Vanad verandad ja aknad on võluvad, aga kaovad järjest pildilt. Entusiastid püüavad sellele pidurit tõmmata

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Maria Ronk istub oma õe maja ees, kuhu ta on sisustanud käsitööveranda. Käsitöömeistrina leiab Maria, et veranda taastamine on peen kunst ja vajab ehitusmeistri kätt.
Maria Ronk istub oma õe maja ees, kuhu ta on sisustanud käsitööveranda. Käsitöömeistrina leiab Maria, et veranda taastamine on peen kunst ja vajab ehitusmeistri kätt. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vanade majade huvilised kogunesid restaureerimise õpituppa Toila vana suvitusvilla õuel, kus üle saja aasta tagasi suvitas ja luuletas Marie Under. Praegu peab seal käsitööverandat Maria Ronk, kes soovib, et vanad majad ei kaoks pildilt. "Toila ilusad verandaga majad väärivad parimat," ütleb ta.

Käsitööverandal saab teha ja osta näputööd, aga eelmisel reedel meenutas selle sisehoov isemoodi salaseltsi kogunemist. Selle salaseltsi liikmed leiavad, et vanad majad on võluvad ja väärivad kordategemist.

19. sajandi lõpus ehitatud Pikk tänav 19 asuv maja ootab ka ise värskendust. Toila kuurordi ajalukku on kahekorruselise klaasverandaga suvitusvilla läinud sellega, et kuuel aastal, vahemikus 1926-1932, suvitas seal poetess Maria Under oma perega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles