Kauksi ja Kuru püüavad üheskoos aasta küla tiitlit

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
2016. aastal andis külaselts välja Kauksi ja Kuru ajalooraamatu. Kaks naabrit lähevad koos ka aasta küla konkursile.
2016. aastal andis külaselts välja Kauksi ja Kuru ajalooraamatu. Kaks naabrit lähevad koos ka aasta küla konkursile. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kaks kõrvuti asuvat rannaküla on nii head naabrid, et mahuvad ühte külaseltsi ja kandideerivad koos Eesti aasta külaks.

Kauksi külaselts filmib kevadel naaberkülasid tutvustava video, kutsudes selleks oma liikmed rohe- ja retseptivahetusele.

Rohevahetus, mis käib külakorda, on igakevadine traditsioon. "Seekord mõtlesime lisada retseptivahetuse: igaüks küpsetab midagi kaasa ja jagab retsepti," rääkis Kauksi külaseltsi juhatuse liige Piret Talistu.

Jüri Ratas tuleb hindama 

Kauksi ja Kuru külas on kokku 115 püsielanikku. Suvel kasvab rannaäärsete külade elanike arv mitmekordseks. Kümme aastat tegutsenud külaseltsis on 35 liiget, kes on üheskoos nii heakorratalguid pidanud kui kahe küla ajalooraamatu ilmutanud.

"Koroona tõttu on ühised tegevused soiku jäänud. Näiteks jäi detsembris ära traditsiooniline aastalõpupidu. Selle asemel tegime jõulupakid, mis sisaldasid külaelanike endi valmistatud toitu: leiba, kalatooteid, liha ja muud," rääkis Talistu.

Aasta küla konkurss utsitab jälle kokku tulema. Üheskoos tuleb valmistuda 21. maiks, mil Kauksi ja Kuru võõrustavad konkursi hindamiskomisjoni koos selle juhi, riigikogu esimehe Jüri Ratasega.

"Istutame sel päeval Kauksisse uue kaseallee," on Talistu sõnul üks plaan paigas. 

Vana kaseallee jäi jalgu Kauksi-Kuru kergliiklusteele, mille ehitamine on praegu täies hoos. "Vald lubas istikud ja transpordikulud kinni maksta," ütles Talistu. Iga kask saab juurde istutaja nimesildi. Tuleb ka Jüri Ratase nimeline puu, sest istutustööd jagub kohalike kõrval ka külalistele.

Vallad kandidaate ei esitanud

Kauksi ja Kuru valis maakonna esindajateks Ida-Virumaa külade esindus.  "Ootasime kandidaate valdadelt, aga keegi isegi ei vastanud," rääkis Ida-Virumaa külade esinduse juhatuse esimees Kaja Niinlaup. Nii tuli konkursi vääriline küla ise leida.

Ka eelmisel korral aasta küla konkursil osalenud Kiiklale tegi külade ühendus ise ettepaneku. "Ütlesime, et nii tegus küla võiks kandideerida. Seekord otsustasime, et liigume edasi Peipsi poole ja vaatame, kas seal on mõni küla, keda võiks natukene kergitada. Muidu oleks Ida-Virumaa jäänud valgeks laiguks," ütles Niinlaup. 

Eesti külaliikumine Kodukant valib tänavu aasta küla üheksandat korda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles