguses välja kolida. Maketi uue asupaiga üle käisid aastaid tulised vaidlused. Kokkupakituna asus makett mõnda aega ühes Narva lasteaias. 

Maketi praeguses asupaigas said endises mööblikombinaadis paikneva ärikeskuse omanik Aleksandr Brokk ja Narva muuseum kokkuleppele tänavuse aasta alguses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles