Kiviõli põlevkivikarjääris alustas tööd uus freeskombain

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Tuttuus kombain freesib korraga suurema ala, kui vana seda tegi, ning automaatne niisutussüsteem hoiab freesitud materjali tolmamast.
Tuttuus kombain freesib korraga suurema ala, kui vana seda tegi, ning automaatne niisutussüsteem hoiab freesitud materjali tolmamast. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris hakkas tööle uus, maailmas ainulaadne freeskombain, mis saab lõplikult valmis Saksa ettevõtte Wirtgen inseneride ja Kiviõli Keemiatööstuse inimeste koostöös.

Kiviõli Keemiatööstus kasutab Põhja-Kiviõli II karjääris katendi kobestamiseks ja selle põlevkivikihilt eemaldamiseks ainsana Eestis freeskombaini. Selline kombain aitab õhema katendiga piirkondades vältida puurimist ja lõhkamist, tänu millele häiritakse vähem nii inimesi kui loodust.

Põlevkivi kaevandatakse Kiviõlis natuke teistmoodi kui Eesti Energias või VKGs, ütles Kiviõli Keemiatööstuse juhatuse esimees Priit Orumaa. Pealmaakaevandus on alati mõnevõrra odavam ja loodust säästvam kui allmaakaevandus, sest välja võetakse rohkem põlevkivi. Tänu freeskombainile, mis vahekihid välja freesib, saadakse kätte enam-vähem kogu põlevkivi ja see suurendab toodangut kuni 15%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles