Iisaku looduskeskuses käis külas värbkakk

Põhjarannik
Copy
Kokkupõrge aknaga sellele värbkakule õnneks saatuslikuks ei saanud.
Kokkupõrge aknaga sellele värbkakule õnneks saatuslikuks ei saanud. Foto: Anne-Ly Feršel

Kesknädala pärastlõunal Iisaku looduskeskuse maja akna vastu lennanud värbkakk suundus pärast toibumist metsa tagasi.

VAATA VIDEOT PEAD KEERUTAVAST IISAKU VÄRBKAKUST

https://www.facebook.com/iisakulooduskeskus/videos/351818599446814

Keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Anne-Ly Feršel sattus värbkaku õnnetut kokkupõrget nägema ning jõudis tema toibumist jälgides linnust isegi pildi ja video teha.

"Olin temast muidugi piisavalt kaugel, et niigi stressis lindu mitte veel rohkem hirmutada," ütles Feršel.

Kuigi Iisaku looduskeskuse akendele on kleebitud röövlindude siluetid, mis peaksid linde akendesse lendamast peletama, pole neist alati abi.

"Pärast nende siluettide kleepimist on aknasse lendamist küll oluliselt vähemaks jäänud, aga vahel seda ikka juhtub," meenutas ta mullu aknaga kokkupõrke tagajärjel surma saanud raudkulli. "Sagedamini juhtub seda sel ajal, kui noored linnud hakkavad tiibu sirutama, nemad on veel rumalad ega oska siluette karta."

Värbkakul vedas, tema jäi pärast kokkupõrget ellu.

"Toibumiseks kulus ehk viis-seitse minutit," rääkis Feršel. Alguses lihtsalt istus, siis hakkas vähehaaval pead keerutama ja lõpuks läks metsa poole lendu."

Iisaku looduskeskuse õuealal on silganud ka halljänes.
Iisaku looduskeskuse õuealal on silganud ka halljänes. Foto: Anne-Ly Feršel

Umbes kuldnoka suurune värbkakk on Eesti ja kogu Euroopa väikseim kakk. Väikesele kogule vaatamata on ta siiski tõeline röövlind, kes toitub nii värvulistest kui hiirtest. Talvel võib lindude toitmispaiku külastava värbkaku saagiks sattuda ka mõni päevalilleseemnetäidisega tihane.

Värbkakk on hämarikulind, kes võib tegutseda ka päevasel ajal. Erinevalt paljudest teistest kakulistest ta öösel aktiivne ei ole.

Eestis pesitsevad värbkakud põhiliselt vanades kuusikutes või kuuse ülekaaluga segametsades ning vahel ka männikutes.

"On hea meel kohata selliseid toredaid tegelasi, keda me tavaliselt ei näe, sest nad tegutsevad hämaral ajal. On hea meel, et neil on veel elupaiku, kus olla ja toimetada," rääkis Anne-Ly Feršel.

Metsaveeres asuva loodusesse sulanduva Iisaku looduskeskuse välialale satub aeg-ajalt teisigi metsaasukaid.  Mitmel korral on seal nähtud kitsi ja paar aastat tagasi märgati lausa valgel päevaajal rohtu nosinud halljänest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles