Kohtla-Järve gümnaasium hakkab õpetama lennundust

Erik Gamzejev
Copy
Aasta tagasi lasi Hendrik Agur Kohtla-Järve gümnaasiumi aatriumi lakke paigaldada väikelennuki, et see innustaks sümboolselt õpilasi kõrgelt lendama ja küsimusi esitama. Eelolevast sügisest saab lennundus juba üheks gümnaasiumi õppesuunaks.
Aasta tagasi lasi Hendrik Agur Kohtla-Järve gümnaasiumi aatriumi lakke paigaldada väikelennuki, et see innustaks sümboolselt õpilasi kõrgelt lendama ja küsimusi esitama. Eelolevast sügisest saab lennundus juba üheks gümnaasiumi õppesuunaks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kui varem on osa üldhariduskoolide lõpetajaid saanud kaasa ka auto- või traktorijuhiloa, siis 2023. aastal võib Kohtla-Järve gümnaasiumi õpilaste seas olla väikelennuki piloote. 

Eelolevast sügisest pakub Kohtla-Järve gümnaasium 24 õpilasele võimalust asuda õppima lennundust. Selle käigus õpetatakse lennunduse baasteadmisi, muu hulgas aerodünaamikat, navigatsiooni, lennundusajalugu ja meteoroloogiat, lennundusettevõtlust ja muud. Teisel õppeaastal lendamise teooriat, samuti on parematel võimalik läbida väikelennuki erapiloodi 45tunnine praktiline kursus, mille edukal läbimisel saab litsentsi, mis annab õiguse iseseisvalt piloteerida väikelennukeid. 

Teadmised lennundusest avavad uksi

Gümnaasiumi enam kui paarikümne aasta pikkuse lenduristaažiga direktor Hendrik Agur sõnas, et on kandnud mõtet õpetada gümnaasiumis lennundust juba aastaid, ka Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina. "Selles pika ajalooga koolis olid paljud suunad aga juba välja kujunenud ja sellist uut valdkonda keeruline juurde tuua ning me isegi ei arutanud seal seda. Kohtla-Järvel ei tahtnud ka kohe esimestel aastatel sellega alustada, kuid nüüd tundus, et selleks on õige aeg," rääkis ta.

Tahame lennunduse kaudu tekitada õpilastes rohkem huvi maailma ja tehnika vastu ning suurendada nende konkurentsivõimet.

Hendrik Agur

Aguri sõnul ei ole omaette eesmärk gümnaasiumis erapilootide koolitamine. "Pigem tahaks lennunduse kaudu tekitada õpilastes rohkem huvi maailma ja tehnika vastu," ütles ta, lisades, et sellised baasteadmised aitavad noortel tulevikus minna süvendatult õppima lennundusega seotud erialasid, olgu nendeks näiteks reisilennukite  piloodid, lennujuhid või lennundusäri korraldamine. "See annab hea pildi sellest valdkonnast ja tugevdab meie õpilaste konkurentsivõimet tulevikus."

Lennunduse õpperühma võtab Kohtla-Järve gümnaasiumi õppima 24 noort, kes valitakse kevadel välja testide ja vestluste käigus. Aguri sõnul võib lennunduse suund saada üheks magnetiks, mis toob Kohtla-Järvele õppima noori ka mujalt Eestist. "Soovime pakkuda võimalust gümnaasiumisse kandideerimiseks noortele, kelles on elurõõmu, huvi maailma asjade vastu ja ambitsiooni korda saata suuri asju," märkis ta.

Tasuta saavad piloodiks õppida vaid tublimad 

Tema sõnul ei kaeta lennunduse õpperühmas õppijatele lennuki juhtimise praktilise kursusega kaasnevaid kulusid gümnaasiumi eelarvest. "Kõige tublimatele õpilastele leiab gümnaasium sponsorid. Ülejäänutel tuleb praktilise koolituse eest, milleks tuleb arvestada tuhandeid eurosid, ise maksta," lisas ta.   

Aguri sõnul on gümnaasiumi partneriteks Eesti lennuakadeemia ja Nordic Aviation Academy (NAA). Juba eeloleval sügisel hakkavad lennundusega seotud aineid õpetama Eesti tuntud selle ala inimesed.

Näiteks sissejuhatavat kursust lennundusse, milles käsitletakse nii lennunduse ajalugu kui ka seda, miks ja kuidas lennuk õhus püsib, õpetab 42 aastat piloodina töötanud Raivo Kask. Õpetajate ringis on ka endine Copterline'i juht, kopteri-  ja lennukijuht ning pilootide koolitaja Tõnis Lepp. Praktilist lennukoolitust hakkab tulevikus andma lennunduses mitmes valdkonnas tegutsev Toomas Uibo, kes on tuntud ka lauljana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles