Jõhvi sajandivarguse sidepidaja tahab pääseda volikogusse (1)

Erik Gamzejev
Copy
Jõhvi kesklinna paigaldatu hiidplakatite põhjal on suurele juveelivargusele kaasaaitamises süüdimõistetud Jelena Barinovast saanud Jõhvi keskerakondlaste liidri ja riigikogu liikme Martin Repinski parem käsi valimiskampaanias.
Jõhvi kesklinna paigaldatu hiidplakatite põhjal on suurele juveelivargusele kaasaaitamises süüdimõistetud Jelena Barinovast saanud Jõhvi keskerakondlaste liidri ja riigikogu liikme Martin Repinski parem käsi valimiskampaanias. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvis Keskerakonna suurtel valimisplakatitel oleval Jelena Barinoval oli 13 aastat tagasi Jewe keskuses toimunud suures juveelide ja kellade varguses oluline sidepidaja roll, mille eest karistas kohus teda kaheaastase tingimisi vangistusega.

Kui näiteks Jõhvi keskväljakul Põhjaranniku toimetuse aknast pilk välja heita, vaatab plakatilt vastu praegu ettevõtjana tegutsev Barinova. Sellest, et Keskerakonnal on neil valimistel temaga suured lootused, annab märku, et ta jagab plakatipinda koos riigikogu liikme ja erakonna Jõhvi osakonna juhi Martin Repinskiga, olles tolle kõrval paremal käel.

Põhjalikult planeeritud suurvargus

2008. aastal ööl vastu 3. juunit aset leidnud juveelivargus pälvis suurt tähelepanu, kuna varaste jõugul õnnestus kahest Jewe keskuse teisel korrusel asunud ärist viia ära kokku 3,5 miljoni krooni ehk üle 220 000 euro väärtuses ehteid ja kellasid. Pärast kurjategijate kinnipidamist õnnestus tagasi saada vaid veerand varastatud kaubast.

Juveelivargad said Jewe keskuses takistamatult toimetada ligikaudu tund aega. Tänu sellele, et üks kaasosalistest oli keskust valvama palgatud turvafirma töötaja, kes jättis varguse ööl lukustamata kaubanduskeskuse tuletõrjeväljapääsu ukse ja võttis maha ka elektrikilbiruumi ukse valvesignalisatsiooni. Suurvargust valmistati ette mitu kuud ja selle käigus tehti ka nii-öelda treeningsissetung, et õppida paremini tundma valvesüsteemide tööd ja turvafirma tegutsemist.

Vargusele kaasaaitamise eest süüdi mõistetud tol ajal 23aastasel Barinoval oli jõustunud kohtuotsuse kohaselt selles ettevõtmises sidepidaja roll. Varguse korraldaja palvel leidis Barinova turvafirma töötaja, kes tundis Jewe keskuse valvesüsteeme, ja korraldas nende kohtumise. Ta viis nad kuriteo toimepanemise eesmärgil kokku ja korraldas info edastamise. Ta tegi varguse ettevalmistamise ajal kümneid kõnesid asjaosalistele.

Samal päeval, kui juveelid ja kellad olid Jewe keskusest varastatud, teatas Barinova turvamehele, et vargusega läks kõik normaalselt. Ta rääkis talle, et käis koos varguse toime pannud inimestega põletamas seljas olnud riideid. Samuti rääkis ta kuriteos osalenud turvamehele, et kulda ei õnnestunud palju saada, oli palju pudi-padi, nagu näiteks ninarõngaid.

Kui inimesel on nüüd hoopis teine elu, siis ma ei näe takistusi, miks ta ei saaks kandideerida.

Martin Repinski

Seda, et Barinova tundis aktiivset huvi info ja olukorra vastu seoses juveelikaupluste vargusega, kinnitas kohtu hinnangul ka asjaolu, et ta soovis kohtuda info hankimise eesmärgil juveelivarguse kahtlusega kinnipeetud isikutega pärast nende vabanemist.

Kohus leidis, et Barinova aitas kaasa kuriteo toimepanemisele, kuna edastas tahtlikult küllaldaselt detailset informatsiooni nii enne kui pärast vargust.

Kohtus eitas Barinova oma osalust ja Viru maakohus mõistis ta ka õigeks. Ent Tartu ringkonnakohus mõistis ta süüdi ja karistas kahe aasta pikkuse vangistusega tingimisi. Lisaks tuli tal riigile maksta üle tuhande euro sundraha ja menetluskulusid. Riigikohus jättis selle karistuse jõusse.

Barinova: sattusin kohtu alla rumalusest

Barinova ütles sel nädalal Põhjarannikule, et ta tõesti tutvustas ja viis omavahel kokku vargusega seotud inimesed, kuna tema tolleaegne elukaaslane palus seda. "Jah, ma teadsin, mida nad plaanisid, aga ma ei osalenud selles. Ma ei ole nendega rohkem suhelnud ega kavatse seda kunagi teha," sõnas ta.

Barinova märkis, et sattus kohtu alla rumalusest. "Mu tolleaegne elukaaslane pani mind löögi alla. Olin loll, et ei rääkinud tol ajal tõde, vaid kaitsesin inimest, kes mind reetis," ütles ta, lisades, et tal on väga raske seda meenutada, kuna selle loo uurimine kestis aastaid ja tal tuli tasuda ka kohtukulud. "Minu järeldus selles loost on, et tuleb teada, kellega suhelda ja keda usaldada."

Naise kinnitusel on tal juba ammu täiesti teine elu. "Mul pole isegi liiklus- või parkimistrahve," ütles ta, märkides, et püüab käituda väga seaduskuulekalt.

Keskerakonna Jõhvi osakonna juht Martin Repinski ütles, et Barinova oli ise huvitatud kandideerimisest Keskerakonna nimekirjas. Ta esitas ka avalduse erakonda astumiseks, mille Jõhvi osakond saatis edasi juhatusele.

Tahab osaleda Jõhvi arendamises

Barinova sõnul kandideerib ta sellepärast, et osaleda aktiivselt Jõhvi arendamises. "Meil on mehega näiteks juba kaks aastat idee rajada Tammiku kaevanduse mäele seikluspark," tõi ta näite.

Nende perefirmadele kuulub muu hulgas ka kolm autopesulat ja kinnistuid Jõhvis, näiteks kesklinnas olev hoone, mida rendib oma kontoriks SEB pank, ja mitmed kinnistud endise taksopargi juures asuvas piirkonnas.

Barinova sõnas, et teadis, et kui ta hakkab kandideerima, siis tõuseb ka tema kohtulugu taas esile. "See on minule moraalselt raske."

Martin Repinski lausus, et kuulis oma uue kaasvõitleja kohtuloost alles Põhjarannikult. "Hoolimata sellest, milline minevik on inimesel olnud, peab ta saama võimaluse ennast parandada. Kui tal nüüd on hoopis teine elu, siis ma ei näe takistusi, miks ta ei saaks kandideerida," ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles