Narva haigla intensiivraviosakonna juhataja suri koroonasse

Põhjarannik
Copy
Aleksandr Tšernjonok 2015. aastal Postimehele intervjuud andmas.
Aleksandr Tšernjonok 2015. aastal Postimehele intervjuud andmas. Foto: Kuvatõmmis Postimehe videost

Koroonaviiruse tagajärjel suri Narva haigla anestesioloogia- ja intensiivraviosakonna juhataja Aleksandr Tšernjonok. 

Kolleegi kaotusest võitluses koroonahaigusega teatas Eesti anestesioloogide selts.

"Aleksandr täitis oma töökohustusi ja ravis patsiente Narva Haigla intensiivraviosakonnas kuni haigestumiseni koroonahaigusesse," edastas anestesioloogiaselts järelhüüdes avaldades kaastunnet lahkunud kolleegi lähedastele. 

Tšernjonoki perele, lähedastele ja Narva haiglale avaldas täna õhtul kaastunnet ka vabariigi valitsus. "Eesti arstid, õed ja hooldajad riskivad iga päev enda eluga, et hoida ja kaitsta teiste inimeste tervist. Oleme selle hindamatu panuse eest igapäevaselt tänulikud. Täna peame kahjuks kurbusega tõdema, et COVID-19 infektsiooni tagajärjel on surnud Narva haigla anestesioloogia- ja intensiivraviosakonna juhataja. Tegu on Eestis teise koroonaviiruse tagajärjel lahkunud tervishoiutöötajaga," teatas valitsus. 

Kaastundeavalduse tegi sotsiaalmeedias ka president Kersti Kaljulaid:

"Terve selle aasta jooksul oleme pidevalt kuulnud murettekitavaid numbreid. Igal hommikul ärkame ja loeme, et alul 5 ja 15, siis 100, 500, täna juba 733 uut nakatunut. Me jälgime pidevalt, alul väiksema ja nüüd üha kasvava murega, kas või kuidas meie meditsiinisüsteem vastu peab. Me hoiame hinge kinni, et meie arstid ei peaks kunagi hakkama tegema valikuid, keda nad saavad ravida ning kelle puhul tuleb tunnistada, et isegi meie meditsiinisüsteemis oleks tema elulootus väike ning intensiivravikohta sestap talle ei jagu. Praegu me pole pidanud neid valikuid veel tegema, aga kui me kõik üheskoos oma seniseid harjumusi, soovi suhelda ja läbi käia, ei muuda, jõuame me ühel hetkel ka sellesse olukorda. Meist igaühe käitumisest sõltub teise inimese elu ja tervis.

Sest need ei ole ju vaid numbrid. Iga numbri taga on inimene – oli siis, kui tuli riiki esimene viirusega nakatunud ning oli ka täna hommikul, kui neid konkreetseid inimesi tuli juurde 733. Haiglaravil on kroonviirusega nakatunud inimesi täna 321. Ja nende elu ja tervise eest võitlevad hommikust õhtuni ja õhtust hommikuni tuhanded meedikud. Nad teevad seda ennast ohtu seades. Tänane õhtu tõi teate, et ka enda elu ohvriks tuues – kroonviirushaigusele vandus alla ning suri Narva haigla intensiivraviosakonna juht dr Aleksandr Tšernjonok. Minu sügav kaastunne tema lähedastele. Ja piiritu lugupidamine kõigi nende eesliiniitöötajate ees, kes neid ohte teades iga päev oma panuse annavad ses võitluses.

Kahjuks ei olnud dr Tšernjonok esimene haiglatöötaja, kes ses võitluses oma elu jätnud. Kokku on kroonviirusega nakatumise tagajärjel Eestis surnud vähemalt 165 inimest. See number kasvab järgmistel nädalatel veelgi ja juba täna puudutab see lähemalt või kaugemalt kõiki Eesti inimesi.

Head Eesti inimesed! Peagi on jõulud, see on kokku hoidmise ja koos olemise püha. Teeme seekord nii, et suhtleme rohkem, aga kohtume vähem. Meie riiki ei ole lukku pandud, meil on päris suured vabadused veel kõigil alles, aga seda olulisem on igaühe enda analüüs ja valik, mida teha ja mida tegemata jätta. Kui on kindel soov lähedastega pühade ajal kohtuda, siis ehk annab enne seda muid kontakte piirata? Mõelge sellele, palun. Igast meie sellisest valikust võib sõltuda mõne teise inimese elu."

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles