Narva koalitsiooni moodustasid tsentristid, sotsiaaldemokraadid ja reformierakondlane

Ilja Smirnov
Copy
Koalitsioonilepingule kirjutasid Narva linnavolikogus alla keskfraktsiooni liider Tamara Komlova ja Meie Narva poolt Katri Raik.
Koalitsioonilepingule kirjutasid Narva linnavolikogus alla keskfraktsiooni liider Tamara Komlova ja Meie Narva poolt Katri Raik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavolikogu koalitsiooni moodustasid uus Keskerakonna fraktsioon, fraktsioon Meie Narva ja fraktsiooniväline tsentrist Mihhail Stalnuhhin − kokku 17 saadikut 31st.

Stalnuhhin märkis varem, et tema ei astu keskfraktsiooni seni, kuni erakonna Narva ringkonda juhib Yana Toom − nende vahel valitseb ammune vaen.

Paradoksaalselt liitus Narva linnavolikogu tsentristliku fraktsiooniga Reformierakonna liige Sergei Gorlatš.

Meie Narva liider Katri Raik kuulub Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, nagu mitmed teisedki selle fraktsiooni liikmed.

Mihhail Stalnuhhin ütles Põhjarannikule, et säärase kireva koalitsiooni töövõimelisuses ta ei kahtlegi. "Kümneks kuuks jagub seda kindlasti," pidas ta silmas järgmiste kohalike valimisteni jäänud aega.

"Minu meelest ilmutab see [koalitsioon] suuremat arusaamist probleemidest, millega kõikidel Eesti omavalitsustel, teiste seas ka Narval, tuleb koroonaviiruse teise laine tõttu kokku puutuda," lisas Stalnuhhin.

Stalnuhhin ja Raik on kahel eelmisel aastakümnel olnud Narvas kohati üsna tulihingelised vastased. Eriti tugevalt oli seda tunda Tartu ülikooli Narva kolledži uue hoone planeerimise aegu ja gümnaasiumihariduse valdkonna reformimise ajal. Samas on Stalnuhhin ja Raik regiooni kõige tugevamad valijate häälte magnetid.

Raigi sõnul toimusid tema ja Stalnuhhini esimesed lähenemiskatsed möödunud suvel, mil võimufraktsioonis Kodulinn Narva hakkas sisemine lõhe tekkima. Nende esimesed vestlused toimusid mitu aastat tagasi riigikogu suitsuruumis (mõlemad on Ida-Virumaalt valitud parlamendisaadikud) ning Narva-Tallinna rongis.

"Poliitika on kunst leida üles see, mis meid ühendab, mitte see, milles me eri positsioonidel oleme. Kui keegi oleks mulle 2013. aastal öelnud, et 2020. aastal istun ma koos härra Stalnuhhiniga kõrvu, naeratan ja arutan Narva arengut, siis oleksin ma vastanud, et seda ei juhtu mitte kunagi," rääkis Raik.

Ühtlasi märkis ta, et koalitsiooni elujõulisuse tagab lagunenud fraktsiooni Kodulinn Narva peamine õppetund: "Nad ei arutanud asju omavahel."

"Iga päevaga olen üha kindlam, et me saame hakkama," võttis Raik kokku.

Narva ekslinnapea, keskerakondlane Tarmo Tammiste leiab, et nende uuel koalitsioonil pole kümme kuud enne valimisi läbikukkumiseks õigust. "Kindlasti peame kuni selle perioodi lõpuni koos olema, aga mis saab pärast oktoobris toimuvaid valimisi, seda näitab elu."

"Sellist mõistet nagu koalitsioon pole Narva linnavolikogus olnud 2000. aastast peale ning nüüd peame me uuesti õppima teiste arvamustega arvestama, kokkuleppeid saavutama. Ma loodan, et rahvasaadikutel on selleks piisavalt kannatlikkust ja mõtlemisvõimet," sõnas Tammiste.

27. novembril allkirjastatud koalitsioonileping hõlmab kokkuleppeid kõige erisugusemates küsimustes. Lepingus räägitakse kõige üldisemalt uute töökohtade loomisest ja olemasolevate säilitamisest, tööstuse arendamisest, Narva haigla arengust, ajaloolise linnasüdame arendamisest ja Vana-Narva taassünnist, sisejalgpallistaadioni rajamisest, linnalehe kaudu kodanike informeerimise süsteemi reorganiseerimisest, koolitoiduhanke läbiviimisest, sotsiaaltoetuste ja korteriühistute toetamise süsteemi ülevaatamisest, kaasava eelarve suurendamisest 300 000 euroni aastas jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles