Narvas meenutatakse Põhjasõja lõppu

Põhjarannik
Copy
Anne-Ly Reimaa.
Anne-Ly Reimaa. Foto: Youtube

10. septembril, Uusikaupunki rahu aastapäeval on ajaloohuvilised oodatud osalema rahvusvahelisel konverentsil "300 aastat Põhjasõjast ja Uusikaupunki rahulepingust". Konverentsi korraldab Jõhvi muuseumi selts koostöös Hellenberg International OY ja Leedu rahvusliku kaitse fondiga TÜ Narva kolledžis.

"Konverents käsitleb Põhjasõja-järgseid geopoliitilisi arenguid Balti mere regioonis. Ettekannetega osalevad Eesti, Rootsi ja Soome ajaloolased, ajakirjanikud ja eksperdid," selgitas Jõhvi muuseumi seltsi juhatuse liige Anne-Ly Reimaa.

Uusikaupunki (rootsipäraselt Nystadi rahu, vene keeles Ништадтский мирный договор) rahu lõpetas 10. septembril 1721. aastal Rootsi ja Venemaa keisririigi vahelise Põhjasõja ning rahulepingu järel sai Venemaa keisririik Rootsilt Liivimaa, Eestimaa, Ingerimaa ja osa Laadoga järvest läänes asuvast Karjala maakitsusest koos Viiburi lääni osadega.

"Vähe tuntud on fakt, et Põhjasõja algusaastate Ingerimaa ja Liivimaa vägede kindral, Rootsi väejuht ja riigitegelane krahv Otto Vellingk (1649-1708) oli Jõhvi ja mitme teise Ida-Virumaa mõisa omanik ning Narva, Ingeri ja Käkisalmi lääni kuberner Põhjasõja eel," märkis Reimaa.

Karl XII hukkus 1718. aastal Norras Fredrikshaldi kindluse piiramisel. Kokkuvõttes võitis Põhjasõjast ja Uusikaupunki rahulepingust Venemaa. Sõda muutis Venemaa Euroopa uueks suurvõimuks.

Konverents on eesti ja inglise keeles ning jälgitav ka veebiülekandena. Registreerimine on avatud 8. septembrini siin: https://forms.gle/GNxRXRH2hTiF6jZr9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles