Riigilt laenatud 37 miljonit eurot võimaldavad põlevkivitööstusel Kiviõlis ellu jääda

Põhjarannik
Copy
Kiviõli Keemiatööstus on Lüganuse valla suurim tööandja, kus on ametis üle 500 inimese.
Kiviõli Keemiatööstus on Lüganuse valla suurim tööandja, kus on ametis üle 500 inimese. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riik laenas Kiviõli Keemiatööstusele 37 miljonit eurot kohustusega  säilitada ettevõttes 500 töökohta. 

Alexela grupi tegevjuht Andreas Laane sõnas, et suurimat rahulolu valmistab teadmine, et töökohtade säilitamisega õnnestub Ida-Virumaal hoida arvukate leibkondade heaolu.  Kevadise kriisi ajal koondas Kiviõli Keemiatööstus 58 inimest. "Juhina on olnud koondamised valusad otsused. Riigi abiga saame aga siiski vaadata Kiviõli Keemiatööstusega tulevikku ja hoida seeläbi eluolu Lüganuse vallas," sõnas Laane.

Andreas Laane lisas, et Alexela maksab riigile aastas tublisti üle 100 miljoni euro makse, millest  Kiviõli Keemiatööstuse osa ulatub ligemale kümne miljoni euroni.  Tema hinnangul on 37 miljonit laenuraha selles mõttes riigile mõistliku suurusega, sest riik säilitab maksutulu ja lisaks saab ka laen kõige hiljemalt viie aasta pärast tasutud. 

KredExi juhi Ivo Kuldmäe sõnul on oluline toetada ettevõtteid kõikjal Eestis ning pakkuda neile tuge nii koroonakriisist tingitud raskuste ületamiseks kui ka uute investeeringute tegemiseks. "Kriiside seljatamise võti peitub alati koostöös, sestap peavad ettevõtjad, pangad ja riik töötama ühiselt raskuste ületamiseks ja uute võimaluste realiseerimiseks. Alexelale antav laen võimaldab säilitada rohkem kui 500 töökohta Ida-Virumaal, mis moodustab pea kolmandiku kõigist kontserni töötajatest," lisas ta.

Alexela gruppi kuuluvat Kiviõli Keemiatööstust haldav Alexela Varahalduse AS ja Eesti riiki esindav  KredEx sõlmisid laenulepingu summas 37 miljonit eurot. Laenu tähtaeg on viis aastat ning intress kaks protsenti. Laenulimiit väljastatakse mitmes osas, millest esimene väljamakse toimub juba sel nädalal.  

Laenu tagatiseks on 40% Alexela Varahalduse aktsiate pant ja täiendavad Alexela grupi tagatised. Alexela peab tingimuste kohaselt tagama 500 töökoha säilimise Kiviõli piirkonnas, Kiviõli keemiatööstuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles