Põhjarannik saab 30aastaseks (1)

Põhjarannik
Copy
Foto: Põhjarannik

30 aastat tagasi 22. detsembril ilmus Ida-Viru maakonnaleht esimest korda Põhjaranniku nime all. 

Tolleaegne peatoimetaja Kaie Nagelman kirjutas pöördumises lugejate poole, et endisel Leninlikule Lipule uue nime leidmisel osales rohkesti lugejaid. Valik jäi pidama Põhjarannikul, kuna enamikus lugejakirjades sooviti, et ajalehe nimi oleks poliitikavaba ning iseloomustaks samas meie kodukanti. "Selles sõnas on meie loodusele omast sitkust ja visadust elumuredele vastu seista," kirjutas ta keerulisel ajal, mil rubla oli devalveerumas ja Eesti taasiseseisvumise taastamiseni oli jäänud veel kaheksa kuud ning Kohtla-Järvel olid võimul nõukogudemeelsed juhid. 

Põhjaranniku esimene number oli ühtlasti esimene jõululeht. Selle esiküljel oli Virve Osila luuletus "Jõuluvalgus".

Samas lehes ilmus piltuudis, et Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kaldur seati Viru praostkonna praosti ametisse. Jõululehes ilmus ka Kalduri lugu, milles ta arutles selle üle, milline tähendus on jõuludel nendele inimestele, kes ei ole kirikuga tihedalt seotud, rääkis lepitusest, aga ka tolle aja poliitilisest võitlusest. Osa tema mõtetest kõlab omamoodi värskelt ka praegu.

"Elame ajastul, mil pinged ja vastuolud parteide ja liikumiste vahel, üksikinimeste ja inimgruppide vahel ähvardavad meid lõhestada ja üksteise vaenlasteks muuta. Teame sedagi, kuivõrd sisemiselt ebakindlad on paljud poliitikud nii Eesti kui ka kohalikul tasandil. Et oma ebakindlust varjata, võtavad nad vastu lõpuni läbimõtlemata otsuseid. Jõulud on aga sõnum lepitusest ja üksteise koorma kandmisest," kirjutas ta. 

Esimeses Põhjarannikus oli ka lugu korstnapühkijatest, Punase Risti kohaliku organisatsiooni tegevusest ja mitmed lood jõulutavadest. Jõulutervituse avaldasid  teiste seas Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei Ida-Virumaa piirkond, Ida-Virumaa kultuuriamet, Kohtla-Järve soojuselektrijaam ning Kohtla-Järve puu- ja köögiviljabaas. Reklaamiküljel kutsuti muu hulgas külastama Aira ja Mati Rautso joonistuste ning Tõnu Šmidti skulptuuride näitust. Samuti reklaamiti jõulukuuskede müügikohti ning toreda näärikingitusena korteritelefonide teatmikku.

30 aasta jooksul on ilmunud 7118 Põhjaranniku lehenumbrit. 

Põhjaranniku esimese eelkäija, ajalehe Rohkem Põlevkivi ilmumisest möödus tänavu jaanuaris 75 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles