Pikettijad nõudsid Narva vabastamist seksuaalvähemustest

Ilja Smirnov
Copy
Vabaduse festivali ja LGBT esindajate vastasel protestiaktsioonil osalenud palusid end jäädvustada Issanda Ülestõusmise peakiriku taustal. Pildile jäi ka nende vihatud festivali suur plakat.
Vabaduse festivali ja LGBT esindajate vastasel protestiaktsioonil osalenud palusid end jäädvustada Issanda Ülestõusmise peakiriku taustal. Pildile jäi ka nende vihatud festivali suur plakat. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Augustis kavas oleva Vabaduse teatrifestivali ja selle programmi kuuluvate skandaalsete lavastuste vastu protestinud nõudsid Narva kuulutamist LGBT-vabaks tsooniks.

Narvas läbiviidud LGBT-vastasel piketil osales seitse inimest, kellest kolm hoidsid käes plakateid, millel kirjad "LGBT stop", "Teeme Narva LGBT-vabaks tsooniks" ja "LGBT. EI rassismile ja diktatuurile".

Pikett leidis aset Vaba Lava Narva teatrikeskuse sissepääsu ees ning kestis umbes 15 minutit, köites möödakäijate ja -sõitjate, reporterite, patrullpolitseinike ning Vaba Lava Narva teatrikeskuse esindaja tähelepanu.

Me ei ütle, et nad tuleb kinni panna või Eestist välja ajada.

Aivo Peterson

Üks keskseid piketeerijaid ja plakatite autor oli Narva aktivist, minevikus sotsiaaldemokraadist poliitik Aivo Peterson. Praegu tegeleb parteitu Peterson massaažiäriga, nimetab end "Eesti Vabariigi presidendikandidaadiks" ning seisab sotsiaalvõrgustikes konservatiivsete väärtuste eest.

Piketeerinute seas oli veel kaks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Narva osakonna aktiivset liiget.

"Nad on väga agressiivsed"

Peterson ütles plakatitele kirjutatut kommenteerides, et tema soov on LGBT esindajad "maha rahustada". "Nad on väga agressiivsed, meil pole seda agressiivsust ühiskonnas vaja. Me ei ütle, et nad tuleks kinni panna või Eestist välja saata, me ütleme: vabandust, rahunegem maha."

Ta lisas, et soovib mittetraditsioonilise seksuaalse sättumusega inimestele tervist, seda enam, et mõned neist käivad tema juures massaažiseanssidel. "Me saame nendega rahulikult, normaalselt läbi."

Piketist osa võtnud rahvaspordiaktivist Ljudmila Ivanova peab LGBT esindajaid samuti agressiivseiks. Tema meelest peaks teatrikeskus pigem kogu pere lavastusi näitama. "See on ühiskonna laostamine," sõnas Ivanova.

Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevaga ühitatav Vabaduse teatrifestival toimub Vaba Lava Narva teatrikeskuses augustis. Festivali programmi kuulub ka mitmeid skandaalseid, oma kodumaal keelatud lavastusi. Nii näiteks pani protestiaktsiooni korraldajaid nördima festivaliprogrammi kuuluv lavastus "Nähtamatud perekonnad", mis põhineb intervjuudel Vene LGBT peredega, kellel Venemaa üha karmistuvad seadused vabalt elada ei lase.

Samuti on aktsiooni korraldajad hämmeldunud sellest, et Narva linnavalitsus on lubanud festivalile linnaeelarvest 20 000 eurot toetust maksta.

Pikett tuleb festivalile vaid kasuks

Üks Vaba Lava vedureid Allan Kaldoja märkis, et inimeste võimalus tänavail oma seisukohti väljendada ühtib Vabaduse festivali ideega. "Kõik see tuleb kasuks," sõnas ta.

"Teisalt on mingid Narva avantüristid praegusel juhul sidunud enda väljamõeldud, minu meelest seksuaalsel rindel oma poliitilised ambitsioonid ja isikliku võitluse meie festivaliga. See on naljakas ja absurdne: inimesed tulevad vabalt miitingule, protestides inimvabaduste vastu," kommenteeris Kaldoja naeratades.

Rene Abramson Vana Lava keskusest ütles, et festivali korraldamine kulgeb plaanipäraselt, kava on kinnitatud ning loodetavasti mingeid koroonaüllatusi ei tule.

"See pikett oleks nagu reklaam meie festivalile. Teisalt aga, kas me tahame, et Narvas korraldataks proteste, kus nõutakse linna muutmist LGBT-vabaks tsooniks? See lõhnab fašismi järele. Ma ei ole mittetraditsioonilise seksuaalse sättumusega inimestel Narvas kunagi mingeid agressiivseid loosungeid näinud, nende vastaste poolt aga näen otsest ja varjamata agressiivsust," sõnas Abramson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles